05 липня 2013


НАЗУСТРІЧ ПЕРЕМОЗІ



«Пам’ятаємо. Перемагаємо». Урочистості з нагоди 70-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні


Сьогодні по всій Україні вкриваються весняними квітами і величні пам’ятники, і скромні обеліски.

70 років Перемоги! «Пам’ятаємо. Перемагаємо». Ми пам’ятаємо, якою страшною трагедією для людства була Друга світова війна. Ми пам’ятаємо, що агресора зупинили об’єднані нації. Ми пам’ятаємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильними. Вона - запорука неминучості нашої перемоги. Сьогодні ми відзначаємо особливий день для кожної людини нашої землі.

Урочистості з нагоди Дня Великої Перемоги розпочались в Корюківці з самого ранку. На центральній площі міста відбувся виступ духового оркестру Корюківського районного будинку культури. Потім на центральній площі зʼявився ансамбль барабанщиць, крокуючи центральною вулицею міста. Після виступів колективів сформувалась святкова колона з державними прапорами та рушила до Парку Памʼяті, де й відбулись основні заходи. Участь в урочистому мітингу взяли ветерани війни, керівництво району, міста, учасники АТО, воїни-інтернаціоналісти, представники організацій та установ, учні загальноосвітніх шкіл, корюківчани та гості.

Привітали зі знаменним святом учасників війни голова райдержадміністрації Олександр Савченко, голова районної ради Віктор Чернуха, Корюківський міський голова Ігор Матюха, голова ради Корюківської районної організації ветеранів України Наталія Шелудько.

Щирі слова вдячності ветеранам за перемогу, за звитягу та подвиги звучали від виступаючих у бік ветеранів війни. Присутнім бажали міцного здоровʼя, довголіття та мирного неба.

За проявлену мужність у роки війни, вагомий внесок у розвиток ветеранського руху, героїко-патріотичне виховання молоді та з нагоди Дня Перемоги Почесною грамотою Чернігівської обласної ради та грошовою винагородою було нагороджено Уляну Григорівну Ященко - інваліда війни, 1922 року народження.

Також Почесну грамоту організації ветеранів України Чернігівської обласної ради ветеранів вручено Ігорю Халіману, учаснику бойових дій, активісту ветеранського руху Корюківського району, за вагомий внесок у розвиток ветеранського руху, активну роботу по соціальному захисту ветеранів, патріотичному вихованню молоді на кращих традиціях старшого покоління та з нагоди 70-річчя Перемоги у Другій світовій війні 1941-1945 рр.

Далі урочистості продовжились святковим концертом, у програмі якого – пісні воєнних років та хореографічні композиції на воєнну тематику у виконанні творчих колективів районного будинку культури та Центру дитячої і юнацької творчості.

Ветеранам дарували квіти, дякували за Велику Перемогу.

В пам'ять про тих, хто не повернувся з війни, а також воїнів, які віддали свої життя, захищаючи Україну, корюківчани поклали квіти до Меморіального комплексу на честь 1232 воїнів – земляків, які загинули в роки Другої Світової війни та вшанували полеглих у війні хвилиною мовчання.

По завершенню заходу ветерани разом з керівництвом району зробили фото на памʼять.


Ми дякуємо тим, хто в тяжких випробуваннях, на фронті і в тилу, не шкодуючи сил і самого життя отримав Велику Перемогу над нацизмом. Ваша сила духу, любов до Батьківщини, самовідданість і героїзм завжди будуть для нас прикладом.

Памʼятаємо. Перемагаємо.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації





Віддати шану ветеранам


Заходи з нагоди відзначення 69-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні продовжились у Парку Пам’яті. Урочистою ходою під супровід міського ансамблю барабанщиць та оплески вдячних корюківчан, алеєю Слави пройшли ветерани війни.

Зі словами привітань та щирої вдячності за безсмертний подвиг до учасників війни звернувся голова районної державної адміністрації Віктор Чернуха.

«Кожен із вас, як міг, наближав цей великий день – на фронтах, у партизанських загонах і на військових заводах у тилу. І ми щиро вдячні вам за це. Прийдешні покоління повинні завжди пам’ятати про те, якою ціною далась Велика Перемога», — сказав очільник району.

Слова безмежної вдячності та пошани ветеранам висловили районний комісар Олександр Саповський та голова районної ради ветеранів Наталія Шелудько. Корюківчанам вони побажали благополуччя, а рідній Батьківщині — миру і процвітання.

Цього дня ветеранів вітали учні міських шкіл, даруючи їм квіти й теплі побажання міцного здоров’я і довголіття. У виконанні творчих колективів районного будинку культури звучали пісні воєнних років. Танцювальним колективом районного будинку культури було виконано тематичні хореографічні композиції.

Хвилиною мовчання корюківчани вшанували пам'ять тих, хто віддав своє життя заради Великої Перемоги та поклали квіти до обелісків.

Увечері на центральній площі міста відбувся святковий концерт, підготовлений районним будинком культури. Пісні воєнних років і привітання містянам дарували учасниці народного аматорського вокального ансамблю «Чарівна» районного будинку культури.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації




69-та річниця Великої Перемоги: згадати подвиги полеглих у війні


Усе віддаленішими в історичному вимірі стають буремні роки Великої Вітчизняної війни. Та з кожним роком усе вагомішим стає значення цієї Великої Перемоги і подвигу ветеранів, які, не шкодуючи свого життя, стали на захист рідної землі.

9 травня корюківчани вкотре згадали всіх тих, чиє життя забрала війна.

Голова районної ради Михайло Баклажко, голова районної державної адміністрації Віктор Чернуха, Корюківський міський голова Ігор Матюха, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники установ, підприємств, громадських організацій району поклали квіти до пам’ятників, що увічнюють події Великої Вітчизняної війни та вшанували пам’ять про її героїв хвилиною мовчання.

Незабутньою сторінкою в історії України є Корюківська трагедія, і біля Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківки фашистським загарбникам та біля могил, де перепоховані останки жертв Корюківської трагедії в цей день корюківчани вшановують пам’ять про безневинно убієнних співвітчизників.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації




68 років після війни


Перемога! Таке коротке, але таке довгоочікуване та вистраждане слово для мільйонів людей. Велика Вітчизняна війна 1941-1945 років стала неоспоримим доказом відваги, мужності та самовідданості українського народу.

Можливість мирно жити сьогодні на нашій Батьківщині дісталась страшною ціною мільйонів життів. Тому прийдешні покоління мають завжди пам’ятати ратний подвиг ветеранів.

З метою увічнення безсмертного подвигу народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, ушанування пам'яті полеглих у боротьбі за свободу Батьківщини, посилення соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни та продовження традиції шанобливого ставлення до ветеранів війни і пам'яті про Перемогу Президент України Віктор Янукович видав Указ «Про заходи у зв'язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років». На його виконання головою облдержадміністрації видане розпорядження від 09 листопада 2012 року № 415 «Про відзначення в області 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років»та розпорядження голови райдержадміністрації від 23 листопада 2012 року № 466 «Про відзначення в районі 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років».

Даним розпорядженням затверджено районний план заходів та склад організаційного комітету.

У 2013 році проходять заходи з відзначення річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

8 травня 2013 року на базі Наумівської загальноосвітньої школи проведені змагання з легкої атлетики серед загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів та районна військово-патріотична спортивна гра «Зірниця» для учнів загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів, які були присвячені 68-річниці Перемоги у Великій Вітчизнаній війні, а також підведені підсумки районної Спартакіади школярів за 2012/2013 навчальний рік.

З вітальним словом до всіх присутніх звернулися начальник відділу освіти Корюківської райдержадміністрації Лариса Григорівна Остапенко та спеціаліст Корюківського райвійськкомату Дмитро Леонідович Малиш, які побажали учасникам успіхів, удачі, вдалих стартів та перемог.

У змаганнях з легкої атлетики серед ЗОШ І-ІІ ст. перемогу отримала третій рік поспіль команда Сахутівської школи (директор Охріменко В.М., вчитель Тищенко Т.І.). Найбільший внесок у перемогу своєї команди зробили учні Сахутівської школи Петрикей Олексій, Верещако Дарія, Москалець Катерина, Бабич Максим.

Програма військово-патріотичної гри «Зірниця» складалася з таких видів: конкурс строю та пісні, метання гранати в ціль, долікарська допомога, топографічна підготовка, біг 60 м, підтягування на високій перекладині для юнаків, згинання та розгинання рук в упорі лежачи для дівчат, воєнно-історичний конкурс та воєнізована естафета «Десант».

Уболівальники із захопленням поцінували цікаві виступи всіх команд-учасників. А кому ж віддали перевагу ?

За рішенням головної суддівської колегії змагань І місце виборола команда Корюківської загальноосвітньої школи №4 (директор Гайовий О.М., керівник команди Тихоновський С.В.), ІІ місце посіла команда міської школи №1 (директор Лізіна Л.О., керівник команди Ігнатцов В.П.), ІІІ місце – команда Козилівської загальноосвітньої школи (директор Гоптар Г.М., керівник команди Чудеса Ю.Л.).

Загальні підсумки районної Спартакіади школярів такі :

серед ЗОШ І-ІІІ ст. : І м. – Корюківська ЗОШ №4, ІІ м. – Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1, ІІІ м. – Холминська ЗОШ;

серед ЗОШ І-ІІ ст. : І м. – Прибинська ЗОШ, ІІ м. – Шишківська ЗОШ, ІІІ м. – Жуклянська ЗОШ.

Команди-переможниці нагороджені дипломами відділу освіти, грошовою винагородою від товариства сприяння обороні України (директор Лашко О.О.), перехідними кубками та подарунками за сприянням благодійного фонду «Слов’янський».

Начальник відділу освіти Лариса Остапенко подякувала учасникам змагань та керівникам команд за гарну підготовку та участь у цьому фізкультурно-патріотичному заході.

8 травня в переддень 68-ї річниці Великої Перемоги начальник Обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Лозицький, заступник голови райдержадміністрації Іван Бузак, голова районної ради Михайло Баклажкота голова Корюківської районної ради ветеранів Наталія Шелудько відвідали ветеранів Великої Вітчизняної війни Нафтольську Валентину Андріївну(м.Корюківка) та Гладченка Івана Юхимовича (с.Домашлин). У рамках щорічної акції «Зі святом Перемоги!» Валерій Лозицький вручив ветеранам Подяки голови облдержадміністрації, квіти та подарунки.

Найтепліші слова та щирі привітання були висловлені ветеранам. Їм щиро подякували вдячність за ратний подвиг в ім’я миру на рідній землі та побажали благополуччя і активного довголіття.

Цього ж дня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменкопривітав ветеранів у 8 навчальному центрі Держспецслужби транспорту.

За словами Володимира Хоменка, в області реалізується низка громадських ініціатив. Це і відродження героїко-патріотичного руху в навчальних закладах, і посилена увага до упорядкування місць, пов’язаних з подіями Великої Вітчизняної. Так, через 70 років було відновлено історичну справедливість з вшанування на державному рівні пам’яті жертв Корюківської трагедії.

Невдовзі поблизу цього містечка постане всеукраїнський музейно-меморіальний комплекс всім спаленим у роки війни населеним пунктам.

«За останні роки Главою держави запроваджено цілу низку ініціатив, спрямованих на соціальний захист ветеранів війни та увічнення пам’яті про подвиг нашого народу. Завдяки соціальним ініціативам Віктора Федоровича Януковича було зроблено вагомий крок щодо збільшення соціальних гарантій учасникам війни.

Президентом України підписано низку указів щодо відзначення пам’ятних дат, пов’язаних з Великою Перемогою, активізації роботи щодо пошуку та впорядкування невідомих поховань часів війни», - наголосив Володимир Хоменко.

Керівник області вручив ветеранам відзнаки облдержадміністрації.

Участь у заході взяли і ветерани з Корюківки. Інваліда І групи Великої Вітчизняної війни Короленка Миколу Сергійовича було нагороджено Почесною Грамотою Чернігівської обласної державної адміністрації, а ветерану Великої Вітчизняної війни Мірошнику Михайлу Мусійовичу вручено Почесну Грамоту обласної ради.

Відповідно до затвердженого розпорядженням № 466 районного плану заходів навчальними закладами було розроблено і проведено місячник військово-патріотичного виховання. У рамках місячника були підготовлені заходи із вшанування ветеранів війни, учасників бойових дій, солдатських вдів, зустрічі з ними, збереження пам»яті про захисників Вітчизни, патріотичного виховання школярів.

Учнівські та педагогічні колективи взяли участь у проведенні мітингів-реквіємів, покладанні квітів до місць поховання невідомих солдат, братських могил та обелісків, що увічнюють пам’ять про перемогу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 р.р.

Класні керівники спільно з вчителями історії підготували загальношкільні тематичні лінійки «Уславлені у віках» та єдину класну годину «Визволителям України – вічна пам»ять!».

Для учнів міських шкіл у районному Будинку культури відбувся захід «З пам»яті не стерти тих страшних років…»

Школярі 5-11 класів Перелюбської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Прибинської ЗОШ І-ІІ ступенів на годинах спілкування обговорювали книгу О.П.Балабая «Червоно танув сніг».

Учні Холминської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Холминського БТДЮ взяли участь в урочистостях біля пам’ятника комсомольцям-підпільникам смт. Холми. Біля Холминського краєзнавчого музею була організована виставка дитячих робіт на партизанську тематику «Партизанськими стежками».

Педагогічними та учнівськими колективами Шишківської ЗОШ І-ІІ ст.., Б.Слобідської ЗОШ І-ІІ ст.., Прибинської ЗОШ І-ІІ ст.., Перелюбської ЗОШ І-ІІІ ст.. була проведена екскурсія до місця формування партизанського загону ім.Чапаєва (урочище «Казарма»). Заочно «подорожували» по місцях партизанської слави (Корюківка – Холми – Перелюб - Єліно) учні 5-9 кл. Сахутівської ЗОШ І-ІІ ст.. 370 школярів навчальних закладів району відвідали Корюківський історичний музей.

Активізувалась робота 20 волонтерських загонів, до складу яких входять 240 учнів. Увагою та піклуванням охоплено 56 ветеранів. Слід відмітити роботу волонтерського загону Холминського БТДЮ члени якого постійно відвідують місцевий геріатричний центр для одиноких престарілих, допомагають у впорядкуванні території, готують святкові концертні програми.

Волонтери Корюківської ЗОШ І-ІІІ ст.. № 1 зібрали цікавий краєзнавчий матеріал про партизанський рух на Корюківщині.

У шкільних бібліотеках організовано викладки літератури «Мої герої - земляки» та «Немеркнучий подвиг летить над роками».

9 травня 2013 року в районі пройшли заходи з нагоди відзначення 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Заходи розпочались об’їздом делегації керівників управлінь, відділів, районних служб та районних організацій на чолі з керівництвом району пам’ятних знаків на території міста, що увічнюють пам’ять про події воєнних часів. Члени делегації поклали квіти до пам’ятників та вшанували пам’ять про загиблих воїнів і мирних жителів, які стали жертвами війни, хвилиною мовчання.

"Встелімо квітами дороги, - бійцям, що мир несли в наш дім"

Під такою назвою о 10 годині ранку у міському Парку Пам’яті було розпочато урочистий захід з нагоди 68-ї річниці Великої Перемоги. До Меморіального комплексу на честь 1232 воїнів-земляків, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр., біля якого зібрались жителі міста, працівники установ, підприємств і організацій, учнівська молодь, урочистою ходою рушили голова райдержадміністрації О.В.Довгаль, голова районної ради М.І.Баклажко, міський голова І.В.Матюха та члени делегації. Очолював ходу ансамблю барабанщиць Центру дитячої та юнацької творчості.

Для присутніх на заході ветеранів Великої Вітчизняної війни, воїнів-афганців та всіх жителів міста пісні воєнних років та тематичну хореографічну композицію виконали учасники творчих колективів районного будинку культури. Зі словами привітань та вдячності сивочолим ветеранам звернулись: голова районної ради М.І.Баклажко, військовий комісар районного військового комісаріату О.О.Саповський, голова районної ради ветеранів України Н.Г.Шелудько. На честь свята прозвучав військовий салют, а учнівська молодь та учасники заходу привітали ветеранів теплими словами і квітами.

Хвилиною мовчання було вшановано всіх, хто поліг в кривавому бою за мир на рідній Батьківщині. До обеліска було покладено квіти.

У рамках відзначення 68-ї річниці Великої Перемоги для ветеранів у місцевому ресторані «Фламінго» було організовано святковий обід. Голова райдержадміністрації О.В.Довгаль, голова районної ради М.І.Баклажко та міський голова І.В.Матюха привітали захисників Вітчизни, вручили Подяки, квіти та грошові винагороди.

Пісні воєнних років для присутніх виконували учасники чоловічого вокального ансамблю районного будинку культури.

Завершальним заходом на честь Дня Великої Перемоги стала святкова дискотека на центральній площі міста за участю гурту «Колекція».

У районі постійно проводиться робота по відвідуванню ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування за місцем їх проживання, в лікарні, в стаціонарному відділені для постійного або тимчасового проживання смт. Холми. Під час відвідувань вивчаються їх потреби, обстежувались матеріально-побутові умови проживання та з нагоди свят вручались цінні подарунки. Також постійно проводиться консультативно-роз’яснювальна робота серед ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань щодо їх соціального захисту.

Управління та територіальний центр постійно співпрацює з ветеранською організацією у виявленні потреб ветеранів та їх вирішенні в межах компетенції, наданні необхідної допомоги та проведенні святкових заходів.

У всіх територіальних громадах району здійснюється контроль за збереженням та утриманням в належному стані пам’яток історії та прилеглої території. Кожного року за рахунок спонсорської допомоги проводяться поточні ремонти пам’яток періоду Великої Вітчизняної війни.

Співробітниками Корюківського історичного музею проводиться науково-дослідна, історико-краєзнавча та пошукова робота зі встановлення імен загиблих і зниклих безвісти, поховань жертв Великої Вітчизняної війни.

Протягом 2013 року виявлено:

- 2 нових прізвища учасників бойових дій Мойсеєнка Григорія Леонтійовича та Короленка Сергія Микитовича;

- 5 поховань солдатів Червоної Армії (м. Корюківка вул. Г.Костюк (центральне кладовище), вул. Трудова (ліс); с. Наумівка (кладовище));

- 7 поховань жертв Корюківської трагедії ( м. Корюківка).




АКЦІЯ «СЛІДАМИ ПАРТИЗАНСЬКОЇ СЛАВИ»

З нагоди відзначення 66-ї річниці визволення Корюківщини та Чернігівщини від фашистських загарбників та Дня партизанської слави та метою вшанування учасників підпільно-партизанського руху, 22 вересня 2009 року в селі Рейментарівці Корюківського району відбулася акція «Слідами партизанської слави».

ДОВІДКА: Під час німецької окупації в серпні 1941 року в селі Рейментарівці був організований Рейментарівський партизанський загін, командиром якого був Б.С.Тунік, колишній голова колгоспу. Рейментарівський партизанський загін провів 43 бої з окупантами, знищив 3 залізничних ешелони, близько 800 ворожих солдатів і поліцаїв. Одночасно з бойовими діями партизани цього загону вели велику роз’яснювальну роботу серед населення, розповсюджували листівки. Саме в рейментарівських лісах розпочав свій шлях Чернігівський обласний об’єднаний партизанський загін, командиром якого в листопаді 1941 року став Олексій Федоров.

Акція розпочалася з мітингу пам’яті, який відбувся в урочищі біля обеліска Слави, на місці дислокації Рейментарівського партизанського загону.

З вітальним словом до присутніх звернулися голова райдержадміністрації В.І.Чернуха та заступник начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації В.І.Барбаш. Про історію партизанського руху на Чернігівщині розповіла бібліограф Корюківської ЦБС Т.В.Сіренко. Своїми спогадами поділився учасник партизанського руху, рейментарівець П.М.Коробко.

Учасники мітингу поклали квіти до обеліска Слави загиблим у роки Великої Вітчизняної війни воїнам. Хвилиною мовчання було вшановано пам’ять про всіх, хто віддав життя, наближаючи світлий День Перемоги.

А щоб увічнити пам’ять про рейментарівців - учасників підпільно-партизанського руху, було закладено парк Партизанської слави.


ТВОРЧИЙ ЗВІТ «У СЛОВІ Й ПІСНІ ОЖИВА БЕЗСМЕРТНА СЛАВА ПЕРЕМОГИ»

20 березня 2010 року в районному будинку культури відбувся творчий звіт художніх колективів Корюківського району «У слові й пісні ожива безсмертна слава Перемоги», присвячений 65-ій річниці Великої Перемоги.

Почесними гостями святкового концерту були ветерани Великої Вітчизняної війни.


НАРАДА З ПИТАНЬ ПІДГОТОВКИ ТА ВІДЗНАЧЕННЯ В РАЙОНІ 65-ї РІЧНИЦІ ПЕРЕМОГИ У ВЕЛИКІЙ ВІТЧИЗНЯНІЙ ВІЙНІ

6 квітня 2010 року в райдержадміністрації відбулася нарада з питань підготовки та відзначення в районі 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

Провела нараду заступник голови райдержадміністрації з гуманітарних та політико-правових питань А.І.Кун.

Учасники засідання детально проаналізували стан підготовки кожного заходу, передбаченого районним планом заходів з відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, та з’ясували, що вже зроблено, що потрібно вирішити найближчим часом.


ВИЇЗНЕ ЗАСІДАННЯ КОЛЕГІЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

8 квітня 2010 року відбулося виїзне засідання Колегії райдержадміністрації в Білошицькослобідській територіальній громаді.

Провів засідання голова районної державної адміністрації В.І.Чернуха.

Серед інших, на розгляд засідання Колегії райдержадміністрації було винесено питання Про стан підготовки до відзначення 65-річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні та виконання Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (доповідала А.І.Кун — заступник голови райдержадміністрації з гуманітарних та політико-правових питань).

За підсумками проведення Колегії райдержадміністрації прийняті відповідні розпорядження.


«ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА В НАЦІОНАЛЬНІЙ ПАМ’ЯТІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ»

8 квітня 2010 року в Чернігові відбувся «круглий стіл» на тему «Друга світова війна в національній пам’яті Українського народу». У ньому взяли участь освітяни та науковці області, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, працівники культури, журналісти. Корюківщину представляли начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Л.О.Бабич та старший науковий співробітник Корюківського районного історичного музею Т.В.Макаренко.

З доповідями на засіданні виступили дослідники Центрального державного архіву зарубіжної україніки, Інституту історії України та Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України, Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941- 1945 рр.», представники Чернігівського національного педагогічного університету ім.Т.Г.Шевченка та Корюківського районного історичного музею.

Старший науковий співробітник Корюківського районного історичного музею Т.В.Макаренко розповіла присутнім про Корюківську трагедію, а заступник голови облдержадміністрації Н.В.Білоус повідомила, що готується до друку книжка, яка має умовну назву «Корюківка, 1943: злочин проти людяності».


НАРАДА З ПИТАНЬ ПІДГОТОВКИ ТА ВІДЗНАЧЕННЯ В РАЙОНІ 65-ї РІЧНИЦІ ПЕРЕМОГИ У ВЕЛИКІЙ ВІТЧИЗНЯНІЙ ВІЙНІ

14 квітня 2010 року в райдержадміністрації відбулася нарада з питань підготовки та відзначення в районі 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

Провела нараду заступник голови райдержадміністрації з гуманітарних та політико-правових питань А.І.Кун.

У ході засідання було заслухано інформацію заступника міського голови Воронович Н.С. про хід підготовки та відзначення в Корюківці 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років; голови Корюківської районної організації ветеранів України Шелудько Н.Г. про роботу районної організації ветеранів України щодо виявлення соціальних проблем ветеранів.

Також було заслухано питання про роботу шкільних волонтерських загонів, про хід організації та проведення серед учнів шкіл району акцій з нагоди Дня Перемоги.

Учасники засідання детально проаналізували стан підготовки кожного заходу, передбаченого районним планом, та визначили напрямки подальшої роботи щодо відзначення в Корюківському районі на належному рівні 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.


НАРАДА З КЕРІВНИКАМИ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

15 квітня 2010 року в райдержадміністрації відбулася нарада з керівниками територіальних громад.

Серед інших, на нараді розглядалися питання:

Про підготовку до святкування 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років (інформувала А.І.Кун — заступник голови районної державної адміністрації).

Про обстеження умов проживання інвалідів Великої Вітчизняної війни (інформував І.І.Бузак — начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації).


УЧАСТЬ У НАУКОВИХ ЧИТАННЯХ «ТІ СУВОРІ, ГОРДІ РОКИ»: ДО 65-РІЧЧЯ ПЕРЕМОГИ»

21 квітня 2010 року в Чернігівській державній обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г.Короленка під час засідання клубу «Краєзнавець» відбулися наукові читання «Ті суворі горді роки»: до 65-річчя Перемоги».

У наукових читаннях взяла участь методист Корюківської центральної бібліотечної системи Людмила Письменна, яка виступила перед учасниками зібрання з доповіддю «Березнева трагедія Корюківки».

Організатори заходу — головне управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка за сприяння Українського інституту національної пам’яті. У заході взяли участь науковці, краєзнавці, учителі історії та бібліотечні працівники м. Чернігова та області, студенти вищих навчальних закладів обласного центру, представники ЗМІ.




ЗВІТНИЙ КОНЦЕРТ УЧНІВ І ВИКЛАДАЧІВ КОРЮКІВСЬКОЇ ШКОЛИ МИСТЕЦТВ, ПРИСВЯЧЕНИЙ 65-ій РІЧНИЦІ ВЕЛИКОЇ ПЕРЕМОГИ

24 квітня 2010 року відбулися звітний концерт учнів і викладачів Корюківської школи мистецтв, а також виставка художніх робіт, присвячені 65-ій річниці Великої Перемоги.

Почесними гостями на концерті були ветерани Великої Вітчизняної війни.


ТЕМАТИЧНИЙ ВЕЧІР ПАМ’ЯТІ

27 квітня 2010 року в читальному залі центральної бібліотеки відбувся тематичний вечір пам’яті «У граніті, у бронзі, в серцях», присвячений 65-ій річниці Великої Перемоги, який підготували і провели працівники центральної бібліотеки для старшокласників Корюківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4.

Почесними гостями заходу були ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій Кобижча Михайло Мусійович та Макаренко Дмитро Юхимович, які поділилися з учнями своїми спогадами про війну.

Також школярі ознайомилися з виставкою-експозицією «Зорять з граніту вічні солдати», яка діє в читальному залі бібліотеки.


ЗУСТРІЧ У РАЙОННОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ

5 травня 2010 року в Корюківському районному історичному музеї відбулася зустріч учнів 4 (8) класу Корюківської гімназії з ветераном Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років Стельмах Олександрою Сергіївною, яка поділилася з присутніми своїми спогадами про ті страшні часи.

У ході зустрічі діти задавали питання ветерану, читали вірші про Велику Вітчизняну війну та ділилися спогадами, почутими від своїх дідусів та бабусь.

Крім того, було проведено історичну вікторину, присвячену періоду Великої Вітчизняної війни, у ході якої гімназисти продемонстрували глибокі знання з історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

Закінчилася зустріч привітанням ветерана зі святом Великої Перемоги та врученням квітів.

Заслуговує на увагу той факт, що захід пройшов у 3-ій експозиційній залі музею, у якій оформлено куточок «Велика Вітчизняна війна 1941-1945 років: події, факти і герої». Школярі ознайомилися з матеріалами та фотокопіями періоду 1941-1945 років, спогадами ветеранів Великої Вітчизняної війни.


АКЦІЯ "ЗІ СВЯТОМ ПЕРЕМОГИ!"

5-8 травня в районі проходить акція «Зі святом Перемоги», у рамках якої керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування відвідують інвалідів війни, учасників бойових дій, партизанського руху, солдатських удів за місцем проживання.

6 травня заступник голови райдержадміністрації А.І.Кун відвідала інвалідів війни, учасників бойових дій, солдатських удів, які проживають на території Козилівської громади, привітала ветеранів і їх родини із Днем Перемоги, вручила медалі «65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.», Грамоти районної державної адміністрації за проявлену мужність у роки Великої Вітчизняної війни, вагомий внесок у розвиток ветеранського руху, героїко-патріотичне виховання молоді.

Також у подарунок від районної влади ветерани отримали настінні годиники з символікою 65-річчя Перемоги.


УРОК ПАМ’ЯТІ В КОРЮКІВСЬКОМУ РАЙОННОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ

6 травня 2010 року в Корюківському районному історичному музеї відбувся урок пам’яті для учнів 1 (5) класу Корюківської гімназії. Почесним гостем заходу був ветеран Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років Чорноус Володимир Митрофанович, який поділився з учасниками зустрічі спогадами про своє перебування у фашистському концтаборі, на фронті.

У ході зустрічі діти задавали питання ветерану, читали вірші про Велику Вітчизняну війну, розповідали про своїх дідусів та бабусь — ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Крім того, старший науковий співробітник Корюківського районного історичного музею Т.В.Макаренко провела для школярів екскурсію в 4-ій експозиційній залі музею, яка присвячена періоду Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

Закінчилася зустріч покладанням квітів до меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківщини німецько-фашистським загарбникам.


АКЦІЯ "ЗІ СВЯТОМ ПЕРЕМОГИ!"

7 травня 2010 року, у рамках акції «Зі святом Перемоги», голова райдержадміністрації В.І.Чернуха відвідав інвалідів війни, учасників бойових дій та солдатських удів, які проживають у стаціонарному відділенні для одиноких та непрацездатних громадян у смт Холми.

Віктор Іванович привітав ветеранів із наступаючим святом — Днем Перемоги, вручив медалі «65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.».

У подарунок від районної влади ветерани отримали настінні годинники з символікою 65-річчя Перемоги; до привітань також долучився начальник управління праці та соціального захисту населення І.І.Бузак, який вручив стареньким солодощі.

Вихованці Холминського будинку дитячої та юнацької творчості підготували для людей, які проживаютьт у стаціонарному відділенні, концерт, присвячений Великій Перемозі.


УЧАСТЬ В УРОЧИСТІЙ ЗУСТРІЧІ

Кожного року напередодні 9 Травня керівники Чернігова та області зустрічаються з ветеранами війни у 30-му окремому лінійно-вузловому полку зв’язку.

Цього року учасниками зустрічі стали понад 70 ветеранів з усіх куточків Чернігівщини. Корюківську районну організацію ветеранів України представляли учасники бойових дій, ветерани Великої Вітчизняної війни Макаренко Дмитро Юхимович та Васюк Сергій Миронович.

Зі словами привітання до ветеранів звернулися голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, заступник голови обласної ради Олег Обушний, міський голова Олександр Соколов, начальник Теруправління «Північ» Анатолій Сиротенко та голова обласної ради ветеранів Анатолій Москаленко.

Керівники облдержадміністрації, обласної та міської рад вручили ветеранам війни ювілейні медалі «65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.», а також Почесні грамоти за вагомий внесок у справу патріотичного виховання молоді, активну громадську діяльність та з нагоди 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Військовослужбовці полку зв’язку пройшли урочистим маршем.

Учасники зустрічі поклали квіти до пам’ятника воїнам-зв’язківцям.

Завершилася зустріч фотографуванням та традиційною солдатською кашею.


З ДНЕМ ПЕРЕМОГИ!

Дорогі ветерани Великої Вітчизняної війни!

Шановні жителі Корюківщини!

Від щирого серця вітаємо всіх із 65-ю річницею Великої Перемоги, а насамперед — дорогих ветеранів, тих, хто мужньо пройшов воєнними фронтами, чесно і сповна виконав свій ратний обов’язок.

Війна залишила слід у кожному серці, кожній долі, у кожному житті… Сувора її правда назавжди залишиться з нами. Ми завжди пам’ятатимемо ціну, яку заплатили наші батьки і діди за сьогоднішній мир в Україні, за надану можливість наступним поколінням жити, народжувати і виховувати дітей.

Свято Перемоги завжди викликає у нас почуття світлої радості, безмежної гордості за наш народ та гіркий сум водночас. У цей день ми схиляємо голови перед священною пам’яттю загиблих. Світла і вічна їм пам’ять!

Ми у вічному боргу перед вами, шановні ветерани, за обірвану війною юність, за зразки мужності, силу духу, самопожертву, які ви виявили в боях за рідну землю.

Щиро бажаємо вам міцного здоров’я, чудового настрою в цей святий і сумний для всіх нас день. Хай не болять ваші рани, хай щастя і радість не переводяться у ваших оселях. Миру, злагоди та благословення кожній родині, кожній оселі — і всій українській землі!


Голова райдержадміністрації В.І.Чернуха
Голова районної ради В.Д.Хроленко
Голова районної ради ветеранів Н.Г.Шелудько

ВЕЛОПРОБІГ «ПАМ’ЯТЬ»

9 травня 2010 року корюківські спортсмени взяли участь у велопробігу «Пам’ять», присвяченому 65-ій річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

Учасники велопробігу відвідали місця, пов’язані з подіями Великої Вітчизняної війни, поклали квіти до пам’ятників, меморіальних комплексів, що увічнюють пам’ять про Перемогу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років і подвиги її учасників.


ВІДЗНАЧЕННЯ 65-річчя ВЕЛИКОЇ ПЕРЕМОГИ

9 травня голова райдержадміністрації В.І.Чернуха, голова районної ради В.Д.Хроленко, Корюківський міський голова І.В.Матюха, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники районних управлінь, міських підприємств, установ та організацій поклали квіти до пам’ятників, меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківщини німецько-фашистським загарбникам, меморіального комплексу на честь 1232 воїнів-земляків, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.

У парку Пам’яті, біля меморіального комплексу, відбувся мітинг-реквієм «Вклонися, мій травню, високим могилам» , присвячений 65-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.


вапр
ууц
цуе
еку
паврва