back

Фонд соціального страхування інформує

12 вересня 2018

У Фонді зареєстровано понад 3 млн страхувальників

У Фонді соціального страхування України зареєстровано понад три мільйони роботодавців та інших осіб, які зобов'язані сплачувати ЄСВ (без АРК та м. Севастополь). З них юридичних осіб – понад 1,28 млн, фізичних осіб – понад 1,78 млн.

Загальнообов’язкове державне соціальне страхування – система прав, обов’язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення, страхові виплати та надання соціальних послуг застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Право на них виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю.

Так, Фонд соціального страхування України здійснює виплати за листками непрацездатності, компенсуючи втрачений за період хвороби заробіток; надає допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами та допомогу на поховання; гарантує курс реабілітаційного лікування працюючим після перенесених захворювань і травм; фінансує щомісячні страхові виплати і надає одноразову допомогу потерпілим на виробництві та членам їх сімей; забезпечує потерпілих лікуванням в закладах охорони здоров’я та санаторно-курортним лікуванням, фінансує для них лікарські засоби і вироби медичного призначення тощо.

Застрахованою особою, тобто такою, що має право на виплати і послуги від ФССУ, є фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Нагадаємо, застрахованими у Фонді соціального страхування України є понад 12 млн українців, іноземців та осіб без громадянства. Щомісячні страхові виплати від Фонду отримують понад 207 тис. потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та членів їх сімей.

У I ПІВРІЧЧІ ВИПЛАТИ ЗА ЛІКАРНЯНИМИ ЛИСТКАМИ,

ДОПОМОГУ ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ ОТРИМАЛИ 1 МЛН 658 ТИС. ОСІБ

 

Допомогу по тимчасовій втраті працездатності, допомогу по вагітності та пологах і на поховання за даними перших шести місяців 2018 року було профінансовано Фондом соціального страхування України для 1 млн 658 тис. осіб. Загальна сума видатків склала 5,98 млрд грн.

Компенсація втрати заробітку за час перебування на лікарняному надана понад 1,56 млн застрахованим особам на суму 4,09 млрд грн. Допомогу по вагітності та пологах профінансовано для 87 979 жінок, на що направлено 1,87 млрд грн. Допомогу на поховання від Фонду виплачено за 5 557 випадками на суму 22,5 млн грн.

Право на матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування мають усі застраховані – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а допомоги на поховання – свідоцтво про смерть застрахованої особи.

Порядок отримання матеріального забезпечення з тимчасової втрати працездатності і по вагітності та пологах від ФССУ:

1. Отриманий в закладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві – кадровика, табельника або бухгалтера, для заповнення зворотної сторони листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які буде надаватися матеріальне забезпечення).

 2. Передача листка непрацездатності на розгляд до Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення).

3. Розрахунок бухгалтерією страхувальника (роботодавця) суми матеріального забезпечення та оформлення заяви-розрахунку для отримання фінансування від робочого органу виконавчої дирекції Фонду.

4. Подача страхувальником заяви-розрахунку до робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем обліку та подальше фінансування такої заяви шляхом перерахування Фондом заявлених коштів на спеціальний рахунок страхувальника.

5. Виплата страхувальником матеріального забезпечення застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Страховими експертами Фонду виявлено понад  30 тис. порушень законодавства про охорону праці

Відповідно до даних І півріччя 2018 року страховими експертами з охорони праці Фонду соціального страхування України у ході проведення перевірок виявлено 31 374 порушення законодавства про охорону праці. За даними фактами внесено 4 450 подань роботодавцям і 10 подань до органів Державної служби України щодо застосування адміністративних стягнень або притягнення до відповідальності посадових осіб, які допустили порушення.

Загалом у звітному періоді перевірки, спрямовані на запобігання нещасним випадкам і усуненню загрози здоров’ю працівників, було проведено на 4 461 підприємстві.

«Перевірки це інструмент, який дозволяє покращувати стан профілактичної роботи по створенню здорових та безпечних умов праці. Але їх мета не виявити якомога більше порушень, а налагодити співпрацю страхових експертів Фонду, роботодавців і самих працівників. Виправити ті недоліки, які є на виробництві, збільшити обережність і уважність робітників, адже 64,8% нещасних випадків, які стаються в Україні – це результат прогалин в організації робочого процесу», – зазначив начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції ФССУ Сергій Таровик.

Зокрема, у розрізі організаційних причин через невиконання вимог інструкцій з охорони праці і посадових обов’язків сталось 34,5% і 8,3% нещасних випадків відповідно. Через порушення правил безпеки руху (польотів) – 8,3%, порушення технологічного процесу – 2,7%, порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання – 1,7% і під час експлуатації транспортних засобів – 1,7%. 1,2% нещасних випадків стались через незастосування працівниками засобів індивідуального захисту попри те, що вони були в наявності.

Крім того, упродовж шести місяців цього року страховими експертами з охорони праці складено 199 протоколів про адміністративні правопорушення за несвоєчасне повідомлення про нещасний випадок на виробництві.

З метою профілактики виробничого травматизму і профзахворювань службою страхових експертів ФССУ проведено понад 3 000 семінарів, нарад і круглих столів, надано більше 13 000 консультацій з питань охорони праці та страхування від нещасних випадків.

Нагадаємо, у І півріччі 2018 року порівняно з тим же періодом минулого року кількість нещасних випадків зменшилась на 4,2%, рівень професійних захворювань зменшився на 15,5%.

Реабілітаційне лікування за кошти Фонду пройшли понад 23 тис.

застрахованих осіб

З початку 2018 року медичною реабілітацією на базі санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України було забезпечено понад 23 тис. застрахованих осіб.

Медична реабілітація призначається пацієнтам після закінчення гострого періоду захворювання і спрямована на відновлення здоров’я працюючих. ФССУ здійснює повну оплату проходження курсу лікування застрахованими особами.

«44% осіб за даними І півріччя пройшли відновне лікування за профілем кардіо-пульмонарна реабілітація. Це здебільшого складні патології, вчасна реабілітація після яких дає можливість уникнути інвалідності та повернутись до роботи і повноцінного життя. Зокрема, підгострий період інфаркту міокарда, після операцій на серці, підгострий період захворювань легень, цукровий діабет тощо», – розповів голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

Крім того, відповідно до даних І півріччя цього року, 20% застрахованих пройшли лікування за профілем м’язово-скелетної реабілітації (підгострий період після операцій на опорно-руховому апараті (ортопедичних, травматологічних), ревматологічні захворювання, підгострий період опіків), 14% – за профілем нейрореабілітація (підгострий період інсультів (після оперативних втручань на судинах мозку або без них), підгострий період черепно-мозкових травм), 22% – за іншими профілями.

За словами Володимира Саєнка, вчасне проходження відновного лікування є одним з головних чинників упередження настання первинної інвалідності: «Під час реформування ми керувались потребою в оперативності і максимально пришвидшили терміни оформлення цієї послуги – відмовились від путівок із завчасно визначеними датами заїзду і від збору пацієнтами довідок. Натомість визначили чіткі строки направлення на лікування і спростили механізм».

Підставою для направлення на відновне лікування до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу є висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я. Фонд фінансує медичну реабілітацію за профілями:

– нейрореабілітація (підгострий період інсультів, черепно-мозкових травм);

– м’язово-скелетна реабілітація (підгострий період після операцій ортопедичних та травматологічних, ревматологічні захворювання);

– кардіо-пульмонарна реабілітація (підгострий період інфаркта міокарда, після операцій на серці; підгострий період захворювань легень, після операцій на легенях; цукровий діабет);

– медико-психологічна реабілітація учасників АТО;

– реабілітація після оперативних втручань на органах зору;

– реабілітація при порушенні перебігу вагітності (ускладнена вагітність);

– інша (соматична) реабілітація: підгострий період після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах.

Нагадаємо, з 01 січня 2018 року було змінено порядок направлення застрахованих осіб на реабілітаційне лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Зокрема, механізм надання соціальної послуги було переведено на адресність, а застрахованій особі надано право вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва