back

7 грудня 2018 року проведено засідання Ради регіонального розвитку Корюківського району

07 грудня 2018

7 грудня    2018 року проведено  засідання Ради регіонального розвитку Корюківського району

                                                                          

 

         Проводив засідання   голова  районної державної адміністрації, голова Ради регіонального розвитку Корюківського району О.Мірошниченко.

         В роботі Ради взяли участь голова Корюківської районної ради В.Чернуха, Корюківський міський голова Р.Ахмедов, Холминський селищний голова О.Шевчик., інші члени Ради, керівники підприємств та установ району.

          На засіданні Ради  присутній  директор «Центру  матеріально-технічного   та інформаційного  забезпечення   освітніх закладів»  Чернігівської обласної ради Чеботько Валентин Миколайович.

 

        

В ході засідання були розглянуті питання:

 

1. Про хід реалізації в  районі завдань державної регіональної політики та реформи децентралізації.

 

             Доповідала  Ющенко Анжела Анатоліївна –  перший

              заступник голови райдержадміністрації

                                 

2. «Нова українська школа»: перші кроки та подальша траєкторія.

                       Доповідала Сита Юлія Михайлівна – начальник відділу

                       освіти, культури і туризму райдержадміністрації.

                                  

 3. Новий підхід до системного планування розвитку території.

                        Доповідала Янченко Олена Миколаївна – начальник

                        відділу економічного розвитку та надання

                        адміністративних послуг  райдержадміністрації

                                 

 

 4. Позитивний досвід розвитку території.

                        Доповідала Янченко Олена Миколаївна – начальник

                         відділу економічного розвитку та надання

                         адміністративних послуг  райдержадміністрації

 

В вступному слові голова райдержадміністрації Мірошниченко відмітив, що Рада регіонального розвитку — консультативно-дорадчий орган при Президентові України утворений  Указом Президента України від 21 квітня 2015 року № 224 .

Мета створення Ради - сприяння взаємодії державних органів з органами місцевого самоврядування у питаннях:

  • напрацювання оптимальної моделі розвитку місцевого самоврядування                 

і територіальної організації влади,

  • децентралізації управління регіональним розвитком,
  • вирішення проблемних питань життєзабезпечення регіонів.

 

Регіональна Рада при  Президентові України націлена на розробку рекомендацій з питань:

 

  1. Стратегії розвитку України: визначення ключових пріоритетів та цілей державної економічної політики, інфраструктурних проектів.
  2. Економічної модернізаціії України: позиція бізнесу, інвестиційна привабливість країни, дерегуляція, план промислової модернізації країни, боротьба з корупцією.

 3. Нової державної політики сільського розвитку: пріоритети у сфері розвитку сільської інфраструктури. Модернізація амбулаторій, нова якість надання медичних послуг. Підтримка сільськогосподарських підприємств, укладення договорів оренди землі, антирейдерська політика.

 

24 жовтня у Міжнародному виставковому центрі, що в Києві, пройшло засідання Ради регіонального розвитку під головуванням Президента України Петра Порошенка. Учасниками заходу були керівництво Кабінету Міністрів України, Верховної Ради та представники місцевої влади, я теж мав честь бути присутнім на цьому заході.

Відкриваючи засідання Президент України у своєму виступі підбив проміжні підсумки процесу децентралізації в державі: «3118 сіл та селищ вже згуртувалися у 665 більших та фінансово спроможних громад. За три роки доходи місцевих бюджетів зросли приблизно в 2,5 рази».
Крім того, Петро Порошенко висвітлив ситуацію на Донбасі та підтримку міжнародних партнерів для введення там миротворчої місії, ремонт доріг по всій державі та виключення можливості проведення дострокових виборів президента і Верховної Ради. 

Президент відмітив, що найгірше в українській економіці вже в минулому, а країна не просто вистояла, не просто уникла дефолту, а заклала основу для сталого розвитку.

Президент підкреслив, що влада робить перші важливі кроки після економічної кризи, спричиненої війною. За його словами, війна ще дуже далека від завершення, але мир сьогодні – це те, чого чекають українці.

Вчора відбулось засідання Ради регіонального розвитку Чернігівської облдержадміністрації. Сьогодні і ми в районі обговорюємо найважливіші стратегічні напрямки розвитку  на майбутнє. Знаковим при цьому є те, що наше обговорення проходить в момент формування Програми соціального та економічного розвитку а також бюджетів на наступний рік. Це дає можливість такому поважному зібранню впливати на основні моменти розвитку території району в 2019 році.

 

 

Після чого були надані слова виступаючим згідно порядку денного (виступи додаються)

                                 

В обговоренні виступив Прибинський сільський голова Рябець П., який відмітив важливу роль розвитку інфраструктури, і в першу чергу будівництва доріг, особливо для реформування населених пунктів півночі Корюківського району, тому, що якісна дорога це не лише економічна а і соціальна складова будь якої реформи.

Голова Корюківської районної ради Віктор Чернуха наголосив на ролі територіальних громад у галузевому економічному та соціальному  реформуванні територій. Він відзначив позитивні приклади у покращенні життя людей, які сталися саме завдяки проведенню в районі об’єднання громад. Не можна і відкидати систему планування розвитку територій. Кожен керівник на своєму місці повинен розробляти плани розвитку. Не потрібно і применшувати роль окремих посадовців, наділених авторитетом населення та повноваженнями за посадою у процесах покращення ситуації в районі. Роль керівника, хоч формально і суб’єктивна але часто виходить на перший план. Порадив присутнім звернутись до вже розробленої Кабінетом Міністрів України «дорожньої карти» здійснення адмінреформи в державі. Висловив свою думку щодо бажання увійти в реалізацію пілотних проектів з питань адміністративно-територіальної реформи.

Директор «Центру  матеріально-технічного   та інформаційного  забезпечення   освітніх закладів»  Чернігівської обласної ради Чеботько Валентин Миколайович відмітив зростання державного фінансування освітянської галузі. Відмітив проблеми північних регіонів Чернігівщини, пообіцяв сприяння у забезпеченні підвозу учнів до базових шкіл у низько заселених місцевостях.

         Підводячи підсумки засідання Ради регіонального розвитку Корюківського району голова райдержадміністрації Олексій Мірошниченко відмітив, що високі місця району у загально обласних показниках – це результат спільної роботи органів влади, місцевого самоврядування, територіальних громад, бізнесових структур.  Поступовий розвиток в останні роки закладів соціальної сфери – це і результат здійснення реформ, проведення оптимізації мережі закладів і передачі права розпоряджатись коштами від центру до громади. Фінансовий ресурс на місця передається різними шляхами. Одне із останніх рішень –надання територіальним громадам права розпоряджатися землями. А це значні додаткові можливості у наповненні місцевих бюджетів. Ми можемо історично згадати рівень урожайності на наших землях 20 років назад і яка віддача від землі на сьогодні, із застосуванням інтенсивних технологій в агро виробництві.

Нагадав присутнім про те, що Чернігівщина знаходиться в правовому режимі воєнного часу. І кожен керівник на своєму місці повинен виконувати поставлені завдання з обороноздатності держави, в тому числі і , в межах повноважень, сприяти проведенню призову громадян на військову службу.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва