back

19 липня 2018

До уваги фізичних осіб-підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність!


Несплата єдиного внеску призводить до незарахування періодів роботи до страхового стажу при призначенні пенсії

Корюківське об’єднане управління Пенсійного фонду України інформує фізичних осіб – підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, що несплачений єдиний внесок призводить до втрати страхового стажу, необхідного для призначення пенсій у майбутньому, адже періоди роботи зараховуються до страхового стажу лише за умови сплати страхових внесків у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок – це встановлено ч.1 ст.24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Застрахована особа - це фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок - ця норма визначена п. 3 ч.1 ст. 1 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-УІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Згідно п.4 част.1 ст. 4 Закону № 2464, фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, визначені платниками єдиного внеску.

Стаття 6 Закону № 2464 встановлює, що платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, а також подавати обов'язкову звітність до органу доходів і зборів за основним місцем обліку платника єдиного внеску.

Таким чином, у разі несплати єдиного внеску (неподання обов'язкової звітності з єдиного внеску) фізичною особою, по ній будуть відсутні дані щодо зарахування страхового стажу необхідного для призначення пенсії.

З метою з’ясування порядку сплати єдиного внеску та подання звітності з єдиного внеску, рекомендуємо в найкоротші терміни звернутись до контролюючого органу за основним місцем обліку або скористатись Загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом ІДД ДФС за посиланням: http://zir.sfs.gov.ua.

Інформацію щодо зарахування періодів роботи до страхового стажу можливо отримати в електронному вигляді, зареєструвавшись на Веб-порталі Пенсійного фонду України за посиланням:http://nortal.pfu.gov.ua.або особисто звернувшись до органу Пенсійного фонду України.

Потурбуйтесь про власне майбутнє, забезпечте собі гідну пенсію!

вапр
ууц
цуе
еку
паврва