back

15 березня 2018

Уряд виділив українцям 400 мільйонів
гривень на енергоефективність



Кабінет Міністрів України спрямував 400 мільйонів гривень на урядову програму з енергоефективності, яку в народі називають «теплі кредити». У порівнянні з минулим роком утричі збільшено фінансову підтримку для ОСББ/ЖБК.

Невдовзі програма запрацює в державних банках — Ощадбанку, Укргазбанку, Приватбанку та Укрексімбанку. Українці зможуть отримати безповоротну допомогу від Уряду на проведення енергоефективних заходів у своїх домівках, зокрема утеплити будинок, замінити старий газовий котел на ефективніший негазовий, встановити лічильник на воду чи опалення за кошти держави.

Безповоротно Уряд надає до 14 тисяч гривень на сім’ю, в залежності від суми, яку родина бере в банку на енергоефективні заходи. Урядовою допомогою зможуть скористатися понад 180 тисяч українських родин.

Очікується, що загалом обсяг інвестицій в енергоефективність складе близько мільярда гривень. Це забезпечить додаткову економію енергоресурсів (газу, електроенергії, теплової енергії) в масштабах держави в обсязі 81,6 мільйона метрів кубічних щороку в еквіваленті природного газу.



Крім того, завдяки тісній співпраці Уряду з органами місцевого самоврядування вже четвертий рік поспіль в Україні діють місцеві програми здешевлення «теплих кредитів» http://saee.gov.ua/uk/programs/map для ОСББ/ЖБК та індивідуальних домогосподарств. Це дає змогу українцям отримати ще додатково 15-20% грошової компенсації.

На сьогодні діє 107 таких програм, що на 23% більше у порівнянні із аналогічним періодом минулого року. На їх реалізацію цьогоріч уже виділено майже 115 мільйонів гривень. Це майже на 30% більше ніж у 2017-му.

Зокрема, на впровадження 16 обласних програм виділено майже 49 мільйонів гривень, у тому числі мільйон гривень Чернігівській області.

На 23 міські програми виділено понад 52 мільйони гривень, зокрема мільйон для Чернігова.

Решта — 14 мільйонів гривень — на 33 районні та 35 міських (у містах обласного та районного значення) програм.

Енергомодернізація житла — єдиний правильний шлях менше платити за комунальні послуги. На комунальних платежах можна економити від 40% до 70%. Для цього є щонайменше п’ять способів.

Утепливши будинок, можна досягти економії у сплаті комуналки до 50%.

На 15% менше можна платити, якщо замінити старі вікна на енергоефективні.

Лічильник тепла дає змогу родині заощадити 20% сімейного бюджету. Якщо встановити регулятор на радіатор, економія буде ще відчутнішою.

Енергозберігаючі лампочки і датчики руху в сукупності дають змогу на 70% менше платити за електроенергію.

Ощадливе використання води, правильне користування побутовими приладами — ще одна можливість економити домашній бюджет.

Нагадаємо, безповоротна грошова допомога населенню України надається у розмірі:

– 20% безповоротної допомоги — на заміну газових котлів для населення;

– 35% — для фізичних осіб на впровадження енергоефективних заходів (утеплення будинків, заміну вузлів обліку води та теплової енергії, встановлення вікон);

– 40% — для ОСББ та ЖБК як юридичних осіб, для проведення термомодернізації.

Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 тисяч гривень.

Якщо в складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньому 40%–70% — залежно від кількості квартир-субсидіантів.



Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України

вапр
ууц
цуе
еку
паврва