back

Безпечне тепло

19 жовтня 2020

 

Настала осіння пора, коли надворі стало доволі прохолодно, а опалення вмикати ще зарано. І тоді виникає нагальна необхідність скористатися електрообігрівальним приладом, особливо, коли в помешканні малі діти. Але, експлуатуючи нагрівальні прилади, слід пам’ятати про те, що вони можуть стати причиною пожежі або іншого нещасного випадку. Тому є потреба нагадати правила, яких потрібно дотримуватись при експлуатації електрообігрівачів:

- слід використовувати електронагрівальні прилади тільки заводського виготовлення. При купівлі електронагрівальних приладів перевагу варто віддати приладам закритого типу, де нагрівач поміщений в спеціальну захисну оболонку, яка охороняє спіраль від механічних пошкоджень і від окислення. Він повинен мати терморегулятор.

Не користуйтеся саморобними електронагрівальними приладами – це небезпечно для здоров’я і життя Вашого та Вашої родини;

- перед першим підключенням будь-якого нагрівального приладу необхідно перевірити, чи відповідає напруга, вказана на заводській табличці (щитку), напрузі у мережі;

- перед вмиканням електроприладу необхідно візуально перевірити електрошнур на наявність механічних пошкоджень;

- електрообігрівач не можна ставити під розеткою;

- включення та відключення нагрівальних та інших переносних електроприладів в штепсельну розетку слід здійснювати за допомогою штепсельної вилки, беручи її за ізольовану частина — колодку. Витягати вилку з розетки за шнур неприпустимо – це може призвести до обриву шнура, оголення і замикання проводів;

- електроприлад повинен бути надійно заземлений згідно з правилами установки приладу;

- не вмикайте у мережу одночасно кілька енергоємних приладів – внаслідок цього можуть перегрітися розетки або спрацювати запобіжники.

Якщо це сталося, негайно відключіть від мережі частину приладів. Перевантаження мережі у разі несправного захисту може призвести до передчасного пересихання ізоляції, а можливо, й до загоряння проводів. Особливу небезпеку таке одночасне підключення утворює, коли в груповому щитку замість нормальних запобіжників встановлені так звані «жучки».

- забороняється працювати з електроприладом вологими руками.

- не можна залишати електроприлад без нагляду на довгий час, після закінчення роботи перевірити, чи все вимкнено. Підключений до електромережі електронагрівальний прилад, залишений без нагляду, може стати причиною пожежі.

- при виявленні або виникненні несправності в електроприладі негайно викликати електрика, що обслуговує прилад. Дотик до включеного електронагрівального приладу у разі його несправності становить велику небезпеку.

Категорично заборонено виконувати будь-які ремонтні роботи самостійно.

- дітям не можна користуватися електроприладами без нагляду дорослих. Якщо в квартирі полум’я, або чути запах диму, горілої ізоляції, потрібно негайно повідомити про це дорослим. Якщо вдома нікого немає, негайно телефонувати за номером 101, потім кликати на допомогу сусідів;

- електричні плитки та інші нагрівальні прилади повинні використовуватися тільки на вогнестійкій основі, тобто встановлюватися на керамічній, металевій або асбестоцементній підставці;

- не можна встановлювати нагрівальні прилади поруч із легко займистими предметами — завісою, портьєрами, скатертиною і т. д. або ставити їх безпосередньо на дерев’яні столи, підставки, а також накривати працюючі електрорадіатори білизною, папером тощо;

- не можна гасити електроприлади водою;

- електронагрівач не можна ставити на шляху евакуації.

 

Надання першої медичної допомоги у разі ураження електричним струмом

Дія електричного струму призводить до ураження всього організму в цілому через порушення нормальної роботи різних органів та систем людини і, в першу чергу, серця, легенів, центральної нервової системи.

Порятунок життя людини, ураженої струмом, у багатьох випадках залежить від швидкості та правильності дій осіб, що надають допомогу. Передусім потрібно якнайшвидше звільнити потерпілого від дії електричного струму.

Якщо неможливо відключити електричне обладнання від мережі, потрібно одразу звільнити потерпілого від струмоведучих частин, не торкаючись при цьому потерпілого.

Заходи долікарської допомоги після звільнення потерпілого від струму залежать від того, в якому він стані. Допомогу потрібно надавати негайно, якщо можливо — на місці події, одночасно викликавши медичну допомогу.

Якщо потерпілий не знепритомнів, потрібно забезпечити йому на деякий час спокій, не дозволяючи рухатися до прибуття лікаря. Якщо потерпілий дихає нечасто і судорожно, але прослуховується пульс, потрібно негайно зробити йому штучне дихання. У разі зупинки дихання, розширенні зіниць і посинінні шкіри потрібно робити штучне дихання і непрямий масаж серця.

Пам’ятайте, що  порушення правил експлуатації при користуванні побутовими електрообігрівальними приладами загрожує Вашому здоров’ю та життю!

 

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва