Участь в обласному семінарі

7 липня заступник голови райдержадміністрації І.І.Бузак та заступник голови районної ради В.П.Мартинович узяли участь у регіональному семінарі-презентації для керівників обласних управлінь, райдержадміністрацій, районних рад другої фази Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ), спрямованого на підтримку сільських громад у вирішенні найважливіших потреб їх розвитку та поліпшенні умов життя.

Довідкова інформація: Корюківський район став одним з 8-и районів області, які пройшли конкурсний відбір, та взяв участь у реалізації спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Під час проведення презентації проекту в районі 6 червня 2008 року була підписана Угода про партнерство між Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй, Корюківською райдержадміністрацією та районною радою та було оголошено конкурс на участь у проекті серед сільських рад району. Таким чином з 22 сільських рад було відібрано 5: Сядринська, Прибинська, Олександрівська, Будянська та Козилівська.

РДА сприяла реєстрації новостворених організацій в державних органах юстиції.

Наступним кроком було створення Районного Ресурсного центру Громад та Форуму Місцевого Розвитку Корюківського району до складу, якого увійшли всі зацікавлені сторони. Основна мета діяльності Форуму — розглянути та затвердити плани розвитку громад-учасниць та проекти громадських ініціатив, сприяти впровадженню мікропроектів.

Після проходження навчання (тренінги з управління організацією громади, спільного планування, підготовки мікропроектної пропозиції та з фінансових питань) почали успішно впроваджувати мікропроекти, залучаючи кошти ЄС/ПРООН для вирішення проблемних питань району.

Зокрема першими мікропроектами, які реалізовувались у районі стали:

с. Олександрівка — «Енергозберігаючі заходи в школі с. Олександрівка» (вартість мікропроекту — 116 тис.грн.).

с. Буда «Ремонт та до оснащення ФАПу» (вартість мікропроекту — 149 тис. грн.).

с. Прибинь «Будівництво водогону» (вартість мікропроекту 106 тис. грн.).

с. Козилівка «Енергозберігаючі заходи в школі» (вартість мікропроекту — 123 тис. грн.).

с. Сядрине «Будівництво водогону» (загальна вартість мікропроекту — 138 тис. грн.).

Враховуючи позитивний досвід та успіхи в реалізації мікропроектів в районі, керівництво Проекту надало можливість реалізувати, ще 4 Громадські ініціативи за так званими квотами 40+ та 40++.

Таким чином, було додатково реалізовано мікропроекти в селах Олександрівка (ремонт сільської лікарської амбулаторії), Сядрине (енергозберігаючі заходи в школі), с. Перелюб (енергозберігаючі заходи в школі) та с. Білошицька Слобода (реконструкція сільського водогону).

Усього за час реалізації Проекту ЄС/ПРООН в Корюківському районі реалізовано 9 мікропроектів на загальну суму 1 млн. 174 тис. грн., у т.ч.: кошти ПРООН — 605 тис. грн., кошти громадських організацій — 112 тис. грн., кошти районного бюджету — 288 тис. грн., кошти обласного бюджету (виділення яких стало суттєвою підтримкою для бюджету району) — 161 тис. грн.

Крім того, у районі вже поза рамками Проекту створено та зареєстровано ще декілька Громадських організацій (смт Холми, с. Савинки та ін.), які планують вирішувати проблеми у своїх населених пунктах за методологією проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду).

Слід відмітити, що основна мета таких проектів — не тільки на кінцевий об’єкт, але перш за все — створення дієздатної громади. Важливо, щоб сама громада від початку до кінця приймала самостійні рішення і активно діяла. У такому разі це стане реальним поштовхом до подальшого розвитку громад та громадянського суспільства.