back

16 травня 2018

Ухвалено законопроект,
що встановлює новий термін «будівельної амністії» в Україні
– чекаємо Наказ Мінрегіону про затвердження порядку



Згідно з Законом України Про внесення зміни до пункту 9 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт від 22.03.2018 № 2363-VIII, власники земельних ділянок, звернувшись до Держархбудінспекції у 10-денний термін за результатами технічного обстеження, зможуть узаконити свої забудови та приватизувати відповідні земельні ділянки.

Дія даного Закону поширюється на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів (збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року); будівлі і споруди сільськогосподарського призначення (збудовані до 12 березня 2011 року).

У Законі також уточнюється, що під амністію потраплять тільки ті будівлі, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1).

Пунктом 2 цього Закону Кабінету Міністрів України необхідно привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Отже, Мінрегіоном буде розроблено Порядок прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт та перелік необхідних для цього документів.

За інформацією посадових осіб Мінрегіону практичне застосування «будівельної амністії буде можливе в липні - серпні цього року, про що буде проінформовано додатково.



За повідомленням відділу житлово-комунального господарства та будівництва,
містобудування та архітектури райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва