back

Засідання Колегії райдержадміністрації

03 грудня 2019

 

3 грудня 2019 року на засіданні Колегії райдержадміністрації розглянутий та схвалений проект Програми економічного та соціального розвитку району на 2020 рік. Презентуючи проект Програми перший заступник голови райдержадміністрації Анжела Ющенко озвучила основні напрямки, які передбачає програма та визначені проблемні питання для вирішення. Програма передбачає збільшення обсягів залучення інвестицій у всі сфери господарювання, заходи по змешенню заборгованості підприємств житлово-комунального господарства та споживачів послуг, реалізацію інфраструктурних проектів, транспортного обслуговування населення та дорожнього будівництва. Важливим  напрямком визначені заходи з енергозбереження, в тому числі в бюджетних закладах та установах. В соціальній сфері програма передбачає питання надання пільг та субсидій відповідним категоріям населення, розвиток первинної ланки та заходи з реформування вторинної ланки медичної допомоги. Окремо програма акцентує увагу на підтримці реалізації громадських ініціатив.

Також Колегія заслухала звіт районного відділу освіти, культури і туризму про діяльність закладів загальної середньої освіти щодо забезпечення права на освіту дітей з особливими освітніми потребами. Доповідач з цього питання Світлана Сотник - головний спеціаліст відділу, довела до учасників засідання напрямки роботи щодо інклюзивного навчання в школах району та забезпечення не лише освітнього процесу а і соціальної адаптації дітей з особливими потребами.

Підсумовуючи розгляд питань на засіданні Колегії райдержадміністрації голова райдержадміністрації Олексій Мірошниченко охарактеризував складну соціально-економічну, демографічну та суспільну ситуацію, з врахуванням чого розроблялась Програма розвитку району на наступний рік.

В першу чергу це демографічні процеси - в структурі населення значна частина населення пенсійного віку, серед економічно-активного - значна частка самозайнятого населення. Існує напруга і на ринку праці - зменшується кількість працюючих як в виробничому секторі, так і в бюджетній сфері. Як наслідок, ряд підприємств, в тому числі і бюджетоутворюючих,  дещо зменшують обсяги виробництва. Необхідно готуватися до наступних етапів реформування освітянської галузі, в першу чергу до зміни підходу державного фінансування, виходячи з видатків на навчання одного учня. Неминучість реформування вторинної ланки медицини змушує вже сьогодні обрахувати фінансову потребу на утримання відділень районної лікарні.

Також необхідно невідкладно провести роботу по внесенню змін до районних цільових програм щодо пропорційності їх фінансування, з врахуванням кількості закладів та населення, яке проживає в об‘єднаних територіальних громадах.

За результатами розгляду Колегія схвалила Проект Програми економічного та соціального розвитку району на 2020 рік та прийняла рішення про його направлення на розгляд районної ради для затвердження.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва