back

Інтеграція в українське суспільство ромської національної меншини

23 квітня 2019

 

       У багатьох країнах поряд із державницькими націями проживають національні меншини, тобто представники інших етносів, що не мають своїх національно-державних чи національно-територіальних утворень. Національні меншини цих держав також як і в Україні, історично є невід’ємною частиною суспільства і збагачують його своєю працею, самобутністю та культурою. Тому забезпечення їхніх прав є однією з основ громадянської злагоди в суспільстві.

       Європою приділяється значна увага питанням захисту прав, свобод національних меншин, зокрема, інтеграції в суспільне життя ромської національної меншини.

       В Україні інтеграція ромів є одним із соціально значущих питань. Роми в Україні мають проблеми, подібні до представників цього етносу в інших країнах Європи. Обмежений доступ до освіти, послуг охорони здоров’я та інших життєво важливих послуг, низький загальний освітній рівень, високі показники безробіття, неприйнятні житлово-комунальні умови у більшості місць компактного поселення ромів, погані загальні показники стану здоров’я, дискримінація та упереджене ставлення у щоденному житті та загальне виключення із суспільства є основними характеристиками їхнього життя.

       Практика свідчить, що роми майже завжди відносились до тих спільнот, які найменше користуються правами, передбаченими законодавством, хоча і в Україні в останні роки також спостерігається підвищення уваги органів влади до ромського етносу.

       З метою створення належних умов для захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, забезпечення рівних можливостей для її участі у соціально-економічному та культурному житті держави Указом Президента України від 08 квітня 2013 року № 201/2013 схвалено «Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року» (далі - Стратегія). Основними завданнями з реалізації Стратегії є сприяння правовому, соціальному захисту ромів, сприяння їх зайнятості, підвищення освітнього рівня, забезпечення охорони здоров’я ромів, поліпшення житлово-побутових умов ромів, задоволення культурних та інформаційних потреб ромів, визначені конкретні заходи спрямовані на інтеграцію в українське суспільство ромської національної меншини та їх виконавці.

       Стратегією передбачено проведення інформаційно-просвітницької роботи, направленої на протидію упередженому ставленню до осіб ромської національності і підвищення рівня обізнаності осіб ромської національності про права людини, забезпечення осіб ромської національності документами, що засвідчують особу і підтверджують громадянство. З метою реалізації положень Стратегії створено робочу групу по виявленню дітей, стосовно яких не проведено державну реєстрацію народження, у тому числі ромської національної меншини, в наступному складі:

- начальник Корюківського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Кугук Н.Г.

- начальник служби у справах дітей Корюківської районної державної адміністрації Одерій О.А.;

- завідувач Корюківського районного сектору управління державної міграційної служби України у Чернігівській області Стельмах О.П.;

- начальник Корюківського бюро правової допомоги Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Супруненко О.В.;

- державний соціальний інспектор Управління соціального захисту населення Корюківської районної державної адміністрації Вахненко Л.М.;

- методист відповідальний за психологічну службу відділу освіти, культури і туризму Корюківської районної державної адміністрації Баглай С.Г.;

- головний спеціаліст відділу освіти, культури, молоді та спорту Корюківської міської ради Дзюба О.М.

     Державні принципи України ґрунтуються на європейських засадах, тому всі громадяни повинні крокувати єдиним шляхом: спільно допомагати ромам вийти з вікової ізоляції, навчити їх жити за законами та правилами нашої спільної держави і нарешті допомогти їм інтегруватися в українське суспільство, як це зробили десятки інших національностей, що проживають в Україні.

 

За повідомленням  Корюківського районного відділу   

державної реєстрації актів цивільного стану 

Головного територіального управління   юстиції

у Чернігівській області                                        

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва