back

Хто матиме право піти на пенсію у 2021 році

23 лютого 2021

 

Для виходу на пенсію у 2021 році потрібно мати страховий стаж не менше 28 років після досягнення чоловіками 60 років та жінками 59 років 6 місяців (з 1 квітня 2021 року – після досягнення жінками 60 років).

Про це повідомила заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду в області Наталія Білозуб.

 

Відповідно до ст. 26 Закону України від 09.07.2003 №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на пенсію за віком мають громадяни, які досягли пенсійного віку та набули необхідний страховий стаж. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році необхідний страховий стаж становитиме 35 років.

Якщо у людини на час досягнення зазначеного пенсійного віку немає необхідного страхового стажу, вона зможе вийти на пенсію за віком пізніше, після досягнення 63 або 65 років.

Якщо людина продовжуватиме офіційно працювати та набуде необхідний страховий стаж, то пенсія може бути призначена відразу після його набуття.

 

ДОВІДКА

До страхового стажу зараховується, зокрема:

  • весь трудовий стаж, набутий до 01.01.2004
  • час догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку
  • період військової служби
  • період одержання допомоги по безробіттю
  • навчання у вищих, середніх спеціальних начальних закладах, в училищах із денною формою навчання зараховується до страхового стажу лише до 1 січня 2004 року. Від початку 2004 року період навчання до страхового стажу не зараховується.

 

Слід мати на увазі,що:

  • не важливо, скільки людина фактично працювала з січня 2004 року — значення має протягом якого періоду і скільки сплачував роботодавець за неї страхові внески до Пенсійного фонду
  • безперервність стажу роботи при призначенні пенсії не дає ніяких пільг
  • Пенсійний фонд України запровадив нову послугу «Автоматичне призначення пенсії», яка надається на вебпорталі ПФУ https://portal.pfu.gov.ua/ Сервіс дає змогу уникнути особистого відвідування Пенсійного фонду й заздалегідь підготувати документи, необхідні для нарахування пенсії.

 

Головне управління 

Пенсійного фонду України

 

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва