16 Січня 2024 14:41

Благодійна акція Зігрій засисника

День Збройних сил України відзначається 6 грудня. Найкращі сини і дочки України борються за незалежність і свободу своєї Батьківщини. На честь свята провели благодійну акцію "Зігрій захисника", яка передбачала збір теплих шкарпеток для наших захисників. До акції долучились підопічні та працівники закладу, які додали свою частинку тепла у вигляді теплих шкарпеток.

 

 

 

 

14 Грудня 2021 10:42

Інвалідність - не вирок, життя продовжується! Відбувся захід, приурочений до Міжнародного дня інваліда

https://www.facebook.com/zamglai

 

14 Грудня 2021 10:13

Відбулося перше засідання робочої групи з напрацювання пропозицій щодо створення центру медичного забезпечення, психологічної реабілітації військовослужбовців та ветеранів війни Чернігівської області.

На виконання Указу Президента України від 13 жовтня 2021 року № 532/2021 розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 10 листопада 2021 року № 1029 було утворено робочу групу з напрацювання пропозицій щодо створення центру медичного забезпечення, психологічної реабілітації військовослужбовців та ветеранів війни Чернігівської області.

Перше засідання робочої групи проведено 07 грудня 2021 року під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації, очільниці дорадчого органу Жанни Шерстюк.

До складу дорадчого органу ввійшли 26 осіб – громадські активісти, представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, територіальних представництв центральних органів влади, депутати обласної ради.

На першому засіданні робочої групи генеральним директором КНП «Чернігівська обласна лікарня» Андрієм Жиденком було поінформовано про медичні послуги, які надаються учасникам бойових дій.

Також було заслухано інформацію директора комунальної установи «Чернігівський обласний центр комплексної реабілітації та обслуговування учасників бойових дій, членів їх родин та сімей загиблих» Юлії Дмитренко щодо діяльності центру.

Учасниками зібрання обговорено можливі шляхи створення в області центру медичного забезпечення, психологічної реабілітації військовослужбовців та ветеранів війни, вирішено систематизувати пропозиції громадських організацій щодо їх бачення вирішення питання надання учасникам АТО/ООС комплексу медичних та психологічних послуг.

https://upsz.cg.gov.ua/

13 Грудня 2021 16:45

Оперативна інформація про поширення та профілактика COVID-19

 

За добу 12 грудня 2021 року в Україні зафіксовано 4 073 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 377, медпрацівників – 37).

Старт вакцинації від COVID-19 в Україні відбувся 24 лютого 2021 року. Від початку кампанії проведено усього 26 589 094 щеплення.

https://moz.gov.ua/article/news/operativna-informacija-pro-poshirennja-koronavirusnoi-infekcii-2019-cov19

08 Листопада 2021 11:28COVID-19

Вакцинація літніх людей

В умовах пандемії важливо захистити себе і не загинути від COVID-19, від якого ліків не існує. Літні люди є однією з груп ризику тяжкого перебігу COVID-19 та смерті від нього. Саме тому варто щепитися якомога швидше, тим більше, що люди старшого віку належать до пріоритетних груп з вакцинації в нашій державі. До того ж і тим, хто контактує з людьми старшого віку, важливо вакцинуватися, щоб зменшити ймовірність їх зараження.

Якщо літні родичі мають питання щодо вакцинації, спробуйте допомогти їм знайти перевірену інформацію.

Запропонуйте разом записатись до лікаря та сходити до пункту вакцинації.

Вакцинуйтеся, щоби захистити себе та своїх близьких!

08 Листопада 2021 11:27COVID-19

Коронавірус в Україні. Правильний догляд за людьми похилого під час пандемії.

Найбільш вразливими до коронавірусної інфекції є літні люди та ті, хто страждають від хронічних хвороб. 

Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, підвищений рівень смертності від захворювання притаманний віковій категорії вище 50 років.

Чому літні люди більш вразливі до коронавірусу?

Існує дві головні причини, які роблять літніх людей більш вразливими до хвороби COVID-19:

  • зміни імунної системи;
  • наявність низки хронічних захворювань.

З віком імунна система слабшає, що робить організм вразливішим до інфекцій різних типів. У літніх людей кількість лейкоцитів, які виявляють і допомагають усунути інфекції, зменшується.

Клітини також стають менш активними у виявленні нових патогенів. Вірус COVID-19 також може пошкодити імунні клітини, які мають боротися з вірусом. 

"Імунна функція у літніх людей не така надійна, як у молодих.

Надмірна реакція імунної системи на подразники може викликати сильне запалення, високу температуру, знизити ефективність функціонування органів та навіть призвести до смерті. 

Як захистити своїх бабусь та дідусів? 

  1. Вакцінуйте їх. Запропонуйте разом записатись до лікаря та сходити до пункту вакцинації.
  2. Самоізоляція у разі появи респіраторних симптомів. 
08 Листопада 2021 11:26Нормативна база

Нормативна база. Корисні закони України

08 Листопада 2021 11:23Загальна інформація

Геріатричний пансіонат

Будинок літніх людей, або (за типовим положенням Мінсоцполітики) геріатричний пансіонатбудинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідівпансіонат для ветеранів війни і праці — будинок для літніх осіб, державна або приватна організація, де літнім людям, що втратили можливість підтримки, чи потребуючих цілодобового догляду, надається притулок і соціально-медичні послуги.

У таких будинках літні люди звільняються від необхідності самостійного приготування їжі і прибирання. Старі люди можуть разом проводити час, розмовляти, гуляти, переглядати телевізор тощо.

Коло осіб, яких приймають до геріатричних пансіонатів

Державне утримання:

  • особи похилого віку, які досягли пенсійного віку;
  • особи з інвалідністю першої і другої групи, старші за 18 років, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування у будинку-інтернаті та які не мають працездатних родичів, зобов'язаних їх утримувати за законом;
  • ветерани війни позачкргове влаштування;
  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до I, II, III категорій згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (позачергове влаштування);
  • ветерани згідно із Законом України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні", члени сімей загиблих військовослужбовців (переважне право);
  • Громадяни похилого віку та особи з інвалідністю, ветерани війни і праці за наявності вільних місць у будинку-інтернаті можуть прийматися до будинку-інтернату на тимчасове проживання терміном від 1 до 6 місяців як на загальних підставах;
  • Виняток особи похилого віку та особи з інвалідністю, які мають працездатних дітей або родичів, зобов'язаних відповідно до чинного законодавства їх утримувати,якщо вони з об'єктивних причин не можуть цього робити.

У такому разі щодо кожного окремого випадку, на підставі підтверджувальних документів, приймається рішення колегії відповідно Міністерства соціального захисту Автономної Республіки Крим, головних управлінь соціального захисту населення обласних держадміністрацій, Головного управління соціального захисту населення Київської міської держадміністрації, Управління соціального захисту населення Севастопольської міської держадміністрації.
 

На платній основі:

  • особи, які мають працездатних дітей або родичів,які відповідно до чинного законодавства зобов'язані їх утримувати,за
08 Листопада 2021 11:23Загальна інформація

Турбота про людей похилого віку

Турбота про людей похилого віку — справа всього суспільства, адже саме старші люди зберегли для нас найкращі національні традиції, навчили долати труднощі та бути достойними своєї держави. Ми можемо лише здогадуватися, скільки випробувань, болю і втрат довелося їм пережити і при цьому зберегти гідність, віру, любов, які ви пронесли через все своє життя.

Спочатку День людей похилого віку стали відзначати в Європі, потім в Америці, а наприкінці 1990-их років уже в усьому світі. День людей похилого віку святкується з великим розмахом у скандинавських країнах. У цей день по телевізору та радіо транслюють передачі з урахуванням смаків людей похилого віку.

За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. До 2050 року число таких людей у багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі, а загальна кількість у світі складе 2 мільярди осіб.

Надважливою, на думку ООН, є потреба активного використання виробничого і творчого потенціалу людей старшого віку. Суспільство має одночасно допомагати долати психологічну межу старості та зменшувати тягар соціальних витрат на молодих людях за рахунок працюючих пенсіонерів.

Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 року щорічно відзначає цей день. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, людей з інвалідністю, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року № 1066 «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку». Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року № 1135/2004 1 жовтня Україна відзначає і День ветерана.