back

Нові карантинні правила, ситуація з киснем та вакцинацією: брифін заступниці голови ОДА Жанни Шерстюк

01 грудня 2021

 

Кабінет Міністрів України 24 листопада змінив правила карантину, що набудуть чинності менш ніж за тиждень — 6 грудня. Особливу увагу на ці зміни має звернути бізнес, адже відтепер у відвідувачів необхідно буде перевіряти всі COVID-сертифікати шляхом зчитування QR-коду мобільним додатком «Дія».

 

Тобто представники закладів мають не просто запитувати чи перевіряти візуальну наявність сертифікатів чи інших документів, які дозволяють відвідини: на вході повинна стояти особа з термометром для вимірювання температури та смартфоном для зчитування QR-коду. У її гаджеті відобразиться статус — чинний /нечинний, після чого COVID-сертифікат вважатиметься наданим та перевіреним. 

 

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення — штраф від 34 до 170 тисяч гривень. 

До речі, зміниться і термін дії «жовтого» сертифіката — 30 днів (раніше — 120).

Загалом же посилення правил карантину переважно торкнеться невакцинованого населення у «жовтій» зоні.

 

— Знову ми повертаємося до тих обмежень, що стосуються присутності нещеплених людей у закладах харчування, культури, спорту і т. д. Мається на увазі, що принаймні однією дозою у «жовтій» зоні мають бути вакциновані як адміністрація закладу, так і його відвідувачі, — прокоментувала під час сьогоднішнього брифінгу заступниця голови Чернігівської ОДА Жанна Шерстюк. — Причинами цього є дуже велике навантаження на наших лікарів.

 

Якщо раніше на «жовтому» рівні епіднебезпеки бізнес міг обирати модель діяльності (не перевіряти документи про вакцинацію або негативний тест, але працювати відповідно до обмежень, або перевіряти документи та працювати без обмежень відповідного рівня), то нові правила передбачають лише один варіант — працювати за умови вакцинації всього персоналу принаймні однією дозою або за ж наявності негативного тесту чи сертифікату про одужання. Це ж правило стосується і прийому відвідувачів.

На «червоному» рівні епіднебезпеки роботу та відвідування громадських закладів дозволятимуть лише «зелені» COVID-сертифікати (або ж сертифікати про одужання чи негативні тести).

 

Жанна Шерстюк радить не втрачати час у роздумах: вакцинація була і залишається єдиним дієвим способом боротьби з коронавірусною хворобою. 

— Нині темпи вакцинації повільніші, ніж, скажімо, місяць тому, коли в центрах та пунктах щеплення були черги. На сьогодні щодня вакцинуються 6-8 тисяч жителів області. Загалом дві дози отримали 35,5% дорослого населення Чернігівщини. Ми впевнено - хоч і повільно - наближаємося до позначки 70 відсотків повністю щеплених, тобто до формування колективного імунітету, — зазначила Жанна Шерстюк і додала, що водночас залишається високим рівень госпіталізації: зайнятість ліжок у «ковідних» відділеннях перевищує 50%.

— Левова частина цих пацієнтів потребує кисневої підтримки. Але кисень регулярно поповнюється. Приміром, учора область отримала ще 8 тонн рідкого кисню, наступну партію очікуємо в кінці тижня, — підсумувала заступниця голови ОДА.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва