back

До Дня працівника соціальної сфери

05 листопада 2021

Про результати діяльності Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

 

Управлінням, незважаючи на складну епідемічну ситуацію спричинену гострою респіраторною хворобою COVID-19 та карантинні заходи, забезпечено стабільну роботу по наданню матеріального забезпечення застрахованим особам Чернігівщини у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю і пологами, за наслідками нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань.

Кожна застрахована особа, як і раніше, отримує в разі травми або хвороби, у тому числі від COVID-19, компенсацію втраченого за період лікування заробітку.

За дев'ять місяців цього року відділеннями управління Фонду нараховано 267,2 млн гривень матеріального забезпечення для 49,7 тис. працюючих громадян, у тому числі для 1 702 жінок, які перебували у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами та яким нараховано допомогу на суму 56,8 млн гривень.

Застрахованим особам, що працюють на підприємствах області, на виплату лікарняних у зв’язку з травмами, хворобами, доглядом за хворими родичами або ізоляцією від COVID-19 було направлено 209,4 млн гривень.

У 2021 році нараховано та виплачено у повному обсязі страхові кошти на загальну суму майже 12,0 млн гривень, у тому числі 11,3 млн — 7 сім’ям медичних працівників, які померли внаслідок інфікування гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, під час виконання професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження. Допомоги було профінансовано Фондом соціального страхування України за рахунок коштів державного бюджету відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Під постійним піклуванням управління знаходяться 2 972 потерпілих на виробництві та члени їх сімей, серед яких 1 430 є особами з інвалідністю та 245 — внутрішньо переміщені особи. Всі вони своєчасно щомісяця отримують гарантовані державою страхові виплати у зв'язку зі стійкою втратою професійної працездатності та інші види допомог. В цьому році сума таких виплат склала 68,8 млн гривень.

Медико-соціальні послуги отримали 252 потерпілих на виробництві на загальну суму 4,7 млн грн.

Медичну реабілітацію в санаторно-курортних закладах пройшли 7 потерпілих на виробництві та 58 потерпілих з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва і професійних захворювань оздоровлено в санаторно-курортних закладах України.

Відновлювальним лікуванням після перенесених захворювань і травм в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України було забезпечено 298 працюючих застрахованих осіб на загальну суму 4,0 млн грн.

Соціальна захищеність застрахованих осіб — основний напрям роботи управління, в структурі якого працює 119 висококваліфікованих спеціалістів, які своєю працею допомагають громадянам Чернігівщини отримувати матеріальне забезпечення та страхові виплати.

 

Щиро вітаю колег, які працюють у соціальній сфері, застрахованих осіб, страхувальників та всіх тих, хто постійно вирішує проблеми наших громадян, які потребують турботи та підтримки, з Днем працівника соціальної сфери України! Від усієї душі бажаю Вам, Вашим родинам міцного здоров'я, щастя та миру! Низький уклін Вам за любов та турботу про людей! Нехай повертається до Вас сторицею добро, зроблене Вами!

 

Володимир Нашиванько,

 

начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

 

Соціальний захист людини праці

 

У першу неділю листопада своє професійне свято, День працівника соціальної сфери, відзначають працівники Менського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області. Відділення здійснює статутну діяльність на території Корюківської, Менської, Сосницької, Березнянської та Холминської територіальних громад, де розміщені 3359 суб'єктів господарської діяльності, застраховані 13965 працівників.

За 9 місяців 2021 року здійснено фінансування витрат, пов'язаних із наданням матеріального забезпечення, згідно 3348 заяв-розрахунків, поданих страхувальниками, на 17442,1 тис. гривень. Кожна застрахована особа має право в разі травми або хвороби, у тому числі на COVID-19, на компенсацію втраченого за період лікування заробітку. За рахунок коштів Фонду, в цей період, нараховано матеріальне забезпечення 3318 застрахованим особам (працюючим громадянам). Забезпечено виплату наступних видів допомог: по тимчасовій непрацездатності – 13721,8 тис. грн, що складає 79,6% від суми всіх витрат на допомогу; по вагітності та пологах – 3458,2 тис. грн, або 20,1% від всіх витрат; на поховання – 49,2 тис. грн, або 0,3% від всіх витрат. Згідно заяв-розрахунків середньоденний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності (в тому числі ізоляція від COVID-19) за 9 місяців 2021 року склав 296,9 грн, що на 41,9 грн, або на 16,4% більше порівняно з аналогічним періодом 2020 року (255,03 грн). Збільшення розміру допомоги пов’язано із зростанням середньої заробітної плати у країні.

З початку року за кошти Фонду соціального страхування України медичною реабілітацію після перенесених захворювань і травм було забезпечено 27 застрахованих осіб на суму 407,15 тис. гривень.

Станом на 01 жовтня 2021 року відділення здійснювало страхові виплати 234 потерпілим на виробництві та членам їх сімей. Потерпілим на виробництві та членам їх сімей відділенням виплачено 5700,0 тис. грн, в тому числі – 939,2 тис. грн внутрішньо переміщеним особам. Порівняно з аналогічним періодом минулого року розмір призначених страхових сум збільшився на 958,4 тис. грн, або на 16,8 відсотка.

Менське відділення надає цілий комплекс послуг з їх медичної та соціальної реабілітації. Сюди входить лікування потерпілих в стаціонарних медичних закладах та санаторно-курортне лікування, медична реабілітація і фінансування доглядів за потерпілими, а також забезпечення осіб з інвалідністю необхідними медикаментозними препаратами, інвалідними колясками, протезно-ортопедичними виробами тощо. За три квартали 2021 року медико-соціальні послуги 19 потерпілим від трудового каліцтва та професійних захворювань за рахунок коштів Фонду витрачено 642 тис. гривень.

Відділенням в повній мірі забезпечується реалізація державної політики у сферах соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності та у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

До відділення звертаються люди зі своїми проблемами, своїм горем. Наше завдання надати їм надію на краще, віру та впевненість, що, незважаючи на ушкоджене здоров'я чи каліцтво, життя продовжується і воно є єдиним, прекрасним.

 

У цей день слова глибокої поваги хочу адресувати всім, хто повсякденно опікується життєвими проблемами громадян, забезпечує їм соціальний захист та підтримку.

Бажаю всім міцного здоров'я, мирного неба, активного довголіття, достатку, злагоди, родинного затишку, мудрості і витримки у всіх життєвих випробуваннях!

 

                  В.о.начальника відділення    Коваленко Г.В.

 

 

Лідія Падалка: «Служба зайнятості сьогодні – це сучасний формат, сервіси та можливості для клієнтів»

 

 

У першу неділю листопада приймають вітання з нагоди професійного свята працівники соціальної сфери. До їх когорти належать і фахівці служби зайнятості, які надають допомогу та підтримку громадянам у разі втрати роботи. Тож з якими здобутками зустрічає професійне свято колектив обласної служби зайнятості? Про це наша розмова з директоркою Чернігівського обласного центру зайнятості Лідією Падалкою.

 

Якщо говорити мовою статистики, то лише в цьому році послугами служби зайнятості в області скористалися майже 32 тисячі громадян. Саме стільки наших земляків мали статус безробітного, отримували послуги служби зайнятості та матеріальне забезпечення на випадок безробіття. Майже кожного другого з них охоплено активними заходами сприяння зайнятості. Відтак маємо понад 9 тисяч працевлаштованих за сприяння служби зайнятості,  майже дві з половиною тисячі скерованих на професійне навчання, близько двох тисяч залучених до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Нині служба зайнятості - активний посередник на ринку праці між роботодавцями і шукачами роботи. Вона на безоплатній основі надає послуги із сприяння працевлаштуванню та підбору персоналу. Сьогодні це сервісна установа сучасного формату, яка пропонує нові можливості для клієнтів.

 

  • Тож які це можливості?
  • Перш за все, хочу зауважити, що усі структурні підрозділи державної служби зайнятості працюють за єдиною, перевіреною роками та відпрацьованою до дрібниць технологією. Наші клієнти, незалежно від місця проживання, можуть звернутися до будь-якого з них та отримати всі передбачені законодавством послуги. У нас створено уніфіковану в межах країни базу вакансій, яка оновлюється щодня та дає змогу розширити зону пошуку роботи за межі області.

Для підвищення конкурентоспроможності громадян на ринку праці служба зайнятості пропонує низку освітніх можливостей для дорослого населення – безкоштовно і в стислі терміни можна здобути затребувану на ринку праці професію чи підвищити кваліфікацію. У системі  державної служби зайнятості діють 11 центрів професійно-технічної освіти, які здійснюють професійну підготовку за 95 ліцензованими робітничими професіями.

Аби стати затребуваними, громадяни старше 45 років можуть отримати ваучер на навчання. Зокрема, у поточному році за ваучерами проходили навчання 29 мешканців області. Крім того, існує можливість підтвердити результати неформального професійного навчання.

Шукати роботу та будувати кар’єру нашим клієнтам сьогодні допомагають кар’єрні радники, які забезпечують їх індивідуальний супровід на шляху до працевлаштування. На допомогу роботодавцям створено інститут консультанта роботодавця.

Служба зайнятості демонструє сучасний підхід у підборі кадрів, працюючи на засадах рекрутингу, тобто на повному ринку праці. З метою оперативного підбору кадрів створено інтерактивні карти вакансій, доступні всім користувачам мережі Інтернет; діють й інші корисні для шукачів роботи та роботодавців онлайнсервіси. 

 

  • Хотілося б більш детально почути про можливості щодо роботи в онлайнрежимі, оскільки наразі це досить актуально.

Дистанційно можна отримати й профорієнтаційні послуги, скориставшись онлайнплатформою з профорієнтації та розвитку кар’єри. Зручний сервіс з онлайнтестування допоможе пройти комплексну профдіагностику та оцінити власний потенціал, аби усвідомлено обрати майбутню професію та розробити стратегію кар’єрного зростання.

А для всіх, хто прагне опанувати нові знання та розвивати власні компетенції, функціонує освітній портал державної служби зайнятості, який пропонує онлайнкурси, вебінари, дистанційні навчальні програми та безліч іншої корисної для пошуку роботи та працівників інформації.

 

  • А чи можна сьогодні зареєструватися у службі зайнятості онлайн?
  • Так, це можна зробити на сайті державних послуг «Дія». Для цього необхідно обрати послугу «Допомога по безробіттю», виконати кілька простих кроків для реєстрації і наші фахівці допоможуть вам із пошуком роботи. А з мобільним застосунком «Дія» ви можете у службі зайнятості користуватися своїми е-документами.

Отож, курс, яким зараз прямує державна служба зайнятості, націлений на модернізацію та осучаснення послуг, цифровізацію всіх процесів та отримання послуг в онлайнрежимі.

Світлана Шеремет

 

Менська районна філія Чернігівського обласного центру зайнятості повідомляє

Послуги служби зайнятості на Менщині отримали понад 1200 громадян. Саме стільки наших земляків мали статус безробітного, отримували послуги служби зайнятості та матеріальне забезпечення на випадок безробіття. Майже кожного другого з них охоплено активними заходами сприяння зайнятості. Відтак маємо майже 400 працевлаштованих за сприяння служби зайнятості, 89 осіб скеровано на професійне навчання, більше 30 осіб залучені до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

 

 

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва