back

Терміни перебування іноземців в Україні та відповідальність за їх порушення

13 травня 2019


Обчислення дозволеного строку перебування на території України:

Строк перебування іноземців, які є громадянами держав з візовим порядком в’їзду, а також осіб без громадянства обмежено строком дії візи. 

Тобто, іноземець чи особа без громадянства може тимчасово перебувати на території України протягом наданого візою дозволеного строку перебування, але не більше ніж до останнього дня строку дії візи.

Громадяни держав з безвізовим порядком в’їзду можуть тимчасово перебувати на території України не більше ніж 90 днів протягом 180 днів, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України.

Обчислення дозволеного строку перебування здійснюється шляхом відрахування 180 днів назад від дня контролю (дня, на який необхідно визначити законність перебування іноземця на території України). Іноземець не порушив зазначений строк, якщо в межах цього 180-денного періоду він перебував на території України не більше 90 днів.

За порушення строків перебування в Україні іноземцями або особами без громадянства передбачена відповідальність за ч. 1 ст. 203 КУпАП (накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян (від 1700 до 5100)).

За допущення порушення строків перебування іноземцями або особами без громадянства та невжиття громадянами, які запросили в Україну іноземців і осіб без громадянства в приватних справах і надали їм жилу площу,  заходів до забезпечення у встановленому порядку їх своєчасної реєстрації встановлена відповідальність за ст. 205 КУпАП (попередження або накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 680)).

За порушення посадовими особами підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, що діють на території України, фізичними особами-підприємцями, які використовують найману працю, встановленого порядку працевлаштування, прийняття на навчання іноземців та осіб без громадянства, надання їм житла, а також інші порушення, якщо вони будь-яким чином сприяють іноземцям або особам без громадянства в ухиленні від виїзду з України після закінчення терміну перебування або спрямовані на їх незаконну реєстрацію, оформлення документів на проживання передбачена відповідальність за ст. 204 КУпАП (накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400)).

Притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 203, ст. 204 та ст. 205 КУпАП здійснюється посадовими особами Державної міграційної служби України.

З метою профілактики та протидії нелегальній міграції на території Корюківського району Корюківським районним сектором УДМС України в Чернігівській області спільно з Корюківським відділенням поліції Менського ВП ГУНП в Чернігівській області та Міжрайонним відділом УСБ в Чернігівській області постійно проводяться заходи з перевірки продовольчих та речових ринків, торгівельних майданчиків, готелів, найманих квартир, медичних закладів, залізничних вокзалів та автостанцій на предмет виявлення порушників та притягнення їх до відповідальності

вапр
ууц
цуе
еку
паврва