back

Сьогодні Україна вшановує захисників Донецького аеропорту

16 січня 2021

 

  Сьогодні, 16 січня, в Україні відзначають День пам’яті «кіборгів», які захищали Донецький аеропорт з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. Протягом 242 днів з неймовірною стійкістю, відвагою та незламністю українські військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери тримали оборону ДАПу.

  «Кіборгами» нескорених українців назвав сам ворог. Мовляв, тільки роботи здатні вистояти в таких нелюдських умовах.

 Перший бій між українськими оборонцями та проросійськими бойовиками за встановлення контролю над Донецьким аеропортом відбувся наприкінці травня 2014 року. Того дня окупанти відступили, зазнавши важких втрат і на кілька місяців відмовились від штурму летовища. Восени 2014-го бойові дії відновилися у значно більшому масштабі…

  Серед оборонців аеропорту і наш земляк, легендарний капітан Володимир Тітарчук, кавалер ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посметрно). Бійці ласкаво дали йому позивний «Теща». Бо ніхто так не турбувався і не опікувався бійцями на передовій як Володимир Іванович. Капітан Тітарчук пішов захищати Україну на самому початку агресії, у березні 2014. Йому на той час виповнилося 46 років. Навіть після поранення влітку того ж року він повернувся саме в аеропорт, до своїх побратимів. Його бойова машина підвозила боєприпаси, забирала поранених. Незважаючи на смертельну небезпеку він ніколи не залишав позиції. Під час одного з таких рейдів танк капітана Тітарчука потрапив під обстріл. Командир був тяжко поранений.

  Володимир Іванович Тітарчук помер внаслідок отриманих поранень 17 жовтня 2014 року.

 Загалом, за весь час оборони Донецького аеропорту загинуло понад 100 українських військових, близько 440 зазнали поранень. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких, на жаль, посмертно.

ДАП. Пам’ятаємо...

вапр
ууц
цуе
еку
паврва