back

До уваги керівників медичних закладів!

14 лютого 2022

 

         У зв’язку з набуттям чинності постанови Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 № 2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» (далі – Постанова № 2) передбачено підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів та медичних сестер.

Зокрема, Постановою № 2 встановлено, що розмір нарахованої заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці установлюється у межах фонду оплати праці на 2022 рік:

  • на рівні не менше 20 000 гривень лікарям (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;
  • на рівні не менше 13 500 гривень для посад молодших спеціалістів з медичною освітою (фахових молодших бакалаврів), фахівцям з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти, першим (бакалаврський) рівнем вищої медичної освіти і магістрів з медсестринства.

У разі встановлення медичному працівнику неповного робочого дня або неповного робочого тижня, а також під час невиконання працівником у повному обсязі встановленої норми тривалості робочого часу вимога щодо розміру оплати праці, передбачена підпунктом 1 пункту 1 Постанови № 2, застосовується пропорційно до відпрацьованого часу.

Звертаємо увагу, що Постанова № 2 набрала чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 січня 2022 року.

         Особливу увагу керівників медичних установ акцентуємо на недопущенні штучного встановлення лікарям та медичним сестрам неповного робочого часу чи примушування їх до написання заяв на звільнення.

         Примушення медичних працівників до написання заяв про запровадження неповного робочого часу – є протиправним та у разі їх підтвердження винні особи можуть нести дисциплінарну, адміністративну, а також кримінальну відповідальність.

 

Головний державний інспектор відділу з питань

додержання законодавства про працю та аналітичного

забезпечення Управляння Держпраці у Чернігівській області                                                                              Тетяна ЧЕРНЯК

вапр
ууц
цуе
еку
паврва