back

10 липня 2018

Стережіться змій!

Більшість людей віддають перевагу відпочинку на природі, і всі з задоволенням здійснюють походи у ліс, люблять відпочинок біля водойм.

Але тут нас чекає нова небезпека – це можлива зустріч зі зміями.

Так, до реанімації Новгород-Сіверської лікарні минулої п’ятниці потрапив хлопчик 7 років. Його двічі вкусила змія. Це сталося в селі Красний хутір в оздоровчому таборі. Діти бігали у траві в лісі, і він, зі слів виховательки, побачив змію і почав за нею ганятись.

Слід нагадати основні правила поведінки при контакті з плазунами: змії живуть у злагоді з природою, вони мудрі, тому що не прагнуть нікому заподіяти шкоди. Змія, як правило, перша ніколи не нападає. Здебільшого напад — лише її захист.

Заради справедливості треба відмітити, що отрута багатьох видів змій знайшла застосування в медицині. Препарати, виготовлені з неї, допомагають хворим на епілепсію, стенокардію, ревматизм, ішіас. Щоправда, в Україні натуральну отруту змії знайти складно. Колись існували спеціальні серпентарії, ліцензії на відловлювання отруйних змій. Але на даний час нічого подібного вже немає.

Отрута наших гадюк є дуже небезпечною, проте, укус гадюки є несмертельним і тільки у надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку. Це пов’язано з тим, що кількість отрути, яку змія впорскує у жертву взагалі є мізерною, а її виробництво – енергозатратним процесом, тому гадюка завжди економить свою смертоносну зброю. І за найменшої нагоди намагається утекти, або, зачаївшись, перечекати присутність людини. Лише у випадку безпосередньої навмисної провокації зі сторони людини, або якщо людина випадково наступила на цю тварину, вона застосовує останній рубіж оборони – смертоносну отруту. Отрута виробляється двома отруйними залозами, які знаходяться у верхній щелепі та сполучені із порожнистими зубами-іклами. При укусі, отруйні зуби висовуються зі спеціальних мішечків, у яких вони постійно містяться, проникаючи глибоко у тіло жертви, а потужні м’язи, що оточують залозові капсули із отрутою різко скорочуються й отрута під тиском впорскується у жертву. Укус триває всього кілька десятих часток секунди, тому нагадує, радше, сильний удар, аніж, власне, укус.

На Чернігівщині водиться одна отруйна змія — це гадюка звичайна. На зовнішній вигляд вона буває: сіра у темно-сірих ромбиках, світло-коричнева у темно-коричневих ромбиках, повністю чорна без узорів та темна з поєднанням чорно-коричневого і фіолетового кольорів (найвірогідніше, молода).

Із змій у нас водяться також вужі звичайні та мідянки. Мідянка занесена до Червоної книги. Це змія коричневого кольору у смужечку. Вона не отруйна.




Спарюються змії навесні. Народжують в кінці літа. Коли розмножуються, агресивні. Вужі відкладають яйця.

Гадюки можуть і відкладати яйця, і народжувати живими. В наших широтах гадюки переважно живородящі. Більша вірогідність, що потомство краще збережеться. Гадюки менші, ніж вужі і досягають довжини до 70 сантиметрів.

Вужі – більш поширені, ніж гадюки, полюбляють вологі місця. Для людей не становлять небезпеки, навіть якщо вкусять, що трапляється вкрай рідко. Довжина звичайного вужа сягає до 1-1,3м, тоді як молоді особини зовсім маленькі – як олівець. Найважливіша ознака – брудно-білі, жовті чи помаранчеві плями на голові, так звані «вуха». Тіло сірого кольору, який з віком набуває все світлішого відтінку.

Часом, необачність і легковажність призводить до небажаного контакту з отруйними зміями. Якщо ж трапилась така прикрість як укус гадюки, перш за все не потрібно панікувати. Слід пам’ятати, що людський організм здатен перебороти дію отрути змій, що живуть в Україні, – це триватиме кілька днів і супроводжуватиметься гарячкою і пропасницею. Для людей, що чутливі до алергічних подразників необхідно прийняти антигістамінні засоби (супрастин, димедрол, тавегіл тощо). Ушкоджену кінцівку слід іммобілізувати, тобто знерухоміти, наклавши шину на найближчі до місця укусу суглоби. Зняти каблучки та браслети, якщо укус припав на руку, оскільки вони будуть діяти як джгути. Постраждалому потрібно пити багато рідини (але не алкоголю, ясна річ!), можна гарячий чай, тоді отрута швидше буде виводитися через нирки. На рану вартує покласти лід або щось холодне, що зменшить больові відчуття. І допровадити слабого до лікувального закладу.

Пам’ятайте, що гадюки ніколи не атакують першими. Не намагайтесь взяти їх у руки, пнути ногою чи фотографувати з невеликої відстані, не провокуйте і не панікуйте, а мирно розійдіться з ними.

Відпочивайте з задоволенням і пам’ятайте, що в природі зайвих істот не існує.



Відділ управління персоналом,
юридичної та мобілізаційної роботи
апарату райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва