back

Екологи закликають більш суворо дотримуватися правил поводження з побутовими відходами у зв’язку з епідемією коронавірусу

25 березня 2020

 

У результаті протиепідемічних заходів, які сьогодні проводяться у зв’язку з епідемією коронавірусу, утворюється значна кількість медичних відходів. Вони можуть бути не тільки носіями вірусу, а й становити загрозу довкіллю, якщо не дотримуватися правил їх збирання та передачі на знешкодження.

Так, використані маски, рукавички, флакончики від знезаражувальних засобів, спецодяг – усе це при недбалому ставленні може бути джерелом зараження інших людей та забруднення довкілля, особливо в період дії карантину. Тому не слід забувати про дотримання правил і норм поводження з побутовими відходами, в тому числі з медичними.

Для цього слід додержуватися простих рекомендацій:

- вдома тримати окремий сміттєвий пакет для збирання відходів, що можуть бути потенційними носіями вірусів (маски, рукавички, паперові носові хустинки тощо); у разі його заповнення герметично зав’язати та помістити ще в один пакет перед видаленням до сміттєвого баку або спеціальної ємності для збирання таких видів відходів (за наявності);

- у разі перебування поза домівкою, тримати із собою невеличкий пакетик для складання використаних паперових хустинок, масок, який потім вдома помістити у загальний пакет для таких відходів;

- не викидати одноразовий посуд, використані засоби захисту та паперові хустини до звичайних сміттєвих урн, аби птахи і тварини не розносили їх довкола.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА нагадує про обов’язкове дотримання Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами, зокрема положень, що стосуються поводження з медичними відходами категорії В – епідемічно небезпечними.

Аби протистояти розповсюдженню інфекції та не допускати забруднення довкілля, зазначених правил і норм необхідно додержуватися не лише у медичних закладах, а й у повсякденному житті.

Органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, організацій і установ рекомендується встановити поблизу звичайних баків для сміття окремі герметичні ємності, що чітко розрізняються за кольором або маркуванням, для збирання від населення потенційно інфікованих відходів. У подальшому забезпечити знешкодження таких відходів на спеціалізованих підприємствах з дотриманням вимог, визначених вищевказаним наказом МОЗу.

Довідково. Перелік ліцензіатів на провадження господарської діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами (в тому числі медичними).

 

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва