back

Про збереження екосистем Чернігівщини-на брифингу в ОДА

16 квітня 2021

 

Сьогодні, 15 квітня, на брифінгу в облдержадміністрації говорили про дотримання правил пожежної безпеки в екосистемах та посилення відповідальності за випалювання сухої рослинності. 

Участь у заході взяли в.о. директора Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Сергій Федоренко, начальник відділу державного екологічного нагляду природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції в області Олександр Феськовець, начальник відділу лісового господарства Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Вадим Фесюн та начальник відділу запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Чернігівській області Родіон Лігун.

— Неконтрольоване спалювання залишків рослинності та сміття несе велику загрозу екології Чернігівщини й шкодить здоров’ю кожного мешканця. Підпали сухостою, недбале поводження з вогнем — це злочин проти природи, за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність, — зазначив Сергій Федоренко. І додав, що кожен житель області має усвідомлювати власну відповідальність за навколишнє середовище та не заподіювати шкоду природним екосистемам. 

З початку року фахівці Державної екологічної інспекції у Чернігівській області спільно з представниками Національної поліції та ГУ ДСНС України у Чернігівській області провели 21 рейд, притягнули до відповідальності 14 осіб та виписали штрафів на суму 48 тисяч гривень.
За інформацією Управління ДСНС України в Чернігівській області, з початку березня на Чернігівщині виникло 349 пожеж в екологічних системах, з них 17 — в житловому секторі громадян внаслідок спалювання сухостою. Наслідком цих пожеж стало знищення та пошкодження 28 будівель і споруд різного призначення, площа вигорання — 740 га. На жаль, під час пожеж загинуло 2 людини.

Як відмітили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, одним зі страшних наслідків самовільного випалювання є лісові пожежі. Адже часто вогонь через людську недбалість з полів, лугів та придорожніх смуг потрапляє на лісові території. Минулого року в області трапилося понад сто пожеж у лісах, постраждали понад 158 га лісу. 

Учасники  брифінгу закликали громадян бути максимально відповідальними та не палити торішнє листя, траву та сміття. А також звернулися до представників місцевого самоврядування щодо протидії підпалам та виникненню пожеж.

Організація заходів протипожежної безпеки – наша спільна справа. І в цьому напрямку багато залежить від реагування на місцях. Громади мають забезпечувати постійну взаємодію з рятувальними та контролюючими службами, проводити відповідну роз’яснювальну роботу з агровиробниками, іншими підприємствами і разом нести відповідальність за збереження довкілля, життя та здоров’я населення на підпорядкованих територіях, - підкреслив Сергій Федоренко.

Нагадаємо, що з 4 березня підвищено суму штрафів за самовільне випалювання рослинності та її залишків. Нині громадянам при вчиненні зазначених правопорушень доведеться сплатити від 3060 до 6120 гривень, а посадовій особі від 15300 до 21420 гривень.

Довідково.
Спалювання сухої трави шкодить як навколишньому середовищу, так і здоров’ю людей. До складу диму від спалювання сухої рослинності та її залишків входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Також пожежі призводять до руйнування ґрунтового покриву, завдається величезна шкода рослинному та тваринному світу. На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а в деяких випадках – значно довше.

 

 

 

 

 

 

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва