Єдиний день інформування та День дитини

30 листопада в райдержадміністрації було проведено нараду з уповноваженими з питань проведення Єдиного дня інформування та Дня дитини органами виконавчої влади трудових колективів та населення району за участю голови райдержадміністрації, заступників голови райдержадміністрації.

Провів нараду голова районної державної адміністрації О.В.Довгаль.

Заступник голови райдержадміністрації І.І.Бузак доповів 2 основні питання:

1. Про реформи та діалог влади з громадськістю

«Основним напрямком діяльності Президента України В. Януковича було і залишається проведення в країні ряду невідкладних реформ. Але, на жаль, громадськість часто недостатньо поінформована не тільки про проведення цих реформ, але й про саму їх суть. На цьому наголосив Президент України В. Янукович під час свого виступу на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України за участю членів Комітету з економічних реформ 2 листопада ц. р. Тільки зростання економіки та її модернізація можуть забезпечити сталий розвиток країни та стабільність. «Я почну зараз із модернізації, яка передбачає захист країни від наслідків економічної світової кризи — це перше. Друге — це означає, що ми не просто захищаємося, ми стаємо на шлях сталого економічного розвитку нашої держави, який передбачає покращення життя людей. Це головна мета. Зростання економіки є. Але соціальний захист йде випереджальними темпами. І це наша політика. Наша політика повинна бути спрямована назустріч тим людям, яким найважче живеться — бідним верствам населення».

Президент наголосив, що забезпечення фіскальної і монетарної стабільності, дерегуляція підприємницької діяльності, створення основ для запровадження аграрного ринку, продовження процесів приватизації, реформування енергетичного ринку, реформування системи соціальних пільг, реформування системи медичного забезпечення залишаться пріоритетами діяльності органів влади і в наступному році.

Разом з тим, Глава держави зазначив, що проведення реформ може викликати зниження соціальних стандартів тому, що за минулі роки було прийнято багато відверто популістських законів. Незважаючи на брак коштів та нестабільну фінансову ситуацію у світі, український уряд забезпечує високий рівень соціального захисту та буде це робити і надалі. Але через погану поінформованість люди часто насторожено зустрічають реформи влади. «Чому така армія чиновників, яка сидить у цьому залі, не працює сьогодні і не роз’яснює людям, що від того, чим більше чи голосніше хтось кричить чи красивіше говорить, від цього ми нічого не отримаємо. Треба проводити конференції, збирати громадські організації», — звернувся до присутніх Президент.

Про те, що громадяни дуже часто недостатньо поінформовані про проведення реформ, зазначив у своєму вступному слові Прем’єр-міністр України М. Азаров на засіданні Кабінету Міністрів України 9 листопада ц. р. «Уряд має діяти в сучасній системі координат, в якій громадянське суспільство є партнером влади. А люди поки не розуміють наслідків і масштабів реформ, не мають достатнього уявлення про напрямки і завдання цього процесу» .

Тому в сьогоднішніх умовах вкрай важливо налагодити дієвий механізм співпраці між представниками влади і громадськості. Громадськість повинна отримувати інформацію не тільки зі ЗМІ, які часто упереджено висвітлюють реформи, а й мати безпосередній контакт з чиновниками всіх рівнів. Люди повинні повірити Президенту, Уряду, що здійснення реформ принесе не тільки піднесення економіки, а й забезпечить добробут кожного.»


2. Про попередження насильства в сім’ї та перевірку умов утримання дітей, віком від 0 до 3 років.

З 25 листопада по 10 грудня з метою попередження насильства в сім’ї проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти гендерного насильства». Тому темою Дня дитини 30 листопада 2011 року не випадково обрано «Попередження насильства в сім’ї та перевірка умов утримання дітей віком від 0 до 3 років» .

В ході попереднього Дня дитини виявлено, що 60 сімей потребують допомоги у вирішенні своїх проблем. Серед них 6 потребують допомоги у ремонті опалювальних конструкцій; 22 – у забезпеченні дровами; 5 сімей – у забезпеченні овочами; 20 сімей – у забезпеченні зимовим взуттям та одягом для дітей; ще 7 сімей потребують вирішення нетипових проблем, пов’язаних зі здоров’ям дітей, влаштуванням їх до дошкільних навчальних закладів та з недобросовісним виконанням батьками своїх обов’язків.

Просимо робочі групи розпочати роботу з перевірки стану виконання доручень голови райдержадміністрації до керівників територіальних громад, підприємств та установ району за результатами проведення Дня дитини 26 жовтня 2011 року.

З приводу попередження насильства в сім’ї слід провести роз’яснювальну роботу серед населення. Адже за підсумками 9 місяців 2011 року за даними служби дільничих інспекторів в районі зафіксовано 92 звернення з приводу вчинення насильства в сім’ї, з них 4 стосовно неповнолітніх. Серед зафіксованих заяв 88 надійшли від жінок та 4 від чоловіків. Щодо родинних стосунків між кривдником і жертвою можна сказати наступне: 39 фактів насильства зафіксовано між подружжям, 13 -по відношенню до батьків, 19 - по відношенню до колишніх членів подружжя, 27 - інші.

Під час проведення Дня дитини просимо інформувати жителів району про недопустимість насильства в сім’ї, про моральну, адміністративну та кримінальну відповідальність за його вчинення (Додаток 1).

Також необхідно звернути увагу на умови утримання дітей віком від 0 до 3 років. Це пов’язане з збільшенням фактів виявлення неналежного догляду за дітьми раннього віку, що загрожує здоров’ю та життю дітей. В управлінні праці та соціального захисту населення Корюківської райдержадміністрації зареєстровано 450 отримувачів допомог при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. З них 222 – зареєстровані з початку року.

Зважаючи на те, що не в усіх сім’ях відповідні державні допомоги використовуються за призначенням, під час проведення Дня дитини просимо обстежити спільно з медичними працівниками умови утримання дітей раннього віку за допомогою опитувальника (Додаток 2) та зробити відповідні висновки щодо дотримання батьками санітарно-гігієнічних норм та забезпечення умов для повноцінного розвитку дітей.

Підсумки наради підвів голова райдержадміністрації О.В.Довгаль, ще раз підкресливши основні питання, які слід донести до громадськості.