back

Упровадження у професійну освіту елементів дуальної форми навчання

30 вересня 2021

 

Активне впровадження інноваційних технологій у виробництво, спричиняє надзвичайно швидку втрату актуальності набутих знань. Зростають потреби в неперервності освіти, підвищуються вимоги до професійної мобільності кадрів. Балансування ринку праці вимагає постійного оновлення знань працівників, що можливе на основі реформування системи освіти, впровадження нових форм навчання, таких як дистанційної і дуальної, як частин безперервної освіти.

Для підвищення рівня готовності багатьох випускників закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти  до самостійної професійної діяльності на перших робочих місцях, що відповідають здобутій освіті, уряд затвердив Концепцію підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/660-2018-р) та План заходів з реалізації Концепції підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/214-2019-р).

З метою підвищення конкурентоспроможності осіб на ринку праці Центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (далі – ЦПТО ДСЗ) упроваджують у професійну підготовку та перепідготовку безробітних  дуальну форму навчання

Дуальна система передбачає поєднання вивчення теоретичних предметів навчального плану в ЦПТО ДСЗ, з проходженням професійно-практичної підготовки (виробничого навчання та виробничої практики) на підприємствах, які замовляють кадри і мають належні умови для організації практичного навчання.

Корюківська районна філія Чернігівського обласного центру зайнятості нагадує, що професійне навчання безробітних організовується на замовлення роботодавця або  для самозайнятості, з урахуванням поточної та перспективної потреби ринку праці  та побажань безробітних. Навчання здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, у тому числі навчальних закладах державної служби зайнятості України, на підприємствах, установах та організація незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або безпосередньо у роботодавців-замовників кадрів за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Більш детальну інформацію про напрями та форми навчання можна отримати в Корюківській РФ Чернігівського ОЦЗ за адресою: м. Корюківка, вул. Слов’янська, 13.

 

За інформацією Корюківської РФ Чернігівського ОЦЗ

вапр
ууц
цуе
еку
паврва