back

До Дня пам’яті жертв політичних репресій

19 травня 2014


На цьому дні відзнака чорна,
Щоб нагадати нам щемливо
Про літ страшних жорстокі жорна
І людських доль нелюдське мливо.

Щороку в третю неділю травня в нашій країні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій.

З 13 по 19 травня в читальній залі Корюківської центральної бібліотеки працювала історико-документальна виставка «Великі твої жертви, Україно». На ній була репрезентована література, присвячена жертвам політичних репресій. Протягом цих днів з виставкою ознайомились понад 150 користувачів. Особливу зацікавленість відвідувачі виявили 18 травня, адже саме в цей день українці вшановували пам’ять політрепресованих.

Саме цього дня відбулась презентація бібліотечної виставки, під час якої йшла мова про історичну пам’ять, про те, чого ніколи, за жодних умов не можна забувати, – про великі втрати України, її трагедію, спричинену тоталітарним режимом. А ще говорили про віру у майбутнє Української держави, у відродження цінностей нашого народу.

Один з розділів виставки був присвячений вшануванню жертв депортації кримських татар та інших депортованих народів з території Криму. Саме 18 травня тисячі кримських татар були виселені з власної землі.

Чимало літератури, представленої на виставці, розповідало про події в Биківнянському лісі.


Довідково:

З 1989 року назва селища Биківня, що розташоване на околиці Києва, стало символом комуністичних репресій. Адже неподалік у лісі була ділянка для "спецпотреб НКВС", де потай уночі ховали страчених у київських тюрмах українських громадян, а з 1939 року – і колишніх польських громадян, привезених із тюрем Західної України.

Багато українців і досі не знають місця поховання своїх рідних, тому Биківня стала символом одного з найбільших місць масових розстрілів людей комуністичним режимом. Пізніше стало відомо, що кожне велике місто України мало «свою Биківню». Так, найбільша в Чернігівській області братська могила жертв «Великого терору» розташована поблизу села Халявин Чернігівського району. У 1937-38 роках сюди звозили сотні вже закатованих та розстріляних людей.


Всі, хто відвідав виставку зійшлись на одному – пам’ять про цей злочин та про загиблих не повинна допустити повторення подібної трагедії у майбутньому.



За повідомленням
Центральної районної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва