back

На Чернігівщині встановлено заборону на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах

28 жовтня 2020

З першого листопада у водоймах Чернігівської області заборонено осінньо-зимовий лов водних біоресурсів у зимувальних ямах. Така риболовля не дозволятиметься до початку весняно-літньої нерестової заборони. З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку їх жителів. У представників водних біоресурсів різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, сповільнюються процеси росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники. У цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та пливе до зимувальних ям.

         Зимувальні ями – це глибокі місця у водоймі, де нема активної течії (наприклад, території, де вода підмивала береги й утворила заглибини). Температура там може сягати чотирьох градусів тепла. Глибина таких ям щонайменше два метри. На кілометр річки має бути не менше п’яти зимувальних ям. Їх місцезнаходження визначають працівники рибоохорони і попереджують про це рибалок. Коли температура води перевищує 8 градусів, риба виходить зі сплячки. З метою збереження водних біоресурсів у зимовий період Управлінням державного агентства рибного господарства у Чернігівській області видано відповідний наказ, в якому зазначено водойми та місця, де вводиться дана заборона. До речі, риболовля у заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям.

 

Джерелоhttps://cheline.com.ua/news/society/na-chernigivshhini-zaboronyayetsya-vilov-vodnih-bioresursiv-u-zimuvalnih-yamah-233923
© Чeline | cheline.com.ua/

вапр
ууц
цуе
еку
паврва