back

Фермер не сплачує за оренду землі: як отримати свої кошти?

25 листопада 2021

 

Чимало українців стикалися із заборгованістю орендної плати за землю. Як діяти у таких випадках? Варто спробувати вирішити цю ситуацію у позасудовому порядку. Надішліть орендареві лист-вимогу (претензію) погасити заборгованість (цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення). Часто проблема вирішується саме на цьому етапі, адже орендар розуміє, що власник землі знає свої права та може їх захистити. Якщо орендар не відповів на лист та не сплатив орендну плату, зверніться до суду.

У таких випадках закон на боці власника землі. Законодавством України передбачено, що землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати орендну плату. Регулярне ухилення від оплати за оренду є вагомою підставою для розірвання договору зі стягненням штрафних санкцій.

Якщо ви зіштовхнулися з такою ситуацією та не знаєте, як діяти самостійно, зверніться до Безоплатної правової допомоги. Фахівці БПД мають досвід у вирішенні таких справ. Вони допоможуть скласти та направити орендареві лист-вимогу про сплату заборгованості за оренду або можуть залучити адвокатів для підготовки позовної заяви.

У Цивільному Кодексі України також передбачено, що боржник, який прострочив платіж, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити борг із урахуванням інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлений договором або законом. Тобто, фермер, який ухиляється від сплати коштів за оренду, зрештою понесе значно більші збитки і ймовірніше погодиться сплатити борг ще до судового розгляду.

 

 

Міністерство аграрної політики та продовольства України

 

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва