back

Щоб взимку в будинку було тепло

31 жовтня 2019

 

Готувати санчата влітку закликає народна мудрість. І недарма, адже думати про власну безпеку потрібно заздалегідь. Тепла пора року дає можливість подбати про безпечне тепло у власній оселі і взимку. Саме час звернути увагу на стан печей і котлів: здійснити поточні ремонтні роботи, прочистити димовідводи тощо. На жаль, цьому не всі мешканці нашої області надають належної уваги.

Щоб максимально зменшити ризик виникнення пожежі, до початку опалювального сезону необхідно ретельно перевірити, чи відповідають печі, інші опалювальні прилади та їх облаштування правилам пожежної безпеки. Зокрема, згідно з нормами вони повинні мати протипожежні розриви від горючих конструкцій, підлога з горючих матеріалів під топковими дверцятами має бути захищена металевим листом розміром 0,7x0,5 м, що розташовується своїм довгим боком уздовж печі. На горищах усі труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути заштукатурені та побілені, а ні в якому разі не обклеєні шпалерами, аби можна було чітко побачити тріщини та пошкодження, що можуть з’являтись у процесі експлуатації.

Перевіряти димар - комин господарям слід не рідше двох разів на рік. А саму чистку пічної або камінної труби можна робити, звичайно, рідше - все залежить від швидкості заростання димоходу сажею та іншими продуктами неповного згоряння палива. Швидкість заростання, в свою чергу, залежить від конструкції печі або каміна, якості їх будівництва та експлуатації.

Димохід правильно складеної печі залишається чистим протягом багатьох років. Робота з його обслуговування зводиться лише до регулярного видалення золи з піддувала і перших каналів по ходу руху димових газів. Але якщо господарі кидають у топку всякий непотріб, обривки поліетиленової плівки, пакети з-під молока та соку, пластикові пляшки і тому подібне, то при згорянні сміття виділяє багато сажі, яка швидко забиває пічну трубу. Навіть невеликий шар сажі на стінках димаря звужує просвіт і ускладнює прохід диму. Крім того, така «шуба» уповільнює прогрів стінок димоходу, що веде до задимлення і зменшення тяги в цілому.

Слід не забувати, що сажа має властивість самозайматися і горіти при дуже високій температурі (понад 1000 °), що може привести до розтріскування стінок димоходу, виходу іскри і займання дерев'яних перекриттів.

Як прочистити димар - пічну трубу? Роботу цю починають зверху, з даху. Перед чищенням, насамперед, треба перевірити, чи не перекритий димохід  цеглою, гніздом, або іншими сторонніми предметами. Таке теж можливо, якщо піч в теплий період року не топилася. Наприклад видалити гніздо можна за допомогою жердини: проштовхнути його вниз до найближчого прочищувального отвору, через який витягнути все сміття, що впало зверху.

Чистять димохід від сажі за допомогою металевого «йоржа». На час цієї роботи прочищувальні отвори повинні бути наглухо закриті, щоб у будинок не летіла сажа. Діаметр «йоржа» повинен бути трохи більше просвіту труби. Після того, як сажа в димоході осяде, прочищувальні отвори відкривають і через них совком вигрібають все, що осипалося зі стінок.

Деякі каміни можна чистити не тільки зверху, але і знизу, застосовуючи набір щіток на ручці, що розкладається. Щітку поступово проштовхують вгору, нарощуючи знизу нові секції ручки. При чищенні камінної труби зверху, не забудьте щільно завісити тканиною отвір каміна. Після закінчення роботи залишки сажі можна видалити за допомогою пилососа.

Видаляти невеликі відкладення сажі, а також перешкоджати її скупчуванню в димоході можна за допомогою спеціальних хімічних сумішей. Ці суміші у вигляді рідини або порошку наносять на внутрішні поверхні топки або додають до дров. При горінні виділяються нетоксичні гази, які змушують сажу обсипатися вниз.

Наприклад, спеціальний склад ПХК (протинагарна хімічна композиція) зараз можна придбати в будь-якому будівельному магазині. Норма витрати складу - 150 - 200 г на тонну палива (зазначена на упаковці). Використовувати препарат дуже просто: його треба спалити окремо або разом з дровами прямо в паперовій обгортці.

У продажу є також «поліно-сажотрус», «Трубочист», «Камінчик». Це простий і безпечний засіб для чищення димарів у вигляді невеликого бруска. Очисник димаря має у своєму складі суміш мінералів, які при горінні вступають в реакцію з відкладаннями сажі, осушують креозот і роблять його крихким, від’єднуючи від труби (частина осипається, частина піднімається вгору разом із димом). Оскільки в складі очисника присутні хімічні елементи, уважно прочитайте інструкцію: застосування для відкритого вогнища, чи спалювання в закритих топках, рекомендована кількість, горіння разом з дровами, чи тільки очисника. При щотижневій топці каміна або печі знадобиться всього лише одне таке «поліно» на весь опалювальний сезон. Якщо потрібно «пропалити» великий камін або піч, можна покласти в топку два «поліна» одночасно.

Всі ці способи очистки димарів являються профілактичними, і від послуг професіоналів – сажотрусів – Вам нікуди не дітися, але завдяки хімічному способу скоротити кількість викликів можна.

До речі очищати димар, вентиляційні канали й газоходи від сажі та засмічень потрібно як для безпечної та безперебійної роботи котла, так і для економії.

Роботи з перевірки й прочищення димарів та вентиляційних каналів проводять організації, які мають відповідні ліцензії.

Після очистки клієнту видають акт про виконання робіт з перевірки і прочищення димових каналів опалювальних печей, містких водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів. І це не просто черговий документ - це гарант спокою та впевненості в безпеці під час опалювального сезону.

Краще періодично викликати сажотруса, ніж пожежних.

                                  

 

Навчально-методичний центр цивільного захисту

та безпеки життєдіяльності Чернігівської області.

 

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва