<<<1 - 11 з 99>>>


10 Квітня 2024 10:40Цікаво

ПЕРШОЦВІТИ ЯЛІВЩИНИ – ПЕРША ПОСМІШКА ВЕСНИ.

Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами.

Перші весняні рослини – ефемероїди (від грецьких слів «ephemeros» - одноденний, короткочасний) мають підземні стебла – цибулини, бульби, кореневища, які є справжніми коморами поживних речовин. Це дає змогу рослинам дуже швидко розвиватися навесні. Світлолюбні і вологолюбні, вони спішать відцвісти до пригнічення

08 Квітня 2024 16:33Увага

ЗАПРОШУЄМО ЖИТЕЛІВ ТА ГОСТЕЙ ЧЕРНІГІВЩИНИ НА ВЕСНЯНУ ТОЛОКУ

До Українського Дня навколишнього середовища в рамках загальнодержавної екологічної акції «За чисте довкілля» у більшості регіонів України розпочинаються традиційні заходи з благоустрою та озеленення територій.

Чернігівщина активно доєднується до всеукраїнської весняної толоки.

Зокрема, 20 квітня, у суботу, відбудеться прибирання території регіонального ландшафтного парку Ялівщина. Збір учасників – об 11-00 біля зупинки «Ялівщина».

У цей день ми пропонуємо всім небайдужим містянам

02 Квітня 2024 11:39Актуально

ПРОДОВЖУЄМО ВЕСНЯНЕ ПРИБИРАННЯ У ЯЛІВЩИНІ

З урахуванням безпекових вимог воєнного стану, невеликими групами, активні люди зі свідомою екологічною позицією, допомагають нашому регіональному ландшафтному парку бути чистим. Цими днями до Ялівщини завітали наші друзі – представники Національного університету «Чернігівська політехніка».

Була прибрана ділянка лісового заказника, ця територія чи не найбільше засмічена, бо знаходиться поряд з ТЦ «Голлівуд». Учасники акції сподіваються, що люди не викидатимуть сміття, де заманеться, а наслідуватимуть вислів: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!».

До Міжнародного дня птахів інша група екоактивістів, студентів та викладачів

28 Березня 2024 10:38Подія

ДО 10-Ї РІЧНИЦІ СТВОРЕННЯ РЛП «ЯЛІВЩИНА»

10 років тому рішенням Чернігівської обласної ради був створений регіональний ландшафтний парк «Ялівщина».

З нагоди ювілейної дати сьогодні, 28 березня, в приміщенні Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових відбувся круглий стіл «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» як поліфункціональна природоохоронна територія: історія формування, сучасний стан, проблеми та перспективи.

В обговоренні сучасного стану та перспектив розвитку парку взяли участь співробітники комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина», Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, представники екологічних служб, науковці, студентська молодь та громадськість.

Про основні здобутки та нагальні проблеми регіонального ландшафтного парку доповів очільник

28 Березня 2024 09:05Актуально

ЯЛІВЩИНА ЗУСТРІЧАЄ СВОЇХ «СПІВУЧИХ ДРУЗІВ»

Міжнародний день птахів проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Свято не випадково відзначають у квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію.

Різні види перелітних птахів повертаються на батьківщину в різний час. Це пов’язано з місцем зимівлі та перелітною відстанню. Спостерігаючи за крилатими довгі роки, вчені змогли скласти календар повернення конкретних особин:

  • граки прилітають найпершими – з 18 по 20 березня;
  • шпаки повертаються
14 Березня 2024 15:35Важливо

ПРОКИНУВСЯ ЗРАНКУ, ОДЯГНУВСЯ ‒ РЕТЕЛЬНО ПРИБЕРИ СВОЮ ПЛАНЕТУ!

Так казав Маленький принц із казки Антуана де Сент-Екзюпері, натякаючи на те, що кожен житель Землі несе відповідальність за її чистоту.

Побачивши Ялівщину після зими, ми теж вирішили негайно прибирати «нашу планету» і запрошуємо всіх небайдужих містян допомогти нам у цій ініціативі.

Наразі адміністрація комунального

13 Лютого 2024 10:08Подія

ОБМІН ДОСВІДОМ – ЗАПОРУКА ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ РЛП «ЯЛІВЩИНА»

Важливою умовою вдосконалення наукової діяльності регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» є постійне підвищення професійної кваліфікації співробітників, можливість обміну досвідом та оволодіння новими методами досліджень і способами отримання наукової інформації.

13 лютого в приміщенні Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових до 18-ої річниці створення Мезинського національного природного парку проведено засідання за круглим столом на тему: «Мезинський національний природний парк: наукові здобутки, освітні модерації та рекреаційні виклики».

У заході взяли участь співробітники чотирьох національних природних парків: «Мезинський»,

20 Січня 2024 17:00Подія

У ЯЛІВЩИНІ ПОЧАЛИ ЩОРІЧНИЙ ПІДРАХУНОК ПТАХІВ

У Чернігові в Ялівщині почали щорічний підрахунок птахів. Ця акція присвячена міжнародному тижню зимового обліку птахів. Підрахунок також важливий, аби розуміти, як зміни клімату впливають на життя пернатих.

 

16 Січня 2024 17:08Акція

У ЯЛІВЩИНІ ПРОВЕДУТЬ ОБЛІК ПТАХІВ ТА РОЗВІСЯТЬ ГОДІВНИЧКИ

Акція з обліку та порятунку пернатих відбудеться 19 січня на території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

У заході братимуть участь представники комунального закладу «РЛП «Ялівщина», Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА та науковці Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка.

Запрошуємо всіх бажаючих жителів та гостей Чернігова долучитися

04 Січня 2024 15:50Подія

ОБГОВОРЕНІ ПІДСУМКИ РОБОТИ КОМУНАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ЗА 2023 РІК

Днями в Департаменті екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА відбулась робоча нарада з керівниками комунальних закладів «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» та «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський».

Зокрема, були обговорені підсумки діяльності комунальних закладів у 2023 році та визначені основні напрямки роботи на 2024 рік.

Серед пріоритетів залишається охорона і збереження флори

26 Грудня 2023 10:53Цікаво

ЗАМІСТЬ ЯЛИНКИ - ЗИМОВИЙ БУКЕТ

Колектив комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» запрошує долучитися до природоохоронної акції «Замість ялинки – зимовий букет».

Екологічна ініціатива спрямована на розв’язання «ялинкової» проблеми шляхом заміни новорічних дерев аранжуваннями з хвойних гілок або штучними красунями. Традиційні українські ялинки-дідухи з колосків і калини можуть стати гарним подарунком для рідних та друзів.

Ця акція вчить нас бути уважними до навколишнього середовища, помічати

<<<1 - 11 з 99>>>