back

Фонд соціального страхування інформує

12 вересня 2018

Розрахунок допомоги по страховим випадкам у перший день роботи

Розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності, а також по вагітності та пологах, якщо страхові випадки настали у перший день роботи, розраховується виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини. Зазначені види допомог здійснюються Фондом соціального страхування України упродовж 10 робочих днів з моменту отримання від роботодавця заяви-розрахунку.

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням затверджено Постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

«Розмір допомоги від Фонду залежить від базової величини – середньої заробітної плати застрахованого. Для її розрахунку необхідно суму заробітної плати працівника за розрахунковий період (12 календарних місяців) розділити на кількість календарних днів у даному періоді, без врахування днів, невідпрацьованих з поважних причин. До таких причин відносяться тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати. Однак якщо страховий випадок настав у перший день роботи, або в розрахунковому періоді заробіток з поважних причин відсутній, сума допомоги обчислюється виходячи із затвердженого посадового окладу, встановленого на день настання страхового випадку», – пояснила заступник директора департаменту страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції ФССУ Ганна Харченко.

Сума допомоги по вагітності та пологах, з тимчасової втрати працездатності у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду.

Нагадаємо, допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та складає 100% середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу.

Водночас, розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності залежить від тривалості страхового стажу та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

 

Охоплення санаторно-курортним лікуванням після переходу на адресність збільшилось на 29%

Адресним санаторно-курортним лікуванням за рахунок коштів Фонду соціального страхування України з початку 2018 року було забезпечено 5 485 осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. За результатами перших семі місяців цього року охоплення санаторно-курортним лікуванням зросло на 29% порівняно з тим же періодом минулого року.

Фонд соціального страхування України здійснює фінансування 100% вартості курсу лікування потерпілих і проживання їх супроводжуючих осіб у санаторно-курортних закладах за їх вибором.

З метою підвищення ефективності соціальних послуг, що надаються за кошти ФССУ, з 2017 року санаторно-курортне лікування потерпілих на виробництві здійснюється за адресним механізмом. Зокрема, відповідно до нового порядку особи з інвалідністю мають право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування. Також після переходу на адресність кількість закладів, у яких потерпілі проходять лікування, зросла у понад три рази.

У разі самостійного придбання потерпілим путівки, Фонд компенсує її вартість у розмірі, що не перевищує граничні розміри витрат, встановлені правлінням ФССУ.

Періодичність отримання санаторно-курортного лікування за кошти ФССУ:

– особи з інвалідністю І групи – щороку;

– особи з інвалідністю ІІ групи – один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації (ІПР);

– особи з інвалідністю ІІІ групи – один раз на три роки, один раз на два або щороку на підставі ІПР.

У разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на перебування (проживання, харчування, витрати на проїзд) супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.

Рівень професійних захворювань зменшився на 15,5% за даними І півріччя

Упродовж перших шести місяців 2018 року порівняно з тим же періодом минулого року кількість професійних захворювань серед працівників зменшилась на 15,5%. Загалом робочими органами виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України було зареєстровано 870 випадків захворювань проти 1 029 у першому півріччі 2017 року.

Основними обставинами, внаслідок яких виникли професійні захворювання у звітному періоді, є недосконалість механізмів та робочого інструменту – 25,6%. Також причиною профзахворювань стали недосконалість технологічного процесу – 17,4% та неефективність засобів індивідуального захисту – 14,4%.

У структурі діагнозів профзахворювань хвороби органів дихання складають 38,9%,  захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози) – 28,7%, хвороби слуху – 12,5%, вібраційна хвороба – 7,4%.

80,8% професійних захворювань діагностовано в зайнятих у галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів.

Найбільше зниження профзахворювань відбулось у Львівській області – на 58,3% (з 331 до 138 випадків) та у Донецькій області – на 10,3% (з 165 до 148). Водночас, кількість захворювань, що були набуті в результаті професійної діяльності, збільшилась у Луганській (на 23 випадки), Харківській (на 10 випадків), Житомирській (на 7 випадків) та ряді інших областей.

Нагадаємо, у разі травми на виробництві або профзахворювання, Фонд соціального страхування України фінансує застрахованим особам лікування в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання. Також потерпілі на виробництві мають право на забезпечення за рахунок коштів Фонду лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; щомісячні страхові виплати в разі стійкої втрати професійної працездатності, подальшу медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування тощо.

У І півріччі Фонд профінансував 19,5 млн днів тимчасової непрацездатності

Фондом соціального страхування України упродовж перших шести місяців 2018 року було надано допомогу по тимчасовій втраті працездатності за лікарняними листками на загальну тривалість 19 578 674 дні. На ці цілі спрямовано понад 4 млрд грн.

Залежно від тривалості страхового стажу, ФССУ повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за період хвороби або травми починаючи з шостого дня непрацездатності й до відновлення здоров’я або встановлення інвалідності. Зазначимо, щороку в України видається понад 5 млн листків непрацездатності, більше 75% з яких – на строк від шести днів.

Фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності у повному обсязі здійснюється Фондом соціального страхування України упродовж 10 робочих днів після подачі страхувальником заяви-розрахунку. Кошти перераховуються на окремий поточний рахунок роботодавця для виплати застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Підставою для призначення зазначеного виду матеріального забезпечення є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Нагадаємо, відповідно до рішення правління ФССУ, з 01 жовтня 2018 року почне діяти нова форма заяви-розрахунку. Зокрема, вона може бути передана роботодавцем і прийнята Фондом в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

вапр
ууц
цуе
еку
паврва