back

Порядок вирішення земельних спорів

25 жовтня 2018

 

Нерідко багато громадян нашої держави стикаються з проблемою вирішення спору,  пов’язаного із земельними правовідносинами.   Які ж органи правомочні їх вирішувати?

         Чинним законодавством передбачено два основні шляхи врегулювання земельних спорів – судовий, та в окремих випадках -  можливість  їх позасудового вирішення.

          Зокрема, статтею 158 Земельного кодексу України визначені такі органи,  що мають уповноважені вирішувати земельні спори: суд, органи місцевого самоврядування, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

          Так, виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

         Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах.

         Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, вирішує земельні спори щодо меж земельних ділянок за межами населених пунктів, розташування обмежень у використанні земель та земельних сервітутів.

         У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, спір вирішується судом.

Щодо позасудового порядку, то Земельним кодексом України визначено, що  земельні спори розглядаються  відповідними органами на підставі заяви однієї із сторін у тижневий строк з дня її подання за участю зацікавлених сторін, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. У рішенні органу місцевого самоврядування або центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, визначається порядок його виконання. Рішення передається сторонам у триденний строк з дня його прийняття та вступає в силу з моменту його прийняття. Оскарження зазначених рішень у суді призупиняє їх виконання.

         При цьому громадяни, які беруть участь у земельному спорі, мають право знайомитися з матеріалами щодо цього спору, робити з них виписки, брати участь у розгляді земельного спору, подавати документи та інші докази, порушувати клопотання, давати усні і письмові пояснення, заперечувати проти клопотань та доказів іншої сторони, одержувати копію рішення щодо земельного спору, і, у разі незгоди з цим рішенням, оскаржувати його.

        Отримати фахову правову допомогу можна звернувшись до Корюківського бюро правової допомоги за адресою: м. Корюківка, вул. Шевченка, 73, тел.: (0257) 2-11-32.

       Звертаємо увагу, що отримати фахову правову допомогу можна  звернувшись до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год.  до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (04644) 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва