back

Відбулася нарада з питань оподаткування земельним податком лісових земель

13 вересня 2018

Сьогодні, 13 вересня, за участю в.о.голови районної державної адміністрації Володимира Полубня відбулась  нарада з представниками державних  лісогосподарських підприємств, голів сільських рад,  об’єднаних територіальних громад  району, щодо оподаткування земельним податком лісових земель.

Нагадаємо, з 15.08.2018 року набрав чинності Закон України від 10.07.2018 № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств».
Цим Законом внесені зміни до ст.273, відповідно до яких передбачається оподаткування земельним податком лісових земель. Відповідно до внесених змін податок за   лісові землі складається із земельного податку та рентної плати. Ставка податку за 1 га лісових земель встановлена таким чином, що для земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, вона встановлюється у розмірі не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки площі ріллі, а для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі.

Працівники лісового господарства стурбовані, адже проведені розрахунки свідчать про значне збільшення навантаження на підприємства. Зокрема, при запровадженні земельного податку у нинішньому році податкове навантаження становитиме майже  60% від доходів підприємств та значно збільшиться у подальшому – у 2019 році прогнозовано близько 90%.

За таких умов у підприємств взагалі не залишається оборотних коштів на здійснення лісовідновлення, охорону та захист лісу, розвиток виробництва, сплату інших податків, зборів та обов’язкових платежів, а також виплати заробітної плати працівникам. При зростанні податкового навантаження підприємства  опиняться на межі збитковості та будуть змушені в декілька разів збільшити ціни на лісопродукцію, що призведе до соціальної напруги.

Як відзначив в.о.голови райдержадміністрації Володимир Полубень, питання оподаткування земельним податком лісових земель є досить важливим, адже це додаткові надходження у місцеві бюджети. Але слід розуміти проблеми підприємств лісової галузі району, які наразі не мають коштів на оплату цього податку, тому ставки податку повинні бути помірковані.  Також постійна комісія Чернігівської обласної ради з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин надала рекомендації для сільських, селищних та міських рад Чернігівської області щодо встановлення ставок земельного податку в розмірі не більше 0,06% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області або нормативної грошової оцінки лісових земель для підприємств, установ та інших суб’єктів господарювання, які мають у користуванні лісові землі. У випадку знаходження лісових земель на землях природно-заповідного фонду – застосувати пільгу на оподаткування, так як дані землі не використовуються з метою отримання доходу.

У ході спілкування представників  лісогосподарських підприємств із представниками органів місцевого самоврядування сторони намагались віднайти спільну точку зору щодо оподаткування земельним податком лісових земель та  прийнятних для обох сторін рішень.
         Міський голова Ратан Ахмедов наголосив, що лісогосподарські підприємства – є основними бюджетоутворюючими підприємствами нашого району та  закликав колег прийняти виважені рішення, адже від визначених ставок земельного податку за лісові землі залежить належне функціонування цих підприємств.

За підсумками наради, органам місцевого самоврядування рекомендовано внести зміни до рішень про встановлення ставки земельного податку за лісові землі на 2018-2019 роки, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 року № 483 «Про затвердження форм типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».

 

                                       

 

                                                 Загальний відділ,

                                                                              організаційної діяльності та контролю

                                                                                           апарату райдержадміністрації

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва