back

16 квітня 2018

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ:



Володимир Саєнко: потерпілі на виробництві мають право
на безоплатне лікування – його оплачує Фонд соцстраху


Фонд соціального страхування України 100-відсотково фінансує послуги з медичної допомоги для кожного потерпілого на виробництві, у тому числі здійснення оперативних втручань, проведення діагностики, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Про це повідомив голова правління Фонду соцстрахування Володимир Саєнко.

Так, за 2017 рік в закладах охорони здоров’я за рахунок коштів ФССУ було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією 11 517 потерпілих на виробництві. Лікарськими засобами та виробами медичного призначення в аптечних закладах забезпечено 18 965 осіб, у тому числі 910 внутрішньо переміщених осіб.

«Потерпілі на виробництві, особи з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва мають право на отримання необхідного їм лікування за рахунок коштів Фонду соцстрахування. Мова не лише, наприклад, про разове проходження МРТ, оплату операції і курсу ліків під час гострого періоду захворювання або одразу після нещасного випадку на виробництві. З бюджету Фонду фінансується лікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я, або упродовж усього життя потерпілого у разі визначеної в цьому потреби», – пояснює Володимир Саєнко.

За його словами, особі з інвалідністю не потрібно самостійно сплачувати за жодну медичну послугу чи лікарський препарат, якщо потреба в них визначена МСЕК і лікарсько-консультативною комісією.

Зокрема, Фонд соцстрахування здійснює фінансування: лікарських засобів, гігієнічних виробів, ендопротезів, діагностичних послуг, медичної реабілітації, медичного нагляду та ін.


Євген Баженков: Фонд соцстрахування збільшив розмір
виплат потерпілим на виробництві на 40,6%


Три етапи перерахунків щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей, що здійснив Фонд соціального страхування України в цьому році, мають на меті відновити соціальну справедливість у розмірах щомісячних страхових виплат для осіб, які отримали інвалідність в різні роки, та підвищити соціальну захищеність загалом. На ці цілі Фонд спрямував 2,1 млрд гривень, наголошує директор виконавчої дирекції ФССУ Євген Баженков.

«Працююча людина має бути впевненою в тому, що вона отримає медичну допомогу та фінансову підтримку у разі втрати здоров’я під час виконання трудових обов’язків. Для цього ми проводимо послідовну роботу щодо підвищення ефективності усієї системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, створюючи всі необхідні умови для справедливого забезпечення українців страховими виплатами. Передусім говоримо про зростання щомісячних страхових виплат для потерпілих на виробництві та членів їх сімей – за перший квартал 2018 року ми провели три перерахунки, які дозволили збільшити розміри щомісячних страхових виплат у середньому на 40,6%», – говорить Євген Баженков.

1 етап перерахунку. З 01 січня 2018 року Фондом соцстрахування було проведено осучаснення страхових виплат для осіб, які мали право на виплати станом на 01 січня 2018 року та мали право на перерахування сум щомісячних страхових виплат у 2008–2011 роках – завдяки цьому кроку сума виплат збільшилась для майже 170 тисяч осіб.

«Відбулося суттєве підвищення щомісячних страхових виплат соціально незахищеним особам, які мають високий відсоток стійкої втрати професійної працездатності, але мали низький рівень заробітної плати перед настанням страхового випадку. Зокрема, для потерпілих, яким встановлено 100% стійкої втрати професійної працездатності, щомісячні страхові виплати збільшились на максимальну величину – 1281,92 грн», – зазначає Євген Баженков.

2 етап перерахунку. З 01 березня Фондом соціального страхування України було здійснено перерахунок щомісячних страхових виплат усім потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також членам їх сімей. Коефіцієнт перерахунку щомісячних страхових виплат встановлено на рівні 1,2.

«Ми на 20% збільшили суму страхових виплат для всіх потерпілих на виробництві та членів їх сімей – це 207 тисяч осіб. Розмір виплат у абсолютному вирахуванні зріс в середньому на 514 гривень. У групі тих, для кого відбулося зростання виплат, чималу кількість складають внутрішньо переміщені особи – майже 45 тисяч отримувачів. Середній розмір зростання виплат у них склав 581,7 гривні», – говорить Євген Баженков.

3 етап перерахунку. Потерпілим на виробництві, у яких після проведеного перерахунку з 01 березня 2018 року відкоригований розмір середньої заробітної плати менший за розмір мінімальної заробітної плати станом на 01 січня 2017 року.

За словами Євгена Баженкова, розрахунок суми виплат для них здійснено, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати 3 200 грн. У результаті розмір щомісячної страхової виплати підвищено для 4,2 тис. потерпілих з низьким розміром заробітної плати перед настанням страхового випадку. При цьому середній розмір щомісячних виплат у них збільшився на 49,5 %.

У Фонді соціального страхування України зазначають, що для здійснення перерахунків страхових виплат у бюджеті Фонду на 2018 рік передбачено 2,1 млрд гривень.


Девіз Всесвітнього дня охорони праці:
«Захищене і здорове покоління»


Одним із першочергових завдань Фонду соціального страхування України є профілактика виробничого травматизму. Менським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області проводиться щоденна робота в цьому напрямі. Протягом І кварталу 2018 року страховий експерт з охорони праці відділення взяв участь у засіданнях 4 нарад, 1 семінарі з питань охорони праці, надав 45 консультацій з питань покращення стану охорони праці на підприємствах, взяв участь в опрацюванні системи управління охороною праці на 7 підприємствах. Узяв участь у роботі 10 комісій з питань перевірки знань з охорони праці посадових осіб підприємств та працівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою. Провів 10 перевірок стану охорони праці та ведення профілактичної роботи страхувальників.

Не дивлячись на проведену роботу, рівень виробничого травматизму зріс. Протягом І кварталу 2018 року було зафіксовано 6 нещасних випадків на виробництві: ВСК «Імені Горького», ПАТ «Слов’янські шпалери КФТП», КЗОЗ «Менський центр ПМСД» Менської районної ради, ДП «Корюківське лісове господарство», Березнянська селищна рада та Терцентр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Корюківської РДА (зі смертельним наслідком). За аналогічний період 2017 року на підприємствах, зареєстрованих у Менському відділенні Фонду, була 1 виробнича травма. Більше 80 % нещасних випадків на виробництві з перелічених трапились через порушення інструкцій з охорони праці самими потерпілими.

Роботодавець повинен постійно здійснювати суворий контроль за виконанням вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Пам’ятайте, життя та здоров'я людини є найголовнішою цінністю суспільства.

Щороку у Всесвітній день охорони праці, 28 квітня, згідно з Указом Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 в Україні відзначають День охорони праці. Цього року девіз Всесвітнього дня охорони праці: «Захищене і здорове покоління».

За даними Міжнародної організації праці у світі 541 мільйон молодих працівників віком 15-24 років, зокрема 37 мільйонів дітей, працюють у шкідливих умовах. А це понад 15 % робочої сили. Серед молоді рівень травматизму на роботі на 40 % вищий, ніж серед працівників старше 24 років.

Особлива роль відводиться школам і закладам вищої освіти: саме тут із дітьми і молоддю мають проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу та навчання, спрямовані на формування культури охорони праці майбутніх працівників.

Тільки спільними зусиллями і завдяки комплексному підходу можна забезпечити організацію належних умов праці молодих працівників, що сприятиме зменшенню випадків виїзду працездатної молоді в інші країни з метою пошуку гідної роботи.

Збереження здоров’я молодого покоління позитивно впливатиме на розвиток національної економіки. Відомо, що витрати, які несе держава через виробничі травми та професійні захворювання молоді, у майбутньому стають значно більшими, ніж стосовно дорослих працівників. Адже виробнича травма, яку молода людина отримує на початку свого трудового життя, може призвести до довгострокових порушень її здоров’я, через що вона не зможе бути активним членом суспільства та не скористається набутими під час навчання знаннями.

Доволі часто молоді працівники приймають не досить обдумані рішення, пов’язані з ризиками, та не усвідомлюють, що їхня необачність на роботі може спричинити небезпеку не тільки для їхнього життя, але й для життя і здоров’я тих, хто їх оточує.

У середовищі молодих працівників виробничі ризики значно вищі через особливості їхнього способу життя.

Закликаємо всі зацікавлені сторони сприяти організації гідних і безпечних умов праці для молодих працівників, долучатися до роботи з формування культури безпеки та гігієни праці.

Звертаємось до роботодавців не залишатись осторонь, взяти участь у проведенні заходів до Дня охорони праці із залученням працівників Менського відділення Фонду.

І пам’ятайте: для кожного керівника, для кожного працівника кожний робочий день повинен бути днем охорони праці.

Із будь-яких питань з охорони праці просимо звертатись до страхового експерта з охорони праці Менського відділення Фонду Старовойта Олександра Михайловича за адресою: м. Мена, вул. Чернігівській шлях, 4/3 (тел.: 22430, факс: 21253.) Ми завжди готові прийти на допомогу!

вапр
ууц
цуе
еку
паврва