back

18 липня 2018

Гроші пішли за пацієнтами: медичні заклади отримали фінансування за договорами з НСЗУ


13 липня 152 медичних заклади в Україні, що уклали договори з Національною службою здоров'я, отримали на свої рахунки перші кошти — всього 244 мільйони гривень. Як інформує прес-центр Міністерства охорони здоров’я України, це комунальні і приватні заклади, де надають медичні послуги сімейні лікарі, педіатри і терапевти.

Ще 9 закладів, які уклали договори з НСЗУ, отримають фінансування після того, як усунуть виявлені НСЗУ недоліки: вісім закладів з них перебувають у процесі поновлення своїх ліцензій, один медзаклад допустив помилки в документах і наразі працює над виправленням цієї ситуації разом зі Службою

.

Нова система фінансування закладів первинної допомоги працює за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Кожен з цих закладів отримає фінансування відповідно до кількості пацієнтів, які підписали декларації з лікарями, та додатково — за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладів, але ще не обрали лікарів. Для багатьох закладів це значно більше коштів, ніж вони отримували щомісяця до впровадження змін у системі охорони здоров’я.

На Чернігівщині першим пряме фінансування від НСЗУ отримав Корюківський центр первинної медико-санітарної допомоги.

— Порівняно з червнем у липні ми отримали на 132 тисячі гривень більше. Гроші надійшли вчасно й у повному обсязі, — коментує головний лікар Корюківського ЦПМСД Світлана Лещенко. — У серпні розраховуємо отримати ще більше, адже відсоток підписаних декларацій зростає і на сьогодні становить вже 59,5%.

Світлана Лещенко відзначила також, що міське населення обирає свого лікаря більш активно ніж сільське, тому фахівці ЦПМСД виїжджають до сіл району і ведуть там додаткову організаційно-роз’яснювальну роботу. Якщо ж говорити про віковий аспект, то найбільше на Корюківщині договори з лікарями підписали пацієнти у віці від 40 до 64 років — понад 6 тисяч осіб. Майже вдвічі менше — люди, старші за 65 років.

За інформацією МОЗ у 2018 році базовий тариф за обслуговування одного пацієнта складає 370 гривень на рік. До цього базового тарифу застосовуються коефіцієнти залежно від віку. Зокрема, за обслуговування дитини віком до 5 років лікарня отримає 1480 гривень на рік. А за обслуговування пацієнта, старшого за 65 років — 740 грн. У середньому тариф за обслуговування однієї людини за новою системою становить 550 гривень і це майже вдвічі більше, ніж за субвенцією.

З 2019 року установи, що надають первинну медичну допомогу, фінансуватимуться тільки за договорами з Нацслужбою здоров’я. Тому до кінця поточного року вони мають укласти якнайбільше договорів з пацієнтами.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадкістю
Чернігівської облдержадміністраціїї

вапр
ууц
цуе
еку
паврва