back

До 1033-річчя хрещення Київської Русі - України

28 липня 2021

 

 

День хрещення Київської Русі-України – державна пам’ятна дата, що відзначається щорічно 28 липня — у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира, відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року № 668/2008.

Прийняття християнства 988 року на берегах Дніпра біля стін Києва київським князем Володимиром стало ключовою подією в історії Русі, історичну значимість якої для всього слов'янського світу годі переоцінити й у наші дні. Саме тут, у момент першого Хрещення нашого народу князем Володимиром, народилася східнослов'янська православна цивілізація. І саме Київ став містом-основоположником історичної, культурної, моральної й духовної епохи в житті всіх слов'янських народів, центром християнства, центром духовного збагачення.

Прийняття християнства стало переворотом у житті східного слов’янства, що позначився на його соціально-політичному й культурному розвитку, стало важливим кроком наших предків на шляху до європейської цивілізації. Тисячолітня історія християнства в Україні засвідчує життєвість основних засад християнського світорозуміння й моралі.

Перше широке народне святкування Дня Хрещення Русі відбулося у 1888 році. Ідея про святкування 900-річчя Хрещення киян належала київським православним городянам, які звернулися з цією ідеєю до митрополита Київського і Галицького Платона. Саме митрополит Київський і Галицький у 1886 році представив Святішому Синоду свій проект святкування.

17 лютого 1888 року вийшла Постанова Святішого Синоду про святкування 900-річчя Хрещення Русі. Головним днем заходів оголошувалося 15 липня (28 липня за новим стилем) – день церковної пам’яті рівноапостольного князя Володимира, Хрестителя Русі. Постанова утверджувала обов’язковий церковний порядок святкування, визнаючи неодмінними спеціальні заходи не тільки 15 липня, а й протягом усього тижня. При цьому святкувати Хрещення визначалося не тільки в Києві, а й по всій Русі.

Ювілейні урочистості тривали цілий тиждень – від 11 по 18 липня. Святкування ювілею розпочалося 11 липня, в день пам`яті або кончини святої рівноапостольної княгині Ольги. На цей день призначено було урочисте служіння в Десятинній церкві, біля гробниці св. Ольги – Літургія і після Літургії панахида за всіма київськими князями і княгинями, які сприяли поширенню та утвердження християнства. З цим торжеством співпало інше – відкриття та освячення пам`ятника Богдану Хмельницькому. Протягом всього тижня проходили служіння, панахиди, хресні ходи. 15 липня відбулися парад військ, прийоми депутацій, офіційні візити.

 

 

 

 

 



 

 

 

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва