back

Надання пільг в монетизованій формі населенню району в опалювальний період 2019-2020 року

28 липня 2020

 

    З 01 жовтня 2019 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово – комунальних послуг у грошовій формі»  пільги  на оплату житлово-комунальних послуг надаються у грошовій  формі.

   Механізм виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг новий, при  цьому  порядок розрахунку пільги залишається майже незмінним. Розмір пільги щомісячно розраховує управління соціального захисту населення.

      Сума  пільги розраховується виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно з законом. На розрахунок пільг також впливають ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

     Важливо, що паралельно функціонують дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова.

   Пільги у грошовій готівковій формі надаються відповідно заяви поданої пільговиком до управління соціального захисту. Відповідно до Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі», раніше було передбачено, що заяву можна було подати лише до 15 жовтня (15 травня), тобто з початку опалювального (неопалювального) сезону. Але враховуючи те, що переважна більшість пільговиків не встигала подавати відповідні заяви до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, у зв’язку з чим не мала можливості отримувати пільги у грошовій готівковій формі, уряд 27 грудня 2019 року вніс зміни до Порядку в частині подовження терміну подання заяви виплати пільги у грошовій готівковій формі. З січня 2020 року пільгові категорії населення мають можливість у будь-який час перейти на виплату пільг готівкою для оплати житлово-комунальних послуг.

    Виплата пільг у грошовій готівковій формі здійснюється шляхом перерахування управлінням соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку або через поштові відділення. Особи, які отримують готівку, сплачують за спожиті комунальні послуги повну суму платіжки.

   Пільги у безготівковій формі призначаються автоматично, без звернення громадян. Кошти за надані пільги у безготівковій формі перераховуються надавачам послуг через АТ «Ощадбанк» щомісячно (до 18 числа наступного місяця) у встановленій законодавством послідовності: газопостачання, централізоване водопостачання, електропостачання, вивезення побутових відходів. Тобто Ощадбанк здійснює перерахунок коштів не за пропорційним принципом (коли за кожну послугу проводився розрахунок в рівних відсотках від суми), а за пріоритетним принципом – як визначено постановою. Якщо нарахована сума пільг достатня, то сплата всіх послуг здійснюється на 100%. Якщо нарахованих сум недостатньо, буде сплачено лише за ті послуги, на які вистачить коштів. А послуги, за які потрібно доплатити – Ощадбанк надсилає СМС (з розмірами доплати за кожним видом послуги). Якщо ж виникне залишок коштів, то вони будуть перераховані на наступний місяць.

    Новий механізм дозволяє населенню заощадити частину коштів і залишити їх собі. Це залежить від того, у якій формі вони отримують  виплату: у готівковій чи безготівковій формі. Якщо у готівковій – після повного розрахунку з надавачами послуг особа може залишити заощаджені кошти собі. Якщо у безготівковій – всі заощаджені кошти зможуть отримати лише після завершення опалювального періоду (орієнтовно з червня). Повідомлення про суму заощаджених коштів Ощадбанк надішле отримувачам пільг СМС - повідомлення. Якщо особа має рахунок в Ощадбанку, то ці кошти автоматично будуть зараховані на цей рахунок, у випадку, коли рахунок не відкритий – його можна відкрити з червня по грудень поточного року включно і на нього будуть зараховані ці кошти.

     

                                      Управління соціального захисту населення районної 

                                      державної адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва