back

Коли земля з приватної власності переходить до громади

23 листопада 2021

 

Якщо після смерті особи залишається земля, яку ніхто не успадковує, вона може перейти у власність територіальної громади як відумерла спадщина. Однак такий перехід відбувається не автоматично. 

Відумерлою вважається спадщина, визнана такою в суді на підставі кількох юридичних фактів. Крім факту смерті власника, це може бути: 

  • відсутність спадкоємців за заповітом та законом;
  • усунення спадкоємців від спадщини тощо;
  • виконання відповідним органом місцевого самоврядування необхідних дій для набуття територіальною громадою прав та обов’язків померлої особи.

У випадку, коли спадкодавець помер, а спадкоємці протягом шести місяців не звернулися до місцевої ради чи нотаріуса з заявами про успадкування ділянки, орган місцевого самоврядування повинен:

  1. Вжити заходів для збереження майна померлої особи. Якщо в населеному пункті немає нотаріуса, охороняти спадкове майно повинен орган місцевого самоврядування.
  2. Через рік із дня відкриття спадщини (дня смерті особи) подати заяву до суду про визнання спадщини відумерлою.
  3. Отримати рішення суду про визнання спадщини відумерлою та перехід власності на майно до територіальної громади.
  4.  Зареєструвати отримані майнові права в установленому законом порядку.

Тільки після проходження цієї процедури земельна ділянка переходить у власність територіальної громади.

Суд визнає спадщину відумерлою за заявою органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, для землі – за місцем знаходження земельної ділянки. Місце відкриття спадщини – це останнє місце проживання спадкодавця. 

 

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва