Тема: Засідання Ради регіонів при Президентові України: підсумки

21 лютого ц. р. під головуванням Президента України В. Януковича відбулося засідання Ради регіонів, під час проведення якого було обговорено стан реалізації ряду загальнодержавних реформ.

Найважливішим питанням порядку денного Глава держави назвав практичну реалізацію в Україні нової регіональної політики. «Нова регіональна політика насамперед передбачає новий формат відносин регіонів з державою, нові важелі та механізми впливу на регіональну економіку», — сказав В. Янукович. Президент України наголосив, що така регіональна політика потребує зростання ініціативи та відповідальності регіональної влади.

Одним з важливих аспектів діяльності влади у соціальній сфері є політика щодо недопущення зростання економічно необґрунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги. До кінця поточного року тарифи на послуги в усіх регіонах України необхідно привести до економічно обґрунтованого рівня. Глава держави вкотре нагадав свою вимогу — тарифи повинні бути обґрунтованими і справедливими для населення. «Не можна безлад і безгосподарність перекладати на людей», — підкреслив Президент України.

Модернізація первинної мережі надання медичної допомоги в усіх регіонах України має бути завершена до кінця 2012 року, громадяни сподіваються на успіх модернізації системи охорони здоров’я. Йдеться, зокрема, про оптимізацію мережі медичних закладів, підвищення доступності надання медичних послуг та наближення їх до людини. На цьому наголосив Президент під час свого виступу під час проведення засідання.

Ще однією реформою на шляху до зростання економіки держави є земельна. У своєму виступі Президент України наголосив на важливості ефективного завершення земельної реформи. Він нагадав, що на державному рівні створено всі рамкові умови для проведення реформи землекористування. Прийнято Закон України «Про Державний земельний кадастр», який передбачає реалізацію права власності на землю та її раціонального використання. Цим законом вперше за всі роки незалежності було визначено основні аспекти функціонування єдиної системи земельно-кадастрової інформації про усі землі України. Вперше проведено інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення державної власності (11,8 млн. га). Це на практиці дасть змогу залучити інвесторів до передачі в оренду земель державної власності.

«Земля, нарешті, повинна стати реальною власністю», — наголосив Глава держави. Президент оцінив як низькі темпи підготовки до земельної реформи на всіх рівнях, перш за все на регіональному. В. Янукович звернув окрему увагу на незадовільний стан виплати селянам плати за оренду земельних паїв. Він підкреслив, що кінцевою метою реформи є не розмежування землі на папері і не збільшення нормативів бюджетних відрахувань. «Мета земельної реформи — забезпечення реальної власності на землю і розвиток на цій основі сучасного аграрного виробництва», — сказав Глава держави. Президент наголосив, що захист інтересів селянства та забезпечення життєздатності села є основою конкурентоспроможності вітчизняного АПК та гарантією продовольчої безпеки країни. «Ми повинні забезпечити повноцінні умови життя людини незалежно від її місця проживання — це одне із завдань на найближчий період», — наголосив Президент.

Програмою економічних реформ, направлених на відновлення економічного зростання й модернізації економіки країни та підвищення добробуту українських громадян, є реформа системи соціальної підтримки. Зокрема, з метою підвищення народжуваності збільшено допомогу при народженні дитини: на першу до 25 тис грн, на другу — до 50 тис. грн, на третю і наступну — до 100 тис гривень.

Проводяться ефективні кроки по реалізації медичної реформи. На сьогодні започатковано Національний проект «Нове життя», який передбачає новий рівень високоспеціалізованої медичної допомоги матерям та дітям — наближення її до пацієнта незалежно від місця проживання. Вже відкрито перинатальні центри у Києві, Кіровограді, Кривому Розі. Підготовлені до відкриття перинатальні центри у Харківській та Донецькій областях.

Ці та інші реформи спрямовані на побудову сучасної, стійкої, відкритої економіки, формування професійної й ефективної системи державного управління, і зрештою — на підвищення добробуту українських громадян.