back

19 лютого 2018

Про реформування мережі
відділень поштового зв’язку в сільській місцевості
говорили під час наради


Під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Анжела Ющенко 15 лютого 2018 року відбулась нараду з керівниками територіальних громад району.

На порядку денному розглянуто наступні питання: про заміну частини нерентабельних стаціонарних поштових відділень на пересувні ВПЗ з новими мобільними бригадами (начальник відділення, водій, листоноша); Припинення повноважень депутатів сільських (селищних) рад. Проміжні вибори.

Першим на нараді було розглянуто питання «Про впровадження у 2018 році на території Чернігівської області проекту «Сільське відділення». Як повідомила директор філії Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» Олена Дорошенко, з 1 червня 2018 року на всій території Чернігівської області відбудеться реформування відділень поштового зв’язку, більшість з яких є збитковими та не мають можливості надавати повний спектр послуг і задовільнити попит населення. «Така ситуація неприйнятна для Укрпошти, яка нині активно розвивається і прагне стати сучасною європейською компанією. Пілотне впровадження масштабного інвестиційного проекту «Сільське відділення вже розпочато на території Чернігівської області.

Основна мета проекту – трансформація, оптимізація, автоматизація відділень задля зростання їхньої ефективності та максимального задоволення потреб сільських мешканців. Тобто передбачається, що у сільській місцевості частину стаціонарних нерентабельних поштових відділень замінять на пересувні ВПЗ з новими мобільними бригадами (начальник відділення, водій, листоноша» - сказала вона.

Обговорюючи виступ директора філії Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта», представники територіальних громад району наголошували на тому, що реформування Укрпошти повинно в першу чергу бути направлено на створення сприятливих умов для людей, збереження існуючих і розширення нових сфер послуг. Вони також висловлювали свої наміри щодо підтримки, у разі необхідності, виділення приміщень для розміщення точок присутності поштових відділень.

Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців апарату райдержадміністрації Наталія Милейко нагадала присутнім про те що, повноваження депутата ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів і закінчуються в день першої сесії ради нового скликання. Але: Повноваження депутата можуть бути припинені достроково у випадках, передбачених законом.

Таким Законом є Закон Про статус депутатів місцевих рад, згідно якого (Стаття 5) Повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково за наявності перелічених підстав, засвідчених офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради у разі:

його відкликання виборцями у встановленому цим Законом порядку;

припинення його громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України;

обрання або призначення його на посаду, зайняття якої згідно з Конституцією України і законом не сумісне з виконанням депутатських повноважень;

обрання його депутатом іншої місцевої ради;

визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

набрання законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до позбавлення волі, або набрання законної сили рішенням суду, яким його притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією, та застосовано покарання або накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

його смерті.

Повноваження депутата місцевої ради можуть припинятися достроково також за рішенням відповідної ради у зв'язку:

з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до покарання, не пов'язаного з позбавленням волі;

з особистою заявою депутата місцевої ради про складення ним депутатських повноважень.

Відповідно до статті 49 Закону України “Про місцеве самоврядування” відповідна рада невідкладно інформує відповідну територіальну виборчу комісію про дострокове припинення повноважень депутата ради.

В свою чергу територіальна (тобто сільська або селищна) виборча комісія призначає проміжні вибори депутата сільської, селищної ради в одномандатному виборчому окрузі в порядку, встановленому Законом, у разі дострокового припинення повноважень депутата сільської, селищної ради, обраного у відповідному одномандатному виборчому окрузі. (ст.14, 15 ЗУ “Про місцеві вибори” такі вибори призначаються виключно відповідною територіальною (сільською чи селищною) комісією (без погодження з ЦВК чи там Верховною радою), чергових виборів також чекати не потрібно.

Проміжні вибори депутата сільської, селищної ради призначаються на останню неділю шістдесятиденного строку з дня прийняття рішення про їх призначення, а виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня проміжних місцевих виборів.

Рішення про призначення проміжних виборів депутата сільської, селищної ради приймається територіальною виборчою комісією не пізніш як у десятиденний строк з дня дострокового припинення повноважень депутата, обраного у відповідному одномандатному виборчому окрузі.

Таке поняття як “розкидаємо округ” між діючими депутатами ніякими нормативно-правових актами не передбачено — відповідний округ залишається без депутата.

І перш за все ви несете відповідальність за невиконання вимог Закону в разі неповідомлення ТВК про про дострокове припинення повноважень депутата.

Наталія Милейко закликала присутніх проаналізувати ситуацію та прийняти відповідні рішення, а то так і рада може бути неправомочна.

Під час обговорення учасниками наради питань порядку денного, доповідачі надали відповіді на всі задані питання запрошених на нараду.







Відділ організаційно-інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва