back

Зустріч поколінь (з нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка)

11 березня 2014


У духовній історії України Тарас Шевченко посів і досі посідає виняткове місце. Значення його творчої спадщини для української культури важко переоцінити. Великий Шевченко тим, що він поет української нації, але ще більше тим, що він поет народний.

Зустріч, присвячена 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка, відбулась 11 березня в Корюківському історичному музеї. Символічно захід мав назву «зустріч поколінь», оскільки в ньому взяли участь як люди поважного віку, так і учнівська молодь.

Розпочинаючи зустріч, науковий співробітник музею Оксана Толкачова представила присутніх гостей: учасника бойових дій, малолітнього в’язня Миколу Короленка, пенсіонера, члена президії районної ради ветеранів та заступника голови міської первинної організації ветеранів Леоніда Лапу, завідувача районної дитячої бібліотеки Людмилу Болотну та провідного бібліографа центральної районної бібліотеки Тетяну Сіренко.

У розповідях кожного із запрошених гостей постійно згадувалась творчість Шевченка як першопочаток у вивченні української літератури.

Згадували Тараса Григоровича як талановитого художника, прозаїка, та все ж найбільше обговорювали його "Кобзар", який започаткував новий етап у розвитку української літератури і мови.

Саме з цієї книги в усіх запрошених почалось вивчення творчості Шевченка. «У вечірній час жінки збирались разом і читали «Кобзар», а ми, діти, із захопленням слухали чудові твори», — зазначив Леонід Лапа. «Манера написання творів спонукала до їх подальшого прочитання», — додав він.

Спілкуючись зі школярами, гості обговорювали сторінки біографії Шевченка, ділились враженнями про улюблені твори Великого Кобзаря.

Про те, що одним із джерел, де можна багато дізнатись про життя і творчість Тараса Шевченка є бібліотека, говорили Людмила Болотна і Тетяна Сіренко. «Творчість Шевченка має велике значення у житті багатьох поколінь, — зазначила завідувач дитячої бібліотеки. — Радує й те, що творами Кобзаря захоплюються й діти, беручи з його віршів щось для себе. Особливою популярністю серед дітей користаються вірші Шевченка, у яких він змальовує природу, красу та неповторність рідного краю, рідної Батьківщини».

Тетяна Сіренко, звертаючись до учнів, зазначила, що величну постать поета вшановують завжди: на рівні району – це систематичні тематичні заходи, читання, виставки літератури. Вона представила до уваги присутніх літературні збірники поетів району, у віршах яких неодноразово згадується Тарас Шевченко.

Учні ознайомились з виставкою робіт народних умільців Корюківщини, які також своєю творчістю оспівують талант Кобзаря, а також Оксана Толкачова ознайомила учнів зі збірником «Корюківщина за часів життя і творчості Т.Г.Шевченка (1814-1861 роки)», підготовленим Корюківським історичним музеєм.

Представники старшого покоління закликали молодь вивчати творчість Тараса Григоровича, адже український народ впізнає себе в творчості й долі Шевченка, свою історію.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва