back

15 червня 2018

За досвідом роботи бібліотек — у Польщу

У рамках програми Study Tours to Poland, що реалізує Фонд «Лідери змін», делегація з Чернігівщини здійснила навчально-освітній візит до Сілезького воєводства Республіки Польща. У складі делегації Корюківський район представляла начальник відділу освіти, культури та туризму Корюківської райдержадміністрації Сита Юлія Михайлівна

Представники органів влади, обласної бібліотеки імені В. Г. Короленка, районних бібліотек та об’єднаних територіальних громад завітали у міські (Ґлівіце, Міколув, Свєнтоховіце, Чєшин, Радзьонкув) та сільські (Ґєралтовіце, Кошенчін, Істебна) ґміни, аби перейняти досвід розвитку культури в умовах місцевого самоврядування для втілення його на теренах Чернігівської області.

Серед цікавинок — філіал міської бібліотеки у Ґлівіце на території торговельного центру «Форум». Це третя подібна бібліотека у Польщі, в якій до послуг відвідувачів, крім книг, безкоштовні гаджети, відео- та аудіоматеріали, мандруючі меблі та креативні заходи.

Незвичний формат має міська бібліотека у Миколуві, яка об’єднана з кінотеатром. У Катовіцах функціонує спільна бібліотека двох місцевих університетів: Університету економіки та Університету Сілезії.

Також делегація з Чернігівщини ознайомилася з розвитком сільських бібліотек: новими фондами, комфортними місцями для читання, куточками для ігор, комп’ютерними залами. Тут бібліотека служить для розвитку і задоволення освітніх, інформаційних і культурних потреб громади. Водночас це місце для читання, ігор, майстер-класів, самоосвіти.

Учасники поїздки відмітили, що вся робота закладів культури Польщі побудована на співпраці з громадськими організаціями, взаємодії з товариствами у сфері розвитку і задоволення культурних і освітніх потреб суспільства. Вони сподіваються, що отриманий досвід дозволить створити в області заклади культури нового рівня, зокрема сучасних бібліотек в об’єднаних територіальних громадах. У подальших планах – налагодження тісної співпраці з польськими колегами.

 

За інформацією Департаменту культури і туризму,
національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва