back

28 жовтня – День вигнання нацистських окупантів з України

28 жовтня 2020

Щорічно 28 жовтня відзначається День визволення України від нацистських окупантів. В цьому році ми святкуємо 76 річницю, адже  у 1944 році, відбулось остаточне вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників за межі сучасної України.

Це свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні».

В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій нацистських окупантів.

 Воєнні дії під час Другої Світової війни відбувалися на території України протягом 40 місяців – із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року. У 1941–1944 роках на українській землі були зосереджені головні сили вермахту – від 57,1 до 76,7% загальної кількості дивізій. 607 з них було розгромлено саме на території України.

Ми пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. У серці кожного з нас жива пам'ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у пеклі 40-х ми зобов’язані всім, що маємо сьогодні. 

Боротьба за Україну продовжується і сьогодні. Наша країна переживає один з тяжких та вирішальних моментів своєї історії. Українські захисники боронять кордони, відстоюють суверенітет та незалежність нашої держави. Віримо, що Україна достойно вийде з цих випробувань і стане нарешті вільною, демократичною та заможною.

Шановні ветерани! Від щирого серця бажаємо вам міцного здоров’я, довголіття, поваги, любові та турботи від рідних і близьких. Ваш подвиг, ваша стійкість духу є сьогодні найкращим прикладом для захисників України.

 

Голова райдержадміністрації                            Володимир ПОЛУБЕНЬ

вапр
ууц
цуе
еку
паврва