back

14 травня 2018

Президент підписав Указ про розвиток системи спортивної реабілітації
учасників бойових дій, які брали участь в АТО,
відсічі і стримуванні збройної агресії Росії на Донбасі


Президент Петро Порошенко під час церемонії закриття Національних змагань «Ігри Нескорених 2018 року» підписав Указ «Про підтримку розвитку системи спортивної реабілітації учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

«Хочу повідомити ще одну важливу новину - я без жодних коливань підтримав ініціативу Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО Вадима Свириденка щодо необхідності створення якісних умов спортивної реабілітації воїнів АТО», - наголосив Петро Порошенко.

«Ми запускаємо нову систему державної політики реабілітації українських воїнів», - підкреслив Глава держави.

Президент нагадав, що у 2014 році у Міністерства оброни не було жодного санаторія для лікування та реабілітації військовослужбовців. «Все було розграбовано, розтягнуто і продано. А точніше не продано, а просто вкрадено», - додав він.

Президент зазначив, що на сьогоднішній день за його пропозицією Національний банк України передав до Міноборони санаторій в Одеській області на морському узбережжі. Крім того, є домовленість, що ще одне відомство передасть Міністерству оборони санаторій на 120 місць. «І багато інших центрів реабілітації будуть демонструвати ті пріоритети, які зараз є в українського суспільства, українського народу і українського Президента», - зазначив Петро Порошенко.

Він наголосив, що на виконання цього Указу обласні державні адміністрації мають розробити і затвердити заходи, спрямовані на розвиток спортивної реабілітації. Зокрема, йдеться про забезпечення доступності занять спортом для осіб з інвалідністю, про розширення мережі спортивних залів, надання протезів та ортезів для занять спорту.

«Йдеться і про залучення учасників бойових дій до спортивних змагань та інших заходів. Окремо наголошую - до участі у змаганнях за участю наших партнерів з країн НАТО, у міжнародних змаганнях», - сказав Президент, додавши, що це є одним із пріоритетів під час його міжнародних візитів.

«Ми розуміємо, наскільки зараз непросто забезпечити інклюзивність спортивної реабілітації в Україні. Тобто створити такі умови, за яких кожен поранений військовослужбовець мав би можливість безкоштовно займатись спортом під наглядом лікарів та тренерів, і зрештою мати мрію і щоб ця мрія здійснилася для того, щоб взяти участь, представляючи Україну у «Іграх Нескорених», - підкреслив Президент. Він також не виключив можливості у майбутньому проведення таких змагань і в Україні.

«Тренування на місцях, поїздки на тестування та змагання, медичне забезпечення потребують мобілізації зусиль усіх органів виконавчої влади, органів місцевої влади, українського Парламенту, українського Уряду», - зазначив Глава держави.

Президент підкреслив: «У подальшому виконання цього важливого завдання повинен очолити єдиний державний орган. Я наголошую, що цей орган повинен мати назву Міністерство у справах ветеранів України. Створення цього міністерства - це ще одне першочергове завдання, яке ми маємо виконати».

В свою чергу, Вадим Свириденко подякував за підписаний Указ. «Він нам дійсно потрібний. Сьогодні тут сидять бійці, які ще вчора пліч-о-пліч боронили нашу Україну. Вони всі отримали поранення. Але сьогодні вони готові знову стати під прапор України і захищати її честь на спортивних майданчиках», - наголосив він. За його словами, цей документ важливий для створення нових умов для тренування і змагань військових, а також для створення нової системи реабілітації через спорт.



Прес-служба Президента Ураїни

вапр
ууц
цуе
еку
паврва