back

Олександр Савченко щодо зниження тарифів на газ для населення

15 січня 2021

 

  У середу, 13 січня, Уряд за дорученням Президента України Володимира Зеленського прийняв рішення про запровадження державного регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень, або до кінця опалювального сезону.

  За словами в.о. голови Чернігівської ОДА Олександра Савченка прийняте рішення означає наступне: вже з 1 лютого жителі області будуть сплачувати 6,99 грн за метр кубічний газу, що нижче на 25-30% середньої ціни яку сьогодні сплачують споживачі. Це також на 1,5 грн (за куб) менше ніж було у 2018 чи 2019 році.

  З серпня 2020 року в Україні запрацював вільний ринок газу. Споживачі мали можливість обирати для себе постачальника послуг та укладати угоду, обираючи найбільш вигідну для себе пропозицію. Голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко у листопаді 2020 року вже звертала увагу жителів області на можливості, які відкриває для них ринок газу.

  Проте деякі старі кампанії надавачі послуг звикли працювати у старому форматі і не готові втрачати споживачів, не завжди використовуючи для цього правила здорової конкуренції.

  - Це проявляється зокрема і в необґрунтованому тарифі на транспортування газу, який обурює людей найбільше: мало того що доводиться платити багато за газ, так ще й накручують ціну за транспортування, - зазначає Олександр Савченко. - У містах та селах Чернігівщини люди почали протестувати проти підняття цін на газ. Вони дивуються чому один постачальник ставить ціну навіть вище 10 гривень за куб, коли реально зробити, наприклад, 7 грн або навіть менше? Це не може мати логічного пояснення. Також не має раціонального обґрунтування і завищений тариф на транспортування газу. Вважаю, що питанням ціноутворення і тарифів має негайно зайнятись НКРЕКП та, можливо, правоохоронці.

  Коли в Україні запроваджували ринок газу, то його мета була дати можливість обирати постачальника і ціну, як в магазині.   Проте як виявилося, у спадок ми отримали монополію одного газопостачальника і далеко не всі жителі області швидко зорієнтувалися в цінах та змінили постачальника.

  - Сьогодні кожен з нас переживає непрості часи: коронавірус та протистояння пандемії, карантинні обмеження та логдаун. Саме зараз людям потрібна підтримка. Тому держава наразі буде регулювати ціни на газ, а також будуть напрацьовані механізми підтримки громадян, - зазначає Олександр Савченко.

  Нагадаємо, що за дорученням Президента України в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко разом з Нафтогазом запропонували декілька варіантів. Наприклад, частково обмежити націнку постачальників газу на транспортування та обмежити ціну газу для вразливих груп населення. Також стимулювати конкуренцію між постачальниками газу, змусивши усі компанії публікувати річний тариф на газ, який дозволить споживачам  не залежати від щомісячних коливань ціни на газ. У підсумку, це дозволить суттєво скоротити витрати на газ.  Тільки так ринок газу нарешті функціонуватиме прозоро, без олігархічних викривлень і не дискредитуючи саму ідею ринку.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва