back

Доповідь на засіданні Ради регіонального розвитку Корюківського району першого заступника голови райдержадміністрації Ющенко А.

07 грудня 2018

Державна регіональна політика та реформа децентралізації.

 

Державна регіональна політика базується на процесах реформування влади на місцях та її децентралізації.  На території району утворено дві об’єднані територіальні громади – Корюківська та Холминська. Поки що, за різних причин,  не пройшли об’єднання ще 9 сільських рад нашого району. Процеси створення об’єднаних територіальних громад в районі здійснювались поступово і злагоджено

Особливим прикладом є об’єднання громад навколо Корюківської міської ради. Передача повноважень, майна, проходила і проходить з використанням кадрового та інтелектуального потенціалу працівників структурних підрозділів райдержадміністрації. Cпівфінансуванні установ і служб, які надають послуги жителям району і об’єднаної громади ставлять міжбюджетні відносини як рівного з рівним.

 Фактори, які обумовлювали різноманітні перепони на шляху реформування, в першу чергу були пов’язані із стратегічними помилками у визначеності фінансової самодостатності Холминської об’єднаної територіальної громади. І як наслідок – постійне недофінансування утримання закладів та персоналу.
В той же час, завдяки належному стратегічному та бюджетному плануванню подібних питань по  Корюківській міській раді не виникало.

Також прошло Реформування в галузі медицини, необхідно відзначити, що організаційні зусилля, роз’яснювальна та практична робота керівництва райдержадміністрації, районної ради, керівників органів самоврядування району, медичних працівників, дозволила заключити декларації лікарів з пацієнтами серед 80 відсотків населення району. А це ставить ланку первинної медицини з колін прохача коштів в позицію, самодостатнього, як фінансово так і технічно забезпеченого суб’єкта на ринку надавачів медичних послуг району.

Також розпочата реформування освітянської галузі «Нова українська школа»

Ви знаете що наша первинна медицина одна з перших в Украіні прошла  реформування, Починаючі з 2019року розпочнется також реформування вторинної ланки медицини.

На території району реалізуються 3 інвестиційні проекти це: - в агровиробництві спільний китайсько-український компанія  «Фанда», в галузі промисловості -  будівництво дільниці з деревообробки АТ «Словянські шпалери – КФТП» і в туристичній галузі - розбудова туристичного комплексу ТОВ ПГ «Бреч».

З реалізацією цих проектів інфраструктурно розвивається прилегла  територія.

        

Не зважаючи на всі негативні фактори, промисловість району залишається експортоорієнтованою і питома вага реалізації промислової продукції у загально обласному показнику складає 10,4  відсотки. Поступово змінюється вектор експорту із країн СНД в бік збільшення питомої ваги експорту до країн Європи, Балтії та Балкан.

Запровадження інтенсивних методів у сільськогосподарське виробництво, залучення для цього значних інвестицій неначе зрівнює в економічно-фінансовому стані аграрний та промисловий комплекси

Кріім коштів інвесторів також в розвіток районну вкладенно значні кошти державного,обласного, та райнного бюджету.

Державні кошти йшли по чотирех напрямках:

--Кошти ДФРР

--кошти субвенцій на соціально- економічний розвіток територій

--кошти субвенцій на розвіток територіальних громад

--ціольви кошти

 

1. Кошти ДФРР (21248,284тис.грн.)

В 2016 році з виділених 4137,857тис.грн., було освоєно 3947,606тис.грн. За їх рахунок проведено роботи по реконструкції котелень Холминської та Савинківської шкіл з переведенням їх з газового на тверде паливо, завершено реконструкцію поліклінічного відділення Корюківської лікарні та проведено реконструкцію покрівлі Корюківської ЗОШ №1.

 2017 році було виділено 2722,678тис.грн. за які проведено реконструкцію покрівлі інфекційного відділення Корюківської ЦРЛ та реконструкцію системи теплопостачання з встановленням енергозберігаючих твердопаливних котлів в Перелюбській ЗОШ І-ІІІст. та Забарівській ЗОШ І-ІІ ст. Таким чином в 2017 році було завершено перехід всіх котелень закладів освіти з газового на тверде паливо.

2018 – конкурсний відбір пройшов 1 об’єкт. Виділено 14578,0тис.грн. на проведення робіт І та ІІ черги реконструкції Корюківської ЗОШ І-ІІІст. №1. Роботи на об’єкті в даний час тривають.

Для забезпечення співфінансування проектів ДФРР за ці роки з районного та міського бюджету було  виділено 2848,4тис.грн. (2016 – 243,5; 2017 – 503,3; 2018 – 2101,6).

2.Кошти субвенції на соціально-економічний розвиток територій (24998,475тис.грн., з яких ОТГ – 6935,7тис.грн.)

В 2016 році було освоєно 12879,775тис.грн. з виділених 12924,0тис.грн., або 99,6%. За рахунок цих коштів було завершено реконструкцію дитячого відділення та розпочато реконструкцію інфекційного відділення Корюківської ЦРЛ, закуплено службове житло для лікарів (4 квартири) та меблі для лікарні.

Для закладів освіти району закуплено меблі, шкільне, спортивне обладнання та інвентар, комп’ютерні класи, електромеханічне обладнання. Проведено роботи по будівництву міні-футбольного поля з штучним покриттям на базі Корюківської ЗОШ №1 та скейт-майданчика в м.Корюківка.

Для районного будинку культури було закуплено сценічні костюми.

Міською радою закуплено та встановлено дитячі майданчики, малі архітектурні форми та облаштовано місця відпочинку. Для міських комунальних підприємств закуплено обладнання та комунальна техніка.

Обладнання та меблі закуплено для Холминського та двох міських дитсадків, облаштовано дитячий майданчик в смт.Холми.

В селах Тютюнниця, Бреч, Гуринівка та Наумівка відновлено вуличне освітлення.

Співфінансування з місцевих бюджетів в 2016 році становило 826,7тис.грн.

 

В 2017 році з виділених району 2395,0тис.грн. було освоєно 2270,0тис.грн., або 95,0%. Решта 125,0тис.грн. перейшли на  2018 рік та успішно були освоєні на закупівлю обладнання для Корюківської ЦРЛ.

За рахунок цих коштів відновлено вуличне освітлення в селах Прибинь та Перелюб, облаштовані дитячі майданчики в селах Олександрівка, Рибинськ, Прибинь та Козилівка. Закуплено меблі та обладнання для Савинківської ЗОШ. Придбано комп’ютерне обладнання, меблі та автомобіль для центру ПМСД. Закуплено медичне обладнання для Корюківської ЦРЛ, обладнання та меблі для терцентру.

Для забезпечення співфінансування об’єктів, на які виділялись субвенційні кошти, з районного та сільських бюджетів в 2017 році було виділено 267,9тис.грн.

Корюківській ОТГ виділено 4352,7тис.грн. За ці кошти було побудовано спортивний майданчик в Корюківській ЗОШ №4, придбано музичне обладнання та музичні інструменти для закладів культури та освіти, облаштовано дитячі майданчики, проведено ремонт дороги, відновлено вуличне освітлення в 4 населених пунктах громади та розпочата реконструкція дитячого садка «Веселка».

 

В 2018 році району виділено 2788,0тис.грн. з яких на сьогодні вже використано 700,0тис.грн. За рахунок цих коштів завершується реконструкція інфекційного відділення Корюківської ЦРЛ, буде проведено заміна віконних блоків центрального фасаду головного корпусу лікарні та закуплено апарат УЗД.

Для забезпечення співфінансування та завершення робіт на об’єктах з районного бюджету та коштів переданих Корюківською ОТГ буде профінансовано 205,9тис.грн.

Корюківській ОТГ на 2018 рік виділено 2492,0тис.грн. на реконструкцію даху дитсадка «Веселка», реконструкцію міської школи №1 та інші заходи.

Холминська ОТГ в 2018 році отримала 91,0тис.грн. субвенційних коштів. Перелік інших заходів громади визначають самостійно.

 

3.Кошти субвенції на розвиток територіальних громад (9502,0тис.грн.)

Підтримка державою громад шляхом виділення коштів на їх розвиток. Корюківська ОТГ в 2017 році отримала 7008,8тис.грн., в 2018 році - 4735,7тис.грн.

Холминська ОТГ отримала в 2018 році 2493,2тис.грн.

Напрямки використання даних коштів громади визначають самостійно.

 

4.Цільові кошти

Крім того, з державного бюджету виділялись цільові кошти на будівництво футбольних полів та лікарських амбулаторій.

На будівництво двох лікарських амбулаторій в с.Наумівка та смт.Холми з державного бюджету виділено по 4419,45тис.грн. на кожну. По них завершуються проектні роботи та проводяться тендерні процедури.

На будівництво футбольних полів в 2017 році Корюківською ОТГ використано 2536,0тис.грн. За підтримки державної Програми облаштовано міні-футбольне поле в Корюківській гімназії та Корюківській ЗОШ №1. В 2018 році виділено 670,5тис.грн. на будівництво міні-футбольного поля в Холминській ЗОШ.

5. Обласні Програми

В 2016 році за рахунок коштів обласного бюджету була погашена заборгованість за виконані в попередні роки роботи по ремонту об’єктів програми соціально-економічного розвитку та ремонту доріг комунальної власності в сумі 494,0тис.грн.

В 2017 році за рахунок обласного природоохоронного фонду проведено капітальний ремонт КНС в с.Наумівка.

 В 2018 році виділено 640,0тис.грн. на проведення першої черги тампонажу недіючих артезіанських свердловин – за тампоновано 8 свердловин в  Домашлинській, Шишківській та Савинківській сільських радах.

 

6. Районні Програми

Починаючи з 2017 року значні кошти місцевих бюджетів були використані на оновлення об’єктів соціальної сфери, в першу чергу закладів охорони здоров’я.

В 2017 році було використано 1786,2тис.грн. коштів райбюджету та переданих міськрадою, на реконструкція пологового відділення Корюківської лікарні (1291,2тис.грн.) та на виготовлення проектно-кошторисної документації на поточні та об’єкти майбутніх періодів (495,0тис.грн.).

В 2018 році виділено 1486,0тис.грн. коштів райбюджету та переданих міською радою, які використовуються на виготовлення та коригування ПКД на об’єкти – 174,8тис.грн., продовження ремонту пологового відділення – 411,4тис.грн., завершення реконструкції пральні під патологоанатомічне відділення – 587,4тис.грн., закупівля обладнання для лікарні – 429,4тис.грн., та освіти – 57,8тис.грн.

Крім того, за рахунок поточних видатків районного бюджету влаштовано внутрішні туалети в Олександрівській  (2017 – 99,1тис.грн.) та Охрамієвицькій (2018 – 112,7тис.грн.) школах.

Але основним пріоритетом району є комплексна реконструкція центральної районної лікарні. За останні 3 роки на її оновлення використано 16291,0тис.грн. бюджетних коштів, із них 3740,8тис.грн. коштів місцевого бюджету.

           

7. Дорожній фонд (10599,9тис.грн.)

Починаючи з 2018 року кошти на ремонт та утримання доріг ідуть з Дорожнього фонду. Прозора процедура розподілу коштів між районами дозволяє планово підійти до ремонту доріг.

В 2017 році району було виділено тільки 878,0тис.грн. на ліквідацію ямковості на дорогах загального користування місцевого значення.

В 2018 році району було виділено 1758,5тис.грн. на ремонт доріг комунальної власності та 8841,4тис.грн. на ремонт доріг загального користування місцевого значення. На даний час всі кошти освоєні. Проведено ремонт визначених комунальних доріг в м.Корюківка та смт.Холми та окремі ділянки доріг Корюківка-Перелюб та Холми-Козилівка.

Орієнтовні цифри на 2019 рік - 13671,3тис.грн. на ремонт доріг загального користування місцевого значення та 2840,68тис.грн. ремонт доріг комунальної власності.

 

 

 

 

Але, при цьому, існує дисбаланс і значний дисбаланс у соціальному розвитку міських і сільських територій. І з різних причин, як об’єктивних, так і суб’єктивних. Ми говоримо про стан доріг, про підведення газу та водопроводі до , сільських територій.           Ось такі моменти і вимагають від нас з вами  нових підходів до системного планування розвитку територій. Якщо раніше трикутником, який забезпечував розвиток були влада-бізнес-людина, то сьогодні збільшується роль і вплив громади як на короткострокові так і довгострокові стратегічні рішення. Громада становиться основним замовником послуги, основним її споживачем та і основним контролером її якості.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва