back

28 квітня - День охорони праці

26 квітня 2019

28 квітня – День охорони праці

 

Щороку 28 квітня відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 у нашій країні відзначають День охорони праці.

Цьогоріч Україна долучилася до ініціативи Міжнародної організації праці провести заходи до Всесвітнього дня безпеки та гігієни праці під гаслом: «Безпечне та здорове майбутнє праці».

Разом із міжнародною спільнотою Україна визнає, що здорові та безпечні умови праці – це стратегічне завдання, яке стоїть перед державою і бізнесом.

Сформована в Україні ризикоорієнтована система управління безпекою та гігієною праці, що ґрунтується на відповідальності роботодавців за створення безпеки працівників у всіх аспектах, пов'язаних із роботою, на зобов'язанні роботодавців постійно пристосовуватися до мінливих обставин, вживати необхідних заходів для створення умов, безпечних для життя і здоров'я працівників, забезпечить ефективну реалізацію прав працівників на безпечні та здорові умови праці.

Надзвичайно важливим для досягнення оптимальних результатів у цьому питанні є вивчення, поширення та впровадження найкращого міжнародного досвіду з оцінки й управління виробничими ризиками не тільки на державному, а й на галузевому та регіональному рівнях.

У процесі реалізації окреслених завдань найефективнішими заходами будуть інформаційно- роз'яснювальні кампанії, зокрема семінари, круглі столи, конференції тощо. Адже поєднання теоретичних і практичних підходів до вивчення методик оцінки ризиків матиме найбільш дієвий ефект щодо їх успішного впровадження. Вектор реформування сфери безпеки та гігієни праці, який визначив уряд і впроваджують Міністерство соціальної політики та Держпраці, передбачає докорінні зміни в підходах до управління охороною праці. Сучасна система заохочення до поліпшення безпеки та охорони здоров'я працівників на роботі має враховувати світові тенденції зайнятості населення, розвитку цифрових технологій (автоматизація, робототехніка, інформаційна комп'ютеризація), демографічні показники, економічну глобалізацію, кліматичні зміни та інші чинники, що впливають на стан безпеки та гігієни праці за наявних або нових виробничих ризиків.

Важко спрогнозувати, які технології існуватимуть у майбутньому, як вони будуть інтегровані в робочі процеси і який вплив – позитивний чи негативний – матимуть на безпеку праці. Тому наша діяльність має бути орієнтована на людину, пріоритетність навчання і постійного розвитку протягом усього життя. Закріплення практик щодо постійного навчання з безпеки та гігієни праці може допомогти працівникам і роботодавцям мінімізувати наявні та потенційні виробничі ризики і тим самим поліпшити результати роботи у сфері охорони праці.

Серйозним викликом для України стало питання трудової міграції, зокрема професійно підготовленої молоді. Отже, потрібно забезпечити належні умови праці, щоб зупинити відтік трудових ресурсів із країни, зберегти кваліфікований і високоефективний трудовий потенціал. Це сприятиме економічному зростанню та повній зайнятості населення.

Заходи, присвячені Дню охорони праці в Україні, повинні тривати протягом 2019 року й охопити якомога більшу частину працюючих громадян і всі без винятку сфери економічної діяльності.

Тільки спільними зусиллями можливо виконати завдання, передбачені програмами реформ, і забезпечити конституційне право громадян на гідні умови праці.

Одним із першочергових завдань Фонду соціального страхування України є профілактика виробничого травматизму. Головною метою заходів, які проводяться Фондом, є привернення уваги роботодавців і працівників до повного усунення або досягнення мінімально можливого рівня виробничих ризиків, до профілактики виробничого травматизму та професійної захворюваності, формування загальної культури охорони праці та свідомого ставлення до цих питань. Наш спільний обов'язок – забезпечити гідну та безпечну працю громадянам України, адже за цим стоять життя та долі людей.

Звертаюсь до роботодавців, інженерів з охорони праці, звичайних працівників: будьте пильними, дотримуйтеся правил з охорони праці, дбайте про безпеку праці на своєму підприємстві, робочому місці, як у власному домі, і позитивні результати вашої роботи не змусять себе чекати. Закликаю всіх долучитися до проведення заходів з нагоди Дня охорони праці!

З усіх питань з охорони праці просимо звертатись до страхового експерта з охорони праці Менського відділення управління виконавчої дирекції Фонду в Чернігівській області Старовойта Олександра Михайловича за адресою: м. Мена, вул. Чернігівській шлях, 4/3; тел.: 22430, факс: 21253.  Ми завжди готові прийти на допомогу!

 

Начальник Менського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області Коваленко Г.В.

 

 

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва