back

Що потрібно знати пенсіонерам, щоб уникнути відрахувань з пенсії

01 грудня 2021

 

Відповідно до ст.50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» суми пенсії, виплачені надмірно внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду України чи в судовому порядку.

Відрахування, які здійснюються на підставі рішень органів Пенсійного фонду, є наслідком переплати пенсії.

 

Для запобігання виникнення переплат пенсії кожен пенсіонер повинен пам’ятати:

- особа, яка отримує пенсію, зобов’язана повідомляти органи Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати: про вступ на роботу, звільнення з роботи, реєстрацію або зняття з обліку як фізичної особи - підприємця.

- особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), за різними Законами, а також на щомісячне довічне грошове утримання, що виплачується замість пенсії, призначається одна пенсія або щомісячне довічне грошове утримання за її вибором.

- пенсія за вислугу років призначається при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію. У разі влаштування на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років, виплата пенсії припиняється на весь період роботи на цій посаді, у тому числі у випадках, коли робота на цих посадах має місце після досягнення пенсійного віку.

- пенсіонери, які мешкають на території радіоактивного забруднення відповідно до Закону України « Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» отримують доплату до пенсії. У разі зміни місця проживання пенсіонер зобов’язаний інформувати органи Пенсійного фонду.

- особі, яка виїжджає на постійне місце проживання до іншої країни, виплата пенсії припиняється на території України. Виплата пенсії буде продовжена на території інших країн, але якщо це обумовлено спеціальними міждержавними угодами.

Щоб уникнути переплат пенсій, а внаслідок цього і відрахувань, пенсіонерам необхідно уважніше ставитися до своїх обов’язків і знати, що надмірно отримані кошти підлягають поверненню.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва