back

Україна пам’ятає! Світ визнає!Ukraine remembers, the World acknowledges

11 вересня 2018

 

1 вересня, за 85 днів до Дня пам’яті жертв Голодомору, який цього року відзначається 24 листопада, Україна і світ розпочинають вшановувати загиблих  під час геноциду 1932-1933 років українців.

У перший день осені  стартувала Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті».

Першу акцію у столиці України присвячено пам’яті дітей, яких вбив злочинний сталінський режим страшною зброєю – голодом.

Перший заступник голови Українського Інституту національної пам’яті Аліна Шпак наголосила на тому, що перед українцями сьогодні стоїть велика відповідальність за те, щоб «у майбутньому ніколи і ніхто не міг уявити, що таке не мати можливості дати їсти своїй дитині, ніколи не міг уявити, що таке, коли одна людина може принижувати іншу, коли людина позбавлена прав, тому що хтось інший так вирішив».

– Правда – це те, що робить нас невразливими і сильними. Саме тому ми сьогодні і починаємо інформаційну кампанію із донесення правди про Голодомор, адже Голодомор – це не лише правда про трагедію, це також правда про великий злочин, велику ницість, а з іншого боку – про велику жертовність і велику боротьбу. Про це треба говорити і про це треба пам’ятати, – підсумувала Аліна Шпак.

За перебігом акції можна стежити на  веб-сторінці «85-ті роковини Голодомору». Тут на інтерактивній мапі світу будуть марковані свічками-позначками міста, де відбулися міжнародні вшанування пам’яті жертв геноциду.

Окрім того, на офіційних сторінках Українського інституту національної пам’яті у соціальних мережах (facebooktwitter) щоденно оприлюднюватимуться інформаційні матеріали: факти про Голодомор 1932-1933 рр; спогади свідків; уривки зі щоденників очевидців Голоду; статті істориків; добірки художніх та документальних фільмів, прози та поезії; зразки народної творчості, створені у ті часи; фотохроніка, документи, а також історії людей, які не боялися говорити правду, допомагали тим, хто потребував шматка хліба, рятували інших ціною власного життя, повставали, боролися і перемагали, попри тиск нещадного більшовицького режиму.

Ми пам’ятаємо! Ми – сильні!

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю 
Чернігівської облдержадміністрації

Назад

вапр
ууц
цуе
еку
паврва