back

Профілактика простудних захворювань

10 жовтня 2018

            Простудні захворювання є найпоширенішими недугами. Переважна більшість людей хоча б раз на рік захворює застудою. Справді, застуда і грип не так страшні, але їхні потенційні ускладнення, дійсно, небезпечні. Особливо це стосується дітей, літніх людей та осіб з хронічними захворюваннями. Згідно з даними Всесвітньої Організації Охорони здоров’я, приблизно 50 тисяч людей щорічно вмирають від застуди і грипу.      

           Як відомо, хворобу завжди краще попередити, ніж лікувати. Розумна профілактика простудних захворювань мінімізує ймовірність зараження хвороботворними вірусами.

      

            Як запобігти застуді?                                                                                     

         - Мийте руки! У більшості випадку простуда є хворобою брудних рук. Вірусні частинки осідають на руках, якими ми часто чіпаємо лице, тим самим полегшуючи потрапляння вірусів у дихальні шляхи. Найбільш ефективним, і в той же час простим, методом профілактики застуди та грипу є регулярне миття рук з милом.                                       

         - Уникайте місць скупчення людей! У міжсезоння і в період епідемії грипу намагайтеся якомога рідше бувати в місцях великого скупчення людей.

         - Аеробні вправи! Регулярне фізичне навантаження покращує кровообіг, що підвищує інтенсивність переносу кисню з легенів в кров.

         - Продукти, що містять вітаміни. Для профілактики простудних захворювань рекомендується щодня з’їдати рослинні продукти, багаті вітамінами. Найбільш вітамінів міститься в темно-зелених, жовтих і червоних овочах і фруктах. Особливо корисні вітаміни С, А, Е.                                            

        - Не допускайте переохолоджень!  Переохолодження організму помітно знижує активність імунної системи, що підвищує ймовірність розвитку застуди. Ви повинні  почувати себе комфортно в будь яку погоду.  

        - Навчіться відпочивати! Здоровий сон та відпочинок – найважливіші складові людського здоров’я. Хронічне недосипання, відсутність відпочинку зменшує кількість імунних клітин, здатних боротися з чужорідними агентами.    

        - Зволожуйте повітря! В опалювальному приміщенні дуже сухе повітря, що призводить до сухості слизових оболонок носа, що істотно полегшує  переміщення вірусних частинок з носової порожнини в легені. Тому лікарі рекомендують встановлювати зволожувачі повітря. Провітрювання та вологе прибирання зменшують  кількість мікроорганізмів в повітрі, тим самим знижуючи ймовірність зараження.                                                                                                                     

                                                                                                                             Методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області

вапр
ууц
цуе
еку
паврва