back

04 червня 2018

Фонд соцстрахування фінансує догляд за потерпілими на виробництві


За рахунок коштів Фонду соціального страхування України (ФССУ), окрім надання щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей, здійснюється фінансування повного спектру медичних і соціальних послуг, у тому числі лікування в разі нещасного випадку або профзахворювання.

Зокрема, потерпілі на виробництві у разі потреби отримують за кошти Фонду послуги із лікування в закладах охорони здоров’я (у тому числі оперативні втручання, ендопротезування), реабілітаційне і санаторно-курортне лікування, протезування, лікарські засоби та вироби медичного призначення тощо. Також за рахунок ФССУ фінансується надання медичного чи постійного стороннього догляду, витрати на додаткове харчування.

«Фонд фінансує різні види необхідного догляду, мета яких забезпечити осіб з інвалідністю, які втратили працездатність через професійну діяльність, необхідною тимчасовою або постійною допомогою. Першочергово ми орієнтуємось на максимальне відновлення працездатності – фінансуємо лікування, реабілітацію, протезування, але коли людині потрібний догляд для повернення до соціального життя, ми його забезпечуємо», – зазначає директор департаменту медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Пухка.

Так, Фондом соціального страхування здійснюється фінансування забезпечення потерпілих спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом або побутовим обслуговуванням в залежності від потреби та ступеня обмеження життєдіяльності, здатності до самообслуговування.

Додаткове харчування призначається з метою забезпечення підвищеної потреби організму потерпілого у харчових речовинах, попередження виникнення недостатності незамінних харчових речовин, використання лікувально-профілактичних властивостей окремих харчових продуктів, які попереджують прогресування деяких професійних захворювань та наслідків нещасних випадків на виробництві.

За оперативними даними, з початку 2018 року ФССУ здійснив виплати на спеціальний медичний догляд для 670 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва, на постійний сторонній догляд – для 2 305 осіб, на побутове обслуговування – для 2 867 потерпілих на виробництві. Здійснено фінансування витрат на додаткове харчування 103 особам.

Зазначимо, упродовж 2017 року виплати на спеціальний медичний догляд отримали 744 особи, на постійний сторонній догляд – 2521 особа, на побутове обслуговування – 3126 осіб, серед яких відповідно 177, 357 та 389 – внутрішньо переміщені особи. Витрати на додаткове харчування профінансовано 114 особам з інвалідністю, в тому числі для 24 внутрішньо переміщених осіб.

Фонд планує впровадити електронні заяви-розрахунки для виплат за листками непрацездатності

Пропонується затвердити нову форму заяви-розрахунку та створюються умови щодо мінімізації помилок при проведенні нарахувань.

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування України ініціювала затвердження нового порядку фінансування страхувальників (роботодавців) для надання матеріального забезпечення застрахованим особам. Зокрема, зазначений порядок врегулює механізм та умови фінансування виплат за листками непрацездатності та окремих страхових виплат. Відповідний проект постанови буде винесено на розгляд правління ФССУ.

Запропонований проект постанови зберігає більшу кількість норм, які наразі регулюють механізм фінансування страхувальників для надання ними матеріального забезпечення застрахованим особам та окремих страхових виплат потерпілим на виробництві. Крім того, в проекті враховані зміни, що вносилися до ЗУ № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» впродовж 2015–2017 років.

Упередження помилок при проведенні нарахувань

Метою проекту порядку є запровадження нових підходів щодо обслуговування страхувальників та упередження можливих помилок при визначенні страхувальниками розміру допомоги та страхових виплат. Зокрема, у проекті передбачено, що робочі органи виконавчої дирекції Фонду до прийняття рішення про проведення фінансування будуть здійснювати попередній контроль щодо правильності нарахування виплат та у разі виявлення помилок надавати рекомендації страхувальнику щодо їх усунення. Перевірки будуть проводитись за допомогою звірки даних, наведених страхувальником у заявах-розрахунках, та відомостями, що містяться у Державному реєстрі застрахованих осіб.

Умови для нівелювання затримок виплат працівникам і скорочення звітності для роботодавців

Запроваджується система оперативного інформування робочих органів виконавчої дирекції Фонду щодо проведення виплат застрахованим особам шляхом надання повідомлення. Це надасть можливість Фонду своєчасно захистити права застрахованих осіб у разі затримки належних їм виплат.

Крім того, реалізація проекту порядку створює умови для подальшого зменшення навантаження на страхувальників шляхом спрощення звітності та скорочення кількості перевірок.

Електронні заяви-розрахунки

Проект порядку затверджує нову форму заяви-розрахунку та запроваджує можливість її подання в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису.

За 10 місяців роботи Фонд соцстрахування провів реформу і забезпечив безперебійні виплати

Менше 10 місяців тому в Україні повноцінно запрацювала нова структура – Фонд соціального страхування України (ФССУ). Новостворений цільовий фонд об’єднав фонди соцстрахування з тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві і здійснює всі функції за загальнообов’язковим державним соціальним страхування з 01.08.2017.

Попри складну та довготривалу реорганізацію, що тривала більше двох років, новостворений Фонд соцстрахування забезпечив надання всіх виплат і соціальних послуг застрахованим особам та потерпілим на виробництві вчасно і в повному обсязі, здійснив осучаснення та суттєве збільшення щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їх родин, провів переформатування механізму направлення на медичну реабілітацію працевлаштованих і санаторно-курортне лікування потерпілих на виробництві, а також започаткував принципи прозорості й оперативної звітності.

Хто має право на отримання виплат і послуг від Фонду?

Застрахованим у ФССУ є кожен офіційно працевлаштований або ФОП (тобто ті, хто сплачує та/або за кого сплачується ЄСВ). Сьогодні таких осіб більше 12 млн – кожен з них має право на виплати та соціальні послуги від Фонду у разі настання страхового випадку.

На які послуги від Фонду соцстрахування мають право українці?

Зокрема, саме ФССУ здійснює виплати за листками непрацездатності, компенсуючи втрачений за період хвороби заробіток; надає допомогу по вагітності та пологах, допомогу на поховання; фінансує щомісячні страхові виплати та надає одноразову допомогу потерпілим на виробництві та членам їх сімей; гарантує курс реабілітаційного лікування після перенесених важких захворювань і травм; опікується особами з інвалідністю, які повністю або частково втратили працездатність через професійну діяльність тощо.

Усі зазначені види матеріального забезпечення та страхових виплат гарантуються Фондом і надаються своєчасно та в повному обсязі завдяки збалансованому бюджету.

Які реформи провів Фонд?

Фонд соціального страхування перевів соціальні послуги, що надаються за рахунок його коштів, на адресний механізм, що дозволило забезпечити прозорість роботи, збільшити ефективність і доступність.

Зокрема, впроваджено принципово новий механізм забезпечення потерпілих санаторно-курортним лікуванням за власним вибором санаторно-курортного закладу, а з 01 січня 2018 року Фондом проведено реформу надання застрахованим особам відновного лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів. За результатами реформи покриття потреби працевлаштованих українців у безоплатній, профінансованій Фондом реабілітації після перенесених захворювань і травм становить 100%, пацієнтам надано право самостійного вибору санаторію для проходження лікування, процедура направлення на реабілітацію суттєво спростилась. Наприклад, аби сьогодні отримати реабілітацію за кошти Фонду, потрібно надати лише паспорт і ідентифікаційний код.

Сьогодні всі застраховані, які знаходяться в стаціонарі лікувального закладу та потребують медичної реабілітації, гарантовано отримують її за кошти ФССУ.

Показники роботи Фонду

Фонд соціального страхування України реалізує політику оперативної звітності з метою забезпечення прозорості своєї роботи.

Так, за оперативними даними:

– у Фонді соціального страхування України застраховано – більше 12 млн осіб; – кількість застрахованих осіб, які отримали матеріальне забезпечення від Фонду з початку 2018 року – 1,36 млн осіб

: •

надано допомог по тимчасовій непрацездатності (за лікарняними листками) – 1,29 млн застрахованим особам на суму більше 3 млрд грн;

надано допомогу у зв’язку із вагітністю та пологами з початку року – 66,3 тис. жінкам;

профінансовано допомог на поховання – по 4,2 тис. страхових випадках; – щомісячні страхові виплати за результатами перерахунків, здійснених Фондом, з початку року зросли в середньому на 40,6% та виплачуються понад 207 тис. потерпілих на виробництві та членам їх сімей;

– з початку року забезпечено реабілітаційним лікуванням в санаторно-курортних закладах за вибором застрахованих осіб – більше 11 000 осіб (за результатами І кварталу показники збільшились на 17%);

– кількість закладів охорони здоров’я, що можуть направляти застрахованих осіб на реабілітацію за кошти ФССУ, – збільшилась у 3,5 рази;

– з початку року погоджено заявок на забезпечення санаторно-курортним лікуванням потерпілих на виробництві – 4 945.



За повідомленням,
Прес-служби виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України
044) 206-14-39, 097-723-67-16

вапр
ууц
цуе
еку
паврва