05 липня 2013

Ініційоване Президентом США Бараком Обамою Партнерство «Відкритий уряд» вийшло за межі однієї держави і на сьогодні цю ініціативу підтримує більше 50 країн. Україна також долучилася до цієї ініціативи, про що свідчить підписана Президентом Віктором Януковичем Декларація.

Партнерство «Відкритий Уряд» (англ. - Open Government Partnership, скорочено - ПВУ) - це багатостороння ініціатива, спрямована на забезпечення підзвітності органів влади перед власними громадянами та на більш тісне включення громадян в процес управління державними справами. Ініціатива була офіційно розпочата 20 вересня 2011 року за сприяння президентів США і Бразилії. До неї уже приєдналися 52 країн-підписантів, включно із Україною. Повний перелік цих країн можна знайти на офіційному сайті міжнародної ініціативи, www.opengovpartnership.org.

Ключовими завданнями ініціативи є:

• забезпечення виконання урядами конкретних зобов'язань в сприянні прозорості державного управління;

• залучення громадян до участі в процесах державного управління;

• боротьба з корупцією;

• використання нових технологій для поліпшення державного управління.

Ініціатива є добровільною для кожної із країн-учасниці та не передбачає санкцій за невиконання зобов’язань крім виключення країни з числа учасниць ініціативи. Для того, щоб стати членом ПВУ, країни повинні на рівні уряду прийняти Декларацію «Відкритого Уряду», підготувати і надати національний план дій, розроблений за участю представників громадянського суспільства (до початку квітня 2012 року) і погодитися на незалежне оцінювання результатів своєї діяльності.

Відповідно до доручення Прем’єр-міністра України від 3 листопада 2011 року, безпосередньо відповідальним за підготовку Національного плану є Міністерство юстиції України.

Відповідальним за організацію консультацій з громадськістю по обговоренню проекту національного плану є Секретаріат Кабінету Міністрів України.

З боку громадянського суспільства всебічне сприяння у належному впровадженні Урядом України ініціативи «Відкритий Уряд» здійснює Громадське Партнерство на підтримку ініціативи. До його складу входять 47 авторитетних національних неурядових організацій та 13 індивідуальних членів-експертів. Функції секретаріату Партнерства виконує Творче об’єднання «ТОРО» (Контактна група в Україні Transparency International, р.т. 0522 27 27 54, e-mail: [email protected], site: www.toro.org.ua.ogp).

Регіональним координатором міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у Чернігівській області є Наталія Надирова, член Громадської ради при облдержадміністрації, президент громадської організації «Академія розвитку». Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації сприяє роботі регіонального координатора, відповідає за організацію в області громадського обговорення проекту національного Плану, координуватиме виконання заходів Плану.

Протягом грудня 2011 — березня 2012 року в області відбулася низка заходів щодо підтримки ініціативи ПВУ.

22 грудня 2011 року на засіданні Громадської ради начальник Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації А. Подорван проінформував про основні положення проекту плану заходів з реалізації ініціативи Партнерство «Відкритий Уряд» та початок його громадського обговорення.

Протягом лютого ц. р. Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації спільно з Н. Надировою спільно працювали над збором інформації у напрямі реалізації проекту «Партнерство „Відкритий Уряд”» в області.

21 березня ц. р. під час засідання круглого столу «Актуальні питання сприяння розвитку громадянського суспільства в Чернігівській області» з напрацьованими матеріалами ознайомлено членів Громадської ради при облдержадміністрації.

28 березня ц. р. всеукраїнська Робоча група з підготовки Плану дій з впровадження в Україні Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд”» ухвалила остаточну редакцію Плану. А 30 березня ц. р. даний План обговорювався на Національному круглому столі, який пройшов під головуванням Прем’єр-міністра М. Азарова. В доопрацьованому Плані передбачені заходи щодо подальшого залучення громадськості до формування та реалізації державної та регіональної політики, забезпечення доступу до публічної інформації, запобігання і протидії корупції, забезпечення належного врядування, у тому числі через підвищення якості адмінпослуг та впровадження технологій електронного врядування. У засіданні круглого столу брали участь Регіональний координатор ПВУ в області Н. Надирова та голова Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації С. Пасталиця.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва