back

Приділити належну увагу учасникам бойових дій на території інших держав

11 лютого 2014


У 2014 році минає 25 років з моменту виводу військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. З метою належного вшанування воїнів-інтернаціоналістів, Указом Президента України № 2014 рік проголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав.

Обговорити питання реалізації в районі завдань Президента України щодо забезпечення соціального захисту учасників бойових дій на території інших держав, інвалідів війни, сімей загиблих та померлих учасників бойових дій зібрались за «круглим столом» представники районної влади, члени Корюківської районної Спілки ветеранів Афганістану, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, представники громадськості.

Відкриваючи засідання «круглого столу», в.о. голови райдержадміністрації Іван Бузак зазначив, що в Україні високо цінують мужність, бойові та трудові здобутки учасників бойових дій на території інших держав, життєвий досвід та професіоналізм яких стають прикладом для нових поколінь захисників Вітчизни. На цьому наголошує Президент України.

Іван Бузак також нагадав присутнім про основні завдання Меморандуму про взаємодію райдержадміністрації та Корюківської РСВА, який було підписано у 2012 році.

Начальник управління соціального захисту населення Світлана Самсон розповіла учасникам засідання про соціальний захист учасників бойових дій на території інших держав, окресливши основні вимоги Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та стану його виконання.

Голова районної ради ветеранів Наталія Шелудько доповіла про взаємодію районної організації ветеранів з районною Сілкою ветеранів Афганістану в частині проведення районних заходів з нагоди відзначення знаменних дат, медичного обслуговування та допомоги в отриманні соціальних послуг.

Серед обговорених учасниками «круглого столу» питань, проблемним було визначено питання медичного обслуговування даної категорії населення. «У закладах охорони здоров’я району є палати, призначені для лікування учасників війни, інвалідів війни та учасників бойових дій, але вони не завжди використовуються за призначенням», — зазначив керівник районної Спілки ветеранів Афганістану Сергій Бабич. Він зазначив, що Спілка сприятиме ремонту та приведення у належний стан палати для зазначеної категорії населення в Корюківської центральної районної лікарні.

Обговорювалось також питання забезпечення окремим приміщенням районної Спілки ВА для здійснення її статутної діяльності.

Підводячи підсумки, Іван Бузак висловив сподівання щодо подальшої співпраці РСВА, районної влади та відповідних структур. «Розглянуті під час засідання питання, взяті на контроль та будуть прийняті міри щодо їх вирішення», — наголосив в.о. голови райдержадміністрації.

На завершення засідання, директор центральної районної бібліотеки Світлана Доропій представила тематичну книжкову виставку, присвячену участі українців у бойових діях на території інших держав та розповіла про тематичні заходи, що відбудуться в бібліотеці за участі учнівської молоді, ветеранів Афганістану та громадськості міста.


Довідково:

На обліку в базі ЄДАРП перебуває 104 воїни-інтенаціоналісти (ветеранів Афганістану), з яких 24 – мають статус інвалідів війни. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 року №187 «Про затвердження Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення» забезпечуються санаторно-курортними путівками.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.10.2004 року № 1445 «Про затвердження Порядку проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій і інвалідів війни» у минулому році було проведено безоплатне поховання 1 воїна-інтернаціоналіста.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва